Κυριακή 14 Φεβρουαρίου 2010

Θερμοκήπιο hi tech παράγει ενέργεια...

Χρησιμοποιείται για την καλλιέργεια επώνυμης ελληνικής ντομάτας σε υπερσύγχρονες εγκαταστάσεις στην Ημαθία
Με τον κόσμο έχει γνωριστεί. Κινείται άλλωστε εδώ και δύο χρόνια μεταξύ Μοδιάνο και Ρέντη, σε λαϊκές αγορές και στις μεγάλες αλυσίδες σούπερ μάρκετ.
Ελκυστική, ζουμερή και ώριμη. Το όνομά της Lucia. Είναι η πρώτη επώνυμη ελληνική ντομάτα που όχι μόνο θρέφει τις νέες γενιές των καταναλωτών, αλλά παράγει και καθαρή ενέργεια. Σε ένα υπερσύγχρονο θερμοκήπιο, δύο χιλιόμετρα έξω από την Αλεξάνδρεια Ημαθίας έκτασης 100 στρεμμάτων η γεωργική παραγωγή «παντρεύτηκε» με την παραγωγή ενέργειας, δημιουργώντας μια πρότυπη συνύπαρξη στον δρόμο του αγροτικού μέλλοντος.
Σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες η συμπαραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας-θερμότητας σε θερμοκήπια υψηλής τεχνολογίας εξελίσσεται σε... ρουτίνα, αλλά στην Ελλάδα μόλις τα τελευταία χρόνια βρίσκει τις πρώτες εφαρμογές με την εισαγωγή του φυσικού αερίου.

Τεχνογνωσία
Το θερμοκήπιο στην Αλεξάνδρεια Ημαθίας όπου παράγεται η ντομάτα Lucia είναι ένα από τα δύο μεγάλα θερμοκήπια που λειτουργούν στη χώρα (το άλλο είναι στη Δράμα) με όλες τις δυνατότητες που προσφέρουν η αγροτική και βιομηχανική τεχνογνωσία του 20ού αιώνα.
Στη βόρεια πλευρά του βρίσκονται οι τρεις μηχανές Συμπαραγωγής Ηλεκτρικής και Θερμικής Ενέργειας. Χρησιμοποιώντας φυσικό αέριο με το δίκτυο του οποίου είναι συνδεδεμένες οι εγκαταστάσεις του θερμοκηπίου παράγουν 4,8 μεγαβάτ ηλεκτρικής και 6 μεγαβάτ θερμικής ενέργειας, τα οποία χρησιμοποιούνται για τις ανάγκες στο εσωτερικό του. Η θερμική ενέργεια διοχετεύεται στο εγκατεστημένο δίκτυο σωληνώσεων, ενώ η ηλεκτρική ενέργεια διοχετεύεται στο δίκτυο της ΔΕΗ μέσω του Διαχειριστή Ελληνικού Συστήματος Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας.
Στις καινοτομίες του θερμοκηπίου περιλαμβάνεται η δυνατότητα καθαρισμού των καυσαερίων που παράγονται από την καύση του φυσικού αερίου και ο εμπλουτισμός του θερμοκηπίου με διοξείδιο του άνθρακα που έχουν ανάγκη τα φυτά για την καλύτερη ανάπτυξή τους. «Εμείς, λέει χαρακτηριστικά ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, κ. Βασίλης Χάιτας, δεν παράγουμε ντομάτα αλλά... Lucia», θέλοντας να υπερτονίσει τον στόχο που έχει τεθεί για μια ντομάτα με ελληνικό brand name. Οι υπεύθυνοι του θερμοκηπίου υποστηρίζουν ότι η ντομάτα τσαμπί που παράγει το υπερσύγχρονο θερμοκήπιο της Αλεξάνδρειας «είναι το λιγότερο επιβαρυμένο οπωροκηπευτικό μετά τα βιολογικά προϊόντα».
Οπως εξήγησε ο κ. Χάιτας, η κατασκευή και η λειτουργία του σύγχρονου θερμοκηπίου είναι προϊόν συνεργασίας δύο ελληνικών εταιρειών και μιας ολλανδικής, η οποία θεωρείται η μεγαλύτερη κατασκευάστρια εταιρεία τέτοιων θερμοκηπίων στον κόσμο. Ανάμεσα στους εκατό εργαζόμενους και ο νεαρός Ολλανδός γεωπόνος κ. Τζεφ Σμιτς που μεταφέρει εκεί την ολλανδική εμπειρία. Στη χώρα της τουλίπας η έκταση τέτοιων θερμοκηπίων ξεπερνάει ήδη τα 100.000 στρέμματα.
Η καλλιέργεια στην Αλεξάνδρεια Ημαθίας ακολουθεί το πρότυπο της ολοκληρωμένης διαχείρισης, η οποία επιτρέπει τη χρήση ήπιων χημικών σκευασμάτων όταν οι βιολογικές μέθοδοι, που κυρίως χρησιμοποιούνται για την καταπολέμηση ασθενειών ή επιβλαβών εντόμων, δεν είναι επαρκείς.
Καρτελάκια με διάφορα βιολογικά σκευάσματα για την καταπολέμηση των φυσικών εχθρών της ντομάτας, όπως ο τετράνυχος, ο αλευρώδης, ο θρίπας, βρίσκονται καρφιτσωμένα ανάμεσα στις φυλλωσιές των σειρών της ντομάτας, επιτρέποντας έτσι τη μικρότερη δυνατή χρήση χημικών.
Η καλλιεργητική περίοδος της Lucia (παράγονται και ντοματίνια) ξεκινάει κάθε φθινόπωρο και κορυφώνεται το καλοκαίρι. Τέσσερις μεγάλες γεωτρήσεις πέριξ των εγκαταστάσεων μέσα από τον κάμπο της Ημαθίας τροφοδοτούν νυχθημερόν τις δεξαμενές του θερμοκηπίου. Τον Δεκέμβριο είναι ο μήνας που οι πρώτες μεγάλες ποσότητες της νέας καλλιεργητικής περιόδου φεύγουν με φορτηγά από την Αλεξάνδρεια για τις αγορές Αθηνών και Θεσσαλονίκης.

Η παραγωγή
«Η ετήσια παραγωγή ξεπερνά τους 4.000 τόνους. Η εβδομαδιαία παραγωγή τον χειμώνα κυμαίνεται μεταξύ 50-80 τόνους, ενώ το καλοκαίρι ξεπερνά τους 250», λέει ο κ. Χάιτας.
Εκείνο που εντυπωσιάζει είναι η πιστή τήρηση των κανόνων καθαριότητας στο συσκευαστήριο, η προσήλωση των εργαζομένων στην καλλιεργητική οδηγία «πέντε ντομάτες ανά τσαμπί», αλλά και η παρουσία των απελευθερωμένων βομβίνων, ένα είδος μέλισσας (διπλάσια σε μέγεθος από τη συνηθισμένη) στους οποίους «ανατίθεται» το έργο της επικονίασης. Εντυπωσιακό και το θέαμα των κληματσίδων (κορμών) της ντομάτας, που σχηματίζουν σταδιακά έως το τέλος της ετήσιας καλλιέργειας ένα πράσινο πλέγμα μήκους δεκάδων μέτρων και ύψους έως και πέντε μέτρων.
Εξίσου εντυπωσιακή είναι όμως και η διαπίστωση των υπευθύνων της εταιρείας ότι το ισοζύγιο των τιμών μεταξύ φυσικού αερίου και παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας είναι σε βάρος της δεύτερης, κάτι που δεν συμβαίνει στην Ολλανδία. Με λίγα λόγια, η Lucia είναι αυτή που «πληρώνει» τη διαφορά που προκύπτει μεταξύ του κόστους χρήσης του φυσικού αερίου και πώλησης της ηλεκτρικής ενέργειας στη ΔΕΗ.

Πηγή: Εφημερίδα Καθημερινή-Του Θαναση Tσιγγανα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

 
back to top