Τρίτη 16 Μαρτίου 2010

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας την Τετάρτη στη Μαυροπηγή...


Συγκέντρωση και πορεία διαμαρτυρίας για τη συνεχιζόμενη υποβάθμιση της Μαυροπηγής, δ.δ. του δήμου Πτολεμαΐδας, από την επέκταση του Ορυχείου Μαυροπηγής, πραγματοποιείται την Τετάρτη και ώρα 4μ.μ. στη Μαυροπηγή, με απόφαση της έκτακτης λαϊκής συνέλευσης που συγκάλεσε την Κυριακή ο Σύλλογος Πληττομένων από τις Αναγκαστικές Απαλλοτριώσεις υπέρ ΛΙΠΤΟΛ/ΔΕΗ του αγροκτήματος Μαυροπηγής «Η Μαύρη Πηγή».
Ο σύλλογος προσκαλεί όλους τους κατοίκους της Μαυροπηγής και τους φορείς της περιοχής να παραστούν στη διαμαρτυρία αυτή, επισημαίνοντας ότι η επέκταση του ορυχείου έχει καταστήσει ιδιαίτερα δυσμενείς τις συνθήκες διαβίωσης των κατοίκων στον οικισμό, αφού οι περιβαλλοντικοί όροι που αποφασίστηκαν στο παρελθόν δεν εφαρμόστηκαν, ενώ μετά την παραχώρηση και τους δάσους της Μαυροπηγής ο οικισμός έχει μείνει εκτεθειμένος και υπομένει όλες τις συνέπειες επέκτασης του ορυχείου.
Οι κάτοικοι κάνουν λόγο για συνεχιζόμενη υποβάθμιση του οικιστικού περιβάλλοντος της Μαυροπηγής, μια και εκτός από το θόρυβο και τη σκόνη από τη δραστηριότητα του ορυχείου η επέκτασή του ορυχείου στα όρια της παλαιάς οδού Κοζάνης- Πτολεμαΐδας έχει καταστήσει επικίνδυνη την πρόσβαση των κατοίκων στον οικισμό της Μαυροπηγής, οι οποίοι ζουν πλέον με το φόβο πρόκλησης ατυχήματος.
Σημειώνεται ότι ο σύλλογος Πλητομμένων της Μαυροπηγής εξέτασε στις 14 Μαρτίου τα έγγραφα της Διεύθυνσης Περιβάλλοντος της νομαρχιακής αυτοδιοίκησης αναφορικά με τη νέα περιβαλλοντική μελέτη που κατέθεσε η ΔΕΗ για την επέκταση του ορυχείου και αποφάνθηκε ότι δεν είναι σε θέση να προχωρήσει σε μία επιστημονική αξιολόγηση της παρούσας ΜΠΕ, γι' αυτό άλλωστε στο παρελθόν είχε ζητηθεί η επιστημονική άποψη του ΤΕΕ, το οποίο είχε τότε επισημάνει ότι η ΜΠΕ δεν επιδεχόταν βελτίωσης και έπρεπε να υποβληθεί νέα μελέτη.
Όπως εξάλλου αναφέρεται στην απάντηση του συλλόγου προς τη Ν.Α. Κοζάνης, η έγκριση νέων περιβαλλοντικών όρων για τη λειτουργία των ορυχείων στη Μαυροπηγή συνεπάγεται κατάργηση όλων των εκκρεμών δικαστικών υποθέσεων στο Συμβούλιο της Επικρατείας, στο οποίο έχουν προσφύγει κάτοικοι, το δημοτικό συμβούλιο Πτολεμαΐδας και το Νομαρχιακό Συμβούλιο από το 2006. Επισημαίνεται μάλιστα ότι «Το γεγονός αυτό κάνει ιδιαίτερα σημαντική την προβλεπόμενη από τη διαδικασία γνωμοδότηση του Νομαρχιακού Συμβουλίου και την καθιστά το τελευταίο οχυρό των κατοίκων απέναντι στην κατακτητική στρατηγική της ΔΕΗ» και σημειώνεται: «Προς την κατεύθυνση αυτή κρίνουμε επιτακτική και επιβεβλημένη την ανάγκη έγκυρης και εμπεριστατωμένης νομικής συμβουλής, με όποιο κόστος συνεπάγεται αυτή», ενώ σε άλλο σημείο τονίζεται ότι «η οριστική λύση του προβλήματος της υποβάθμισης του οικιστικού περιβάλλοντος της Μαυροπηγής είναι η άμεση μετεγκατάσταση του οικισμού, σε αποκατάσταση της μακρόχρονης αδικίας που υφίσταται οικισμός στην περιοχή».

Πηγή: Εφημερίδα Πτολεμαίος-Ρόη Βασβατέκη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

 
back to top