Τετάρτη 10 Μαρτίου 2010

Να τριπλασιαστεί το ποσοστό του Τοπικού Πόρου...


Αύξηση του ποσοστού του Τοπικού Πόρου Ανάπτυξης από 0,4% σε 1,2% ζητά το δημοτικό συμβούλιο Κοζάνης, το οποίο συνεδρίασε προχτές βράδυ.
Μεταξύ των άλλων θεμάτων, το δημοτικό συμβούλιο συζήτησε επί της πρότασης της Οικολογικής Κίνησης Κοζάνης, με θέμα «Τοπικός Πόρος Ανάπτυξης-Ανταποδοτικό Τέλος Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας», την οποία εισηγήθηκε ο Λάζαρος Τσικριτζής, ασκώντας κριτική όχι μόνο για το χαμηλό ποσοστό του Τοπικού Πόρου, αλλά και για την «κατασπατάλησή του». Εκ των προτέρων να σημειωθεί ότι ο δήμαρχος Κοζάνης, χαρακτήρισε «θετική» την πρόταση της Οικολογικής Κίνησης, δεν παρέλειψε μάλιστα να τη συγχαρεί για την πρωτοβουλία της, ενώ πρότεινε τη σύσταση επιτροπής, η οποία θα επεξεργαστεί την πρόταση που ανέπτυξε ο πρόεδρος της Οικολογικής Κίνησης.
Ο Λ. Τσικριτζής μεταξύ άλλων υπογράμμισε: «Εμείς πιστεύουμε ότι ένα ρεαλιστικό αίτημα σήμερα με βάση και το νομοσχέδιο για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ), όπου δίνεται 3% στις τοπικές κοινωνίες ως αντιπαροχή, θα ήταν ο τριπλασιασμός του 0,4% του Τοπικού Πόρου, στην περιοχή στην οποία παράγεται η ενέργεια επί εξήντα χρόνια με πολύ σοβαρότερες παρενέργειες απ? αυτές που δημιουργούν τα αιολικά πάρκα. Το δεύτερο είναι να τεθεί επιτέλους το ζήτημα του φόρου στερεών καυσίμων, που η ΔΕΗ και οι ανταγωνιστές της δεν πληρώνουν μία, όταν και το τελευταίο λατομείο πληρώνει φόρο για λατομικά προϊόντα στους ΟΤΑ. Αυτό είναι ένα ποσό πενταπλάσιο από τον Τοπικό Πόρο, το οποίο το έχουμε χαρίσει τόσα χρόνια και θα πρέπει αν είναι το δεύτερο εργαλείο μας, με το οποίο θα πρέπει αν μπούμε στην μεταλιγνιτική περίοδο. Το τρίτο είναι το λεγόμενο «εξωτερικό κόστος», δηλαδή το κόστος των περιβαλλοντικών παρενεργειών. Για παράδειγμα η Κοζάνης αναγκάζεται να φέρνει πλέον νερό από μακρινές αποστάσεις και αυτό το κόστος το πληρώνουν οι δημότες».
Ο δήμαρχος Κοζάνης Λ. Μαλούτας, σημείωσε ότι «το θέμα που έθεσε η Οικολογική Κίνηση είναι ενδιαφέρον και θα πρέπει να το αντιμετωπίσουμε με ανάλογο ενδιαφέρον. Το θέμα των εσόδων που θα έχει η αυτοδιοίκηση στην περιοχή μας από τον Τοπικό Πόρο μας ενδιαφέρει όλους. Όσο περισσότερο μεγιστοποιήσουμε αυτό το έσοδο, τόσο καλύτερα για την τοπική κοινωνία. Υπενθυμίζω ότι το 2008 το δημοτικό συμβούλιο Κοζάνης έλαβε ομόφωνη απόφαση για διεκδίκηση του Τοπικού Πόρου από 0,4% σε 1,2%. Στην διεκδίκηση αυτού του ποσοστού και στην απόφασή μας αυτή εμμένουμε».
Η Άννα Νανοπούλου σημείωσε ότι «ο Τοπικός Πόρος Ανάπτυξης πρέπει αν γίνει εργαλείο που θα δημιουργήσει προστιθέμενη αξία στην περιοχή», προσθέτοντας ότι «ο πόρος επιβάλλεται να αξιοποιηθεί σε έργα ανάπτυξης και όχι σε έργα χωρίς ουσία». Ο Νίκος Μάτσος, τάχθηκε υπέρ της διεκδίκησης μεγαλύτερου ποσοστού του Τοπικού Πόρου Ανάπτυξης, ενώ πρόσθεσε ότι η ΔΕΗ έχει υποχρέωση αποκατάστασης του περιβάλλοντος, αφού με τις δραστηριότητές της προκαλεί την υποβάθμισή του.

Πηγή: Εφημερίδα Πτολεμαίος-ΧΡΗΣΤΟΣ ΒΗΤΤΑΣ

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Αύξηση του ποσοστού του Τοπικού Πόρου Ανάπτυξης από 0,4% σε 1,2%

To ΘΕΜΑ ΕΙΝΑΙ αξιοποιηείται σε έργα ανάπτυξης και όχι σε έργα χωρίς ουσία???

και

ΠΟΙΟΣ ΕΓΓΥΑΤΑΙ ΟΤΙ ΘΑ ΑΞΙΟΠΟΙΕΙΘΕΙ
ΓΙΑ ΕΡΓΑ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ???

ΔΕΝ ΜΑΣ ΠΕΙΣΑΤΕ ΓΙΑ ΚΑΤΙ ΤΕΤΟΙΟ ΤΟΣΑ ΧΡΟΝΙΑ!!!!

 
back to top