Δευτέρα 10 Μαΐου 2010

Το «ταξίδι» της σακούλας...


Μέσα από ένα μικρό φιλμ, μόλις 18 λεπτών με αγγλική αφήγηση, ο Αμερικανός σκηνοθέτης Ramin Bahrani προσπαθεί να ακολουθήσει το ταξίδι μίας χρησιμοποιημένης πλαστικής σακούλας μη βιοδιασπώμενης. Με ένα ιδιαίτερο ύφος και μία οπτική γωνία που λίγοι έχουν αντιληφθεί μέχρι σήμερα, ο σκηνοθέτης καταφέρνει να επικοινωνήσει με το κοινό του, περνώντας σε ένα σύντομο και περιεκτικό μήνυμα την σημασία της οικολογικής συνείδησης.
Έχετε φανταστεί ποτέ πετώντας μία πλαστική σακούλα στο κέντρο της πόλης που μπορεί να καταλήξει και πόσο σοβαρός ρύπος μπορεί να είναι για το περιβάλλον; Φανταστείτε ένα ταξίδι γεμάτο αέρα και τυχαίες αλληλεπιδράσεις πάνω σε μία πλαστική σακούλα πόσο αβέβαιο θα ήταν. Θα μπορούσε να εμφανιστεί όσο μακριά ή κοντά επιτρέπουν τα φυσικά φαινόμενα και η τύχη. Αυτό το "ταξίδι" δεν έχει προορισμό και τέλος.
Είναι σαφές ότι αν δεν ενδιαφερόμαστε για αυτό που μας περιβάλλει και την βιωσιμότητα μέσα σε αυτό, σύντομα οι συνέπειες σε εμάς και στον τρόπο ζωής μας θα είναι πολύ μεγαλύτερες από αυτές που υπάρχουν σήμερα. Άρα, λοιπόν, ακόμα και τελείως εγωιστικά και ανθρωποκεντρικά να το κοιτάξουμε, καταλαβαίνουμε πόσο σημαντικό είναι να ζούμε σεβόμενοι το χώρο που μας φιλοξενεί, γιατί σίγουρα δεν μας ανήκει.
Την επόμενη φορά που θα αφήσετε την πόλη και θα επισκεφτείτε μία παραλία, αν πατήσετε μία πλαστική σακούλα στην ακτή ή το παιδί σας πιάσει μία βρόμικη σακούλα μέσα στην άμμο όπου χτίζει τα κάστρα του, μην εκνευριστείτε για τον ασυνείδητο που "καλά στην παραλία βρήκε ο -κύριος- να πετάξει τα σκουπίδια του" , γιατί μπορεί να είστε εσείς που κάποια στιγμή σας περίσσευε μία πλαστική σακούλα, ίσως ταλαιπωρημένη, και την προσφέρατε με τόση χαρά στο αστικό περιβάλλον, λες και εκείνο την είχε ανάγκη. Βάλτε λοιπόν γάντια, μαζέψτε τη σακούλα που σας ενοχλεί και τοποθετήστε τη στα σκουπίδια.
Σκεφτείτε αυτή την εικόνα προτού διαχειριστείτε τα σκουπίδια σας και μάθετε τα παιδιά να διαχωρίζουν τα απορρίμματα από τα ανακυκλώσιμα υλικά και να τα τοποθετούν στο σωστό κάδο.



Πηγή: Εφημερίδα Πρώτο Θέμα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

 
back to top