Παρασκευή 9 Απριλίου 2010

Εθελοντικές απο-δράσεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό...

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΕΛΙΞ

ΕΛΙΞ: Εθελοντικές απο-δράσεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό!
Η μη κυβερνητική οργάνωση ΕΛΙΞ καλλιεργεί την εθελοντική συνείδηση και προωθεί την εθελοντική προσφορά από το 1987. Βασικός στόχος της ΕΛΙΞ είναι η συμβολή στην προσωπική ανάπτυξη του ατόμου και η εξέλιξή του ως πολίτη του κόσμου μέσα από την ενεργή συμμετοχή στα κοινά. Η ΕΛΙΞ πραγματοποιεί διεθνείς δράσεις εθελοντικής συμμετοχής με αντικείμενο την προστασία του περιβάλλοντος, τη διατήρηση της πολιτιστικής κληρονομιάς, την προώθηση του πολιτισμού και την κοινωνική προσφορά.
Αποκτήστε μια πολύτιμη εμπειρία συμμετέχοντας με την ΕΛΙΞ σε ένα από τα 2800 προγράμματα εθελοντικής εργασίας σε όλο τον κόσμο.
Έχετε σκεφθεί ποτέ ότι μπορείτε να βρεθείτε ξαφνικά με μία μεγάλη παρέα καινούργιων φίλων σε ένα απομονωμένο χωριό στην Ινδία, στην έρημο του Μαρόκο, σε ένα μεσαιωνικό κάστρο στη Γαλλία, σε ένα απομονωμένο χωριό κάπου στο Μεξικό ή ακόμα στην Τήνο, τα Τζουμέρκα, την Κέα, τη Νέα Μάκρη και να νιώθετε ο πιο πολύτιμος άνθρωπος;
Η μη κυβερνητική οργάνωση ΕΛΙΞ, που στηρίζει και προωθεί τον εθελοντισμό τα τελευταία 23 χρόνια με προγράμματα εθελοντικής εργασίας (workcamps) για το περιβάλλον, τον πολιτισμό και την κοινωνία στην Ελλάδα και ολόκληρο τον κόσμο, μπορεί να το κάνει πραγματικότητα για τον κάθε νέο αλλά και για τον καθένα που αισθάνεται νέος.
Στόχος των προγραμμάτων είναι να καλλιεργηθεί η αξία της εθελοντικής προσφοράς δίνοντας στους συμμετέχοντες την ευκαιρία να εργαστούν ομαδικά, να γνωρίσουν διαφορετικούς τόπους και τρόπους ζωής και μέσα από την ενεργή συμμετοχή στα κοινά να συμβάλλουν στη δημιουργία ενός καλύτερου κόσμου.
Η ΕΛΙΞ, σε συνεργασία με Δήμους και Κοινότητες καθώς και με εθελοντές από όλο τον κόσμο, διοργανώνει φέτος 20 προγράμματα εθελοντικής εργασίας σε 5 περιοχές στην Ελλάδα, ενώ αποτελεί φορέας αποστολής ελλήνων εθελοντών σε πάνω από 50 προορισμούς σε όλο τον κόσμο.

Για περισσότερες πληροφορίες πατηστε στο

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΕΘΕΛΟΝΤΙΚΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

ΑΝΔΡΟΣ - ΚΥΚΛΑΔΕΣ (4 ΟΜΑΔΕΣ)

20/05-05/06, 29/06-15/07, 02/08-18/08, 19/08-05/09

Οι εθελοντές θα εργαστούν υπό τη καθοδήγηση ντόπιων για τον καθαρισμό, τη συντήρηση, τη σήμανση και την γενικότερη ανάδειξη κάποιων από τα σημαντικότερα μονοπάτια της παλιότερης εποχής που χρησιμοποιούσαν οι Ανδριώτες στην επικοινωνία τους μεταξύ των κυριότερων χωριών και λιμανιών της ¶νδρου.

ΤΗΝΟΣ – ΚΥΚΛΑΔΕΣ (6 ΟΜΑΔΕΣ)

27/06-13/07, 14/07-30/07, 16/07-01/08,

02/08-18/08, 21/08-07/09, 08/09-24/09

Περιπατητές ντόπιοι αλλά και ξένοι κάνουν συχνή χρήση του ιστορικού δικτύου μονοπατιών του νησιού, μιας και η διαμόρφωση του εδάφους στις περισσότερες περιπτώσεις δεν επιτρέπει τη δημιουργία αμαξιτών δρόμων. Οι ομάδες εθελοντών θα ασχοληθούν κυρίως με το καθαρισμό, τη διάνοιξη και τη σήμανση των πιο σημαντικών από αυτά.

ΝΕΑ ΜΑΚΡΗ - ΑΤΤΙΚΗ (4 ΟΜΑΔΕΣ)

30/06-15/07, 16/07-31/07, 01/08-16/08, 17/08-01/09

Η ΕΛΙΞ συνεργάζεται με το Δήμο Νέας Μάκρης για πέμπτη φορά με στόχο την προστασία των δασών και των παραλιών της περιοχής. Οι εθελοντές θα εργάζονται σε βάρδιες πυροφύλαξης, θα καθαρίζουν καθημερινά τις παραλίες της περιοχής και δύο φορές την εβδομάδα θα ποτίζουν νεαρά δένδρα που φυτεύτηκαν κατά τους χειμερινούς μήνες και το καλοκαίρι έχουν ανάγκη από νερό. Οι εργασίες θα κατανέμονται καθημερινά σε όλους τους εθελοντές, σε κυλιόμενες βάρδιες έτσι, ώστε όλοι να έχουν την ευκαιρία να συμμετάσχουν σε όλες τις δραστηριότητες.

ΚΕΔΡΟΣ - ΗΠΕΙΡΟΣ

22/07-06/08

Είναι η τέταρτη συνεχόμενη χρονιά που η ΕΛΙΞ συνεργάζεται με το Δασικό Χωριό "Κέδρος". Οι εθελοντές θα ασχοληθούν κυρίως με εργασίες που αφορούν στη διοργάνωση του "4ου Tzoumerka Art Festival", που θα περιλαμβάνει μουσικές συναυλίες, παραστάσεις και έκθεση φωτογραφίας.

ΚΕΑ - ΚΥΚΛΑΔΕΣ (5 ΟΜΑΔΕΣ)

12/07-28/07, 29/07-14/08, 22/07-07/08, 08/08-24/08, 16/08-01/09

Είναι η τέταρτη συνεχόμενη χρονιά που η ΕΛΙΞ συνεργάζεται με το Δήμο Κέας. Το νησί έχει μια πλούσια ιστορία στις πεζοπορικές διαδρομές μέσω του πολύ ανεπτυγμένου δικτύου του από αρχαία ακόμη μονοπάτια. Πολλά από αυτά είναι ήδη καταγεγραμμένα και σηματοδοτημένα και προσφέρουν στους περιπατητές, ντόπιους και ξένους, τη δυνατότητα να γνωρίσουν το νησί περπατώντας το μέσα από γραφικές διαδρομές που το αυτοκίνητο δεν μπορεί να πραγματοποιήσει. Οι εθελοντές θα καθαρίσουν από τη βλάστηση, θα αποκαταστήσουν και θα σηματοδοτήσουν, όπου χρειάζεται, τα μονοπάτια αυτά.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΕΘΕΛΟΝΤΙΚΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΣΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ

ΣΕ ΠΟΙΕΣ ΧΩΡΕΣ

ΑΖΕΡΜΠΑΙΤΖΑΝΙΝΔΟΝΗΣΙΑ
ΜΟΛΔΑΒΙΑ
ΑΙΤΗ
ΙΣΛΑΝΔΙΑ
ΜΠΑΓΚΛΑΝΤΕΣ
ΑΡΓΕΝΤΙΝΗ
ΙΣΠΑΝΙΑ
ΟΛΛΑΝΔΙΑ
ΑΡΜΕΝΙΑ
ΙΣΡΑΗΛ
ΟΥΓΓΑΡΙΑ
ΑΥΣΤΡΑΛΙΑ
ΙΤΑΛΙΑ
ΟΥΓΚΑΝΤΑ
ΑΥΣΤΡΙΑ
ΚΑΖΑΚΣΤΑΝ
ΟΥΚΡΑΝΙΑ
ΒΕΛΓΙΟ
ΚΑΝΑΔΑΣ
Π.Γ.Δ.Μ.
ΒΙΕΤΝΑΜ
ΚΙΝΑ
ΠΕΡΟΥ
ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ
ΚΙΡΓΙΣΤΑΝ
ΠΟΛΩΝΙΑ
ΓΑΛΛΙΑ
ΚΟΡΕΑ
ΡΩΣΙΑ
ΓΕΡΜΑΝΙΑ
ΚΟΣΤΑ ΡΙΚΑ
ΣΕΡΒΙΑ
ΓΕΩΡΓΙΑ
ΚΡΟΑΤΙΑ
ΣΛΟΒΑΚΙΑ
ΔΑΝΙΑ
ΛΕΥΚΟΡΩΣΙΑ
ΤΑΪΛΑΝΔΗ
ΕΚΟΥΑΔΟΡ
ΛΙΘΟΥΑΝΙΑ
ΤΟΓΚΟ
ΕΛΒΕΤΙΑ
ΜΑΡΟΚΟ
ΤΟΥΡΚΙΑ
ΕΣΘΟΝΙΑ
ΜΑΥΡΟΒΟΥΝΙΟ
ΤΣΕΧΙΑ
ΗΠΑ
ΜΕΓΑΛΗ ΒΡΕΤΑΝΙΑ
ΤΥΝΗΣΙΑ
ΙΑΠΩΝΙΑ
ΜΕΞΙΚΟ
ΦΙΛΑΝΔΙΑ
ΙΝΔΙΑ
ΜΟΓΓΟΛΙΑ
ΦΙΛΙΠΠΙΝΕΣ
ΕΛΛΑΔΑ!!!!

ΠΩΣ ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΠΡΟΣΦΕΡΩ ΕΘΕΛΟΝΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΣΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ ;

Οι εθελοντικές εργασίες που μπορεί να κάνει ο κάθε εθελοντής είναι πολλές και διάφορες, ανάλογα και με τα ενδιαφέροντα που έχει! Τα περισσότερα από τα προγράμματα απευθύνονται σε όλες τις ηλικίες ενώ κάποια από αυτά είναι ειδικά σχεδιασμένα για οικογένειες ή εφήβους.

Ενδεικτικά προγράμματα...

- Καλλιτεχνικό πρόγραμμα φωτογραφίας, ΣΕΡΒΙΑ

- Συμμετοχή στη διοργάνωση φεστιβάλ με θέμα τον υγιεινό τρόπο ζωής, ΑΓΓΛΙΑ

- Πρόγραμμα συντήρησης μεσαιωνικού κάστρου, ΓΑΛΛΙΑ

- Διάνοιξη κα καθαρισμών μονοπατιών – ΙΣΠΑΝΙΑ

- Αποκατάσταση των μονοπατιών στο φυσικό πάρκο του νησιού Certosa, ΙΤΑΛΙΑ

- Αποκατάσταση ιστορικών και πολιτιστικών μνημείων στο μουσείο Ουκρανικής παράδοσης, ΟΥΚΡΑΝΙΑ

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τα προγράμματά μας επισκεφθείτε την ιστοσελίδα μας www.elix.org.gr και επικοινωνήστε:

Judith Wunderlich, Υπεύθυνη Προγραμμάτων Μικρής Διάρκειας

Τηλ.: 210 3825506

e-mail: outgoing@elix.org.gr (για προγράμματα εξωτερικού)

e-mail: incoming@elix.org.gr (για προγράμματα στην Ελλάδα)


Οι εθελοντές μιλούν

«Έζησα 18 μέρες γεμάτες διασκέδαση, φιλία, αγάπη - άνθρωποι από όλο τον κόσμο, από διαφορετικές χώρες, κοινωνίες, κουλτούρες, θρησκείες. Και όλα αυτά χωρίς κανένα πρόβλημα για μας, χωρίς πολιτικές, χωρίς σύνορα».

Gabriel G., Γερμανία

«Ήταν το πέμπτο μου workcamp και κάθε φορά είναι για μένα μια νέα εμπειρία ζωής».

Geoffroy D., Βέλγιο

«Κατάλαβα ότι αυτά που μας ενώνουν είναι πολύ περισσότερα από αυτά που μας κάνουν να διαφέρουμε».

Kaoru N. Ιαπωνίας

«Εδώ δεν αισθάνθηκα σαν τουρίστας, αλλά σαν να ήρθα να περάσω μερικές μέρες με τους Έλληνες φίλους μου».

Erdem T., Τουρκία

«Έχω αρκετούς φίλους εδώ. Όλοι αυτοί οι άνθρωποι με έχουν βοηθήσει να σκέφτομαι με διαφορετικό τρόπο. Νομίζω το ίδιο έχω προσφέρει κι εγώ σε αυτούς».

Juji T., Ιαπωνία

«Έμαθα πως όταν οι άνθρωποι έρχονται κοντά και κάνουν κάτι στηρίζοντας ο ένας τον άλλο, τότε η δουλειά γίνεται πιο εύκολη και πιο διασκεδαστική ».

Alberto C., Ιταλία

«Κανείς δεν είναι τέλειος, αλλά έτσι κι αλλιώς όλο αυτό δεν έγινε για να πετύχουμε την τελειότητα. Θα είχα βαρεθεί πολύ!».

Περικλής Α., Ελλάδα

«Είκοσι μέρες, με είκοσι άγνωστους ανθρώπους, σε μία άγνωστη χώρα, μας έκαναν πολλές φορές να έρθουμε αντιμέτωποι με τον εαυτό μας. Ήταν ένα πραγματικό μάθημα αυτογνωσίας».

Μαρία Κ., Ελλάδa

«Όλοι μαζί, σε ομαδικές δραστηριότητες, από διαφορετικές κουλτούρες... Αυτό είναι η οικογένεια!».

Alisson B., Αγγλία

«Τα προγράμματα της ΕΛΙΞ προσφέρουν ανεκτίμητες εμπειρίες διαπολιτισμικής επαφής μεταξύ νέων από όλες τις γωνιές του κόσμου. Οι δεσμοί φιλίας που αναπτύσσονται συμβάλλουν στην πολιτισμική κατανόηση και προωθούν τον αμοιβαίοι σεβασμό της διαφορετικότητας».

Γιώργος Σ., Ελλάδα

«Ευχαριστώ για τη δυνατότητα που μου δώσατε. Αναρωτιέμαι γιατί άργησα τόσο πολύ».

Ζαχαρούλα Θ., Ελλάδα

«Επανατοποθέτησα τον εαυτό μου σε σχέση με τους ανθρώπους, το χώρο, το χρόνο. Δεν πρόκειται για εναλλακτικές διακοπές αλλά για μια γερή δόση συμπυκνωμένης εμπειρίας ζωής».

Εβίτα Κ., Ελλάδα

Για περισσότερες πληροφορίες παρακαλούμε επισκεφτείτε το site μας: www.elix.org.gr
ή επικοινωνήστε:

- Ντόρα Βουγιούκα, Υπεύθυνη Επικοινωνίας και Προβολής

Τηλ.: 210 3825506 e-mail: communication@elix.org.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

 
back to top