Παρασκευή 19 Μαρτίου 2010

Μετεγκατάσταση εδώ και τώρα...


Το δικαίωμά τους να ζουν σε υγιεινό περιβάλλον διεκδικούν οι κάτοικοι της Μαυροπηγής αξιώνοντας από τη ΔΕΗ να επισπεύσει τις διαδικασίες μετεγκατάστασης του οικισμού, αφού τα εκσκαπτικά μηχανήματα του διπλανού Ορυχείου απέχουν μόλις 600 μέτρα από το χωριό.
Στην κινητοποίηση που διοργάνωσε ο Σύλλογος πληττομένων και ανέργων της Μαυροπηγής «ΜΑΥΡΗ ΠΗΓΗ» το απόγευμα της Τετάρτης (17/3) οι κάτοικοι που συγκεντρώθηκαν στην πλατεία έδωσαν εντυπωσιακό παρόν για να ακολουθήσει αμέσως μετά πορεία με κατεύθυνση στο πλησιέστερο σημείο του Ορυχείου κρατώντας στα χέρια τους πλακάτ όπου ήταν αναγεγραμμένα συνθήματα και παρέπεμπαν στην ανάγκη για βιώσιμες συνθήκες στον οικισμό που διαταράσσονται εξ αιτίας των λιγνιτικών δραστηριοτήτων της ΔΕΗ. Εκεί αναγνώσθηκε το ψήφισμα με παραλήπτη τον Αρθούρο Ζερβό πρόεδρο - διευθύνοντα σύμβουλο της ΔΕΗ και ταυτόχρονη κοινοποίηση στον πρωθυπουργό της χώρας Γιώργο Παπανδρέου. Στο ψήφισμα τονίζεται μεταξύ άλλων ότι η μόνιμη και οριστική λύση στο πρόβλημα της υποβάθμισης του περιβάλλοντος και των συνθηκών διαβίωσης στον οικισμό, εξαιτίας της επέκτασης των εργασιών εξόρυξης του λιγνίτη, είναι η υλοποίηση της προεκλογικής δέσμευσης του σημερινού πρωθυπουργού για άμεση μετεγκατάσταση του οικισμού συνυφασμένη με την απαρχή επίλυσης σειράς προβλημάτων που επιδεινώνουν τις σχέσεις της ΔΕΗ με την ευρύτερη τοπική κοινωνία και υποσκάπτουν την ανάπτυξη και των δύο πόλων.

Συμπαράσταση φορέων
Σε δηλώσεις του προς τους δημοσιογράφους ο Αναστάσιος Εμμανουήλ πρόεδρος του Συλλόγου πληττομένων και ανέργων Μαυροπηγής «Μαύρη πηγή» είπε ότι τα προβλήματα στην καθημερινότητα των πολιτών του οικισμού γι’ αυτό και θα πρέπει να επιταχυνθούν οι προβλεπόμενες διαδικασίες για τη μετεγκατάσταση. Μίλησε ακόμη για μεγάλη προσφορά των κατοίκων στην υπόθεση της ενέργειας κάνοντας λόγο για «θυσίες» αλλά δεν αξίζει να ζουν δίπλα στα Ορυχεία, ενώ έχει ξυλευτεί και το δασάκι ο μοναδικός πνεύμονας πρασίνου και οξυγόνου στην περιοχή. Χαιρέτισε την εξέλιξη στη τελευταία μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων της ΔΕΗ που θα συζητηθεί στο Νομαρχιακό Συμβούλιο Κοζάνης σε 8 ημέρες και αναφέρεται στην επίσπευση των μετεγκαταστάσεων Μαυροπηγής και Ποντοκώμης αλλά δεν προκαλεί εφησυχασμό. Τη στήριξή της στον αγώνα των κατοίκων της Μαυροπηγής εξέφρασε η δήμαρχος Μουρικίου Παρασκευή Βρυζίδου λέγοντας ότι η διεκδίκηση για την άμεση υλοποίηση των αιτημάτων θα πρέπει να συνεχιστεί μέχρι να οικοδομηθεί ο νέος οικισμός. «Σήμερα ζούμε μέσα στα Ορυχεία και νομίζω ότι είναι από τις δυσκολότερες στιγμές που περνά ένα χωριό». Την αναγκαιότητα να ανατραπεί η πολιτική που υποβαθμίζει την ζωή των κατοίκων της περιοχής για να αυξάνονται τα κέρδη των μετόχων της ΔΕΗ και της επιχείρησης επεσήμανε ο Αντώνης Τσάκωνας εκπρόσωπος της Κ.Ο. του ΚΚΕ Εορδαίας ενώ ζήτησε να παραμεριστούν όλοι οι παράγοντες που ευθύνονται για τη σημερινή κατάσταση. «Δεν αντέχουμε άλλο. Δεν μπορούμε να ζούμε κάτω από αυτές τις συνθήκες. Οι αγώνες μας αγνοούνται. Αυτό που γίνεται σήμερα εδώ θα πρέπει να γίνει σε όλο το λεκανοπέδιο πιο τακτικά πιο ουσιαστικά» τόνισε ο Ανδρέας Αθανασιάδης πρόεδρος του Συλλόγου Περιβάλλοντος και ποιότητας ζωής Ποντοκώμης καλώντας τους κατοίκους να παραστούν στη επικείμενη συνεδρίαση του Ν.Σ. ώστε η μετεγκατάσταση να κατοχυρωθεί με νόμους ενώ μέχρι τότε θα πρέπει να συνεχιστεί ο αγώνας για βελτίωση των μονάδων. Αντίσταση απέναντι στον μεγάλο εργολάβο, τη ΔΕΗ που έχει σύμμαχό της την πολιτεία, πρότεινε ο Αντώνης Μπαρμπάς πρώην κοινοτάρχης της Μαυροπηγής για όλα τα δεινά που επέφερε στην περιοχή με την καταστροφή φυσικών πόρων αλλά και την υποβάθμιση της καθημερινότητας των κατοίκων της περιοχής. Τέλος τη συμπαράσταση του «Σπάρτακου» εξέφρασε ο γενικός γραμματέας του Σωματείου Κώστας Βασιλειάδης δηλώνοντας αλληλέγγυος στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι κάτοικοι.

Πηγή: Εφημερίδα Πρωϊνός Λόγος-Μαίρη Κεσκελίδου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

 
back to top