Τετάρτη 24 Μαρτίου 2010

Νόμιμη η ΔΕΗ εκτός ορυχείων Μαυροπηγής...


Καθ’ όλα νόμιμα λειτουργεί η ΔΕΗ Α.Ε στο χώρο εκτός των ορίων του Ορυχείου Μαυροπηγής και δεν διαπιστώθηκε να εκτελούνται εργασίας (αποθέσεις ή εξόρυξη) εντός του αδειοδοτημένου χώρου των Ορυχείων, ενώ δεν καταγράφηκε καμία παράβαση στη δραστηριότητά της στην εν λόγω περιοχή. Μόνο που τα στοιχεία αυτά δεν αναφέρονται στο σήμερα, αφού η επιχείρηση δεν κατέθεσε τοπογραφικό διάγραμμα για το 2009.
Τα παραπάνω αναφέρει σε έγγραφό της η διεύθυνση Περιβάλλοντος της Ν.Α. Κοζάνης μετά την αυτοψία που έκανε εκεί ως αποτέλεσμα της αίτησης που κατέθεσε ο Δήμος Πτολεμαΐδας κατόπιν απαίτησης του Δημήτρη Κριαρίδη ο οποίος υποστηρίζει ότι η ΔΕΗ επεκτείνει παράνομα τις λιγνιτικές της δραστηριότητες προς το Δυτικό Πεδίο Προαστίου χωρίς να έχει μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων θέτοντας ζήτημα μετεγκατάστασης του οικισμού. Αξίζει να σημειωθεί ότι στο έγγραφο της διεύθυνσης Περιβάλλοντος της Ν.Α. Κοζάνης τονίζεται επί λέξει πως «στην υπηρεσία μας δεν έχει ακόμη κατατεθεί το τοπογραφικό διάγραμμα για το 2009 που αναφέρεται στην περιοχή. Έχουν υποβληθεί ετήσιες τεχνικές εκθέσεις που συνοδεύονται από τοπογραφικά διαγράμματα για όλα τα προηγούμενα έτη (2006, 2007, και 2008). Σας ενημερώνουμε επιπλέον ότι λόγω τεχνικών προβλημάτων του τηλεφωνικού δικτύου η υπηρεσία μας αυτή τη στιγμή δεν έχει τη δυνατότητα λήψης των στοιχείων αυτών».
Όπως επισημαίνει ο Δημήτριος Αλβανός Αναπληρωτής διευθυντής της διεύθυνσης Περιβάλλοντος της Ν.Α Κοζάνης ο έλεγχος ήταν έκτακτος και μερικός και δεν ελέγχθηκε η τήρηση του συνόλου των εγκεκριμένων περιβαλλοντικών όρων. Επιπλέον, κατά την αυτοψία ζητήθηκαν από τη ΔΕΗ ΑΕ αντίγραφα της περιβαλλοντικής μελέτης και των χαρτών της επίμαχης περιοχής όπως επίσης χάρτης και αποφάσεις για τις απαλλοτριωμένες περιοχές, στοιχεία που προσκόμισε η επιχείρηση στην διεύθυνση Περιβάλλοντος της Ν.Α. Κοζάνης. Σημειώνεται ακόμη στο έγγραφο ότι τους πρόσθετους περιβαλλοντικούς όρους επιβάλλει το αρμόδιο όργανο για την έγκριση των περιβαλλοντικών όρων (σύμφωνα με τις διατάξεις της παρ. 8 του άρθρου 4) που στην προκειμένη περίπτωση είναι το Υπουργείο Ενέργειας, Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής. Στο ίδιο έγγραφο υπογραμμίζεται ότι η ΔΕΗ ΑΕ δεν έχει υποχρέωση να κοινοποιεί τις μετρήσεις για τα επίπεδα θορύβου και τη στάθμη των υπογείων υδάτων στην υπηρεσία περιβάλλοντος της Ν.Α Κοζάνης, αλλά κάθε χρόνο, μέχρι τα τέλη Σεπτεμβρίου υποβάλλει έκθεση με τα επεξεργασμένα στοιχεία. Τέλος σε ότι αφορά την παρακολούθηση της ποιότητας της ατμόσφαιρας η ΔΕΗ ΑΕ έχει εγκατεστημένο δίκτυο σταθμών (κοινό για όλα τα Ορυχεία και τους ΑΗΣ) ενώ εγκατέστησε σύστημα για τη λήψη των μετρήσεων τόσο στην αναφερόμενη υπηρεσία της Ν.Α Κοζάνης όσο και στο Κέντρο Περιβάλλοντος.
Ο Δημήτρης Κριαρίδης πρόεδρος του τοπικού Συμβουλίου Προαστίου επιφυλάσσεται για την άσκηση παντός νομίμου δικαιώματος του μετά τη συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο Πτολεμαΐδας και στο Νομαρχιακό Συμβούλιο Κοζάνης για τη γνωμοδότηση επί της μελέτης περιβαλλοντικών που κατέθεσε προς έγκριση η ΔΕΗ και αναφέρεται στην επέκταση του λιγνιτωρυχείου Μαυροπηγής.

Πηγή: Εφημερίδα Πρωινός Λόγος-Μαίρη Κεσκιλίδου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

 
back to top