Κυριακή 7 Μαρτίου 2010

Ο ακτιβισμός κάνει τους ανθρώπους να νιώθουν πιο ευτυχισμένοι...


Μπορεί οι άνθρωποι που είναι κοινωνικά και πολιτικά δραστήριοι και διεκδικητικοί να μην πετυχαίνουν πάντα αυτό που θέλουν, όμως ο ακτιβισμός τους αυτός έχει ευεργετική επίδραση στην ψυχολογία τους και τους κάνει πιο ευτυχισμένους, σύμφωνα με μια νέα γερμανο-αμερικανική επιστημονική έρευνα.
Είτε πρόκειται για διαδηλώσεις, είτε για την αποστολή επιστολών διαμαρτυρίας σε κυβερνήσεις και άλλους φορείς, είτε για ατελείωτες συσκέψεις με ομοϊδεάτες, ο πολιτικο-κοινωνικός ακτιβισμός, παρά τις αναπόφευκτες δυσκολίες και τις απογοητεύσεις του, φαίνεται πως έχει τη δύναμη να «φτιάχνει» το κέφι και την ψυχική διάθεση των ακτιβιστών, σύμφωνα με την έρευνα.
Η μελέτη, κατά πάσα πιθανότητα η πρώτη του είδους της διεθνώς που διερευνά αν υπάρχει σχέση ανάμεσα στην πολιτική δραστηριοποίηση και στο αίσθημα προσωπικής ευτυχίας και ικανοποίησης, έγινε από την ψυχολόγο Μάλτε Κλαρ του γερμανικού πανεπιστημίου του Γκέτινγκεν και τον ψυχολόγο Τιμ Κάσερ του αμερικανικού κολλεγίου Νοξ, και δημοσιεύτηκε στο περιοδικό “Political Psychology” (Πολιτική Ψυχολογία), σύμφωνα με τη βρετανική «Γκάρντιαν».
Η έρευνα έδειξε ότι τα άτομα που είναι τα πιο πρόθυμα να πάνε σε μια διαδήλωση, είναι γενικά τα πιο χαρούμενα και αισιόδοξα στη ζωή τους. Γενικά, οι ακτιβιστές εμφανίζονται πιο «ζωντανοί» και νιώθουν πιο «πλούσια» την καθημερινότητά τους σε σχέση με όσους απλώς παραπονιούνται για το…μενού στα εστιατόρια και βλέπουν τις διαδηλώσεις από την τηλεόραση.
Η μελέτη έρχεται να ανατρέψει την καθιερωμένη αντίληψη ότι η ευτυχία συνδέεται μόνο με την άνετη ζωή και την υλική ευημερία. Ο ακτιβισμός δίνει ένα νόημα στη ζωή πολλών ανθρώπων, καθώς επίσης τους επιτρέπει να συσχετιστούν συναισθηματικά με άλλους ανθρώπους, και γι’ αυτούς αυτά μετράνε περισσότερο, σύμφωνα με τους ερευνητές.

Πηγή: Εφημερίδα Ελευθεροτυπία

Δεν υπάρχουν σχόλια:

 
back to top