Τρίτη 23 Φεβρουαρίου 2010

Βιομάζα - Το πείραμα της Καρδιάς...


Λιγότερη ρύπανση και λιγότερος λιγνίτης είναι τα αποτελέσματα του πειράματος της Καρδιάς, του πρώτου πειράματος μεικτής καύσης λιγνίτη και βιομάζας που πραγματοποιήθηκε στην Ελλάδα και στέφθηκε με επιτυχία.
Οι δοκιμές έγιναν στον Ατμοηλεκτρικό Σταθμό της ΔΕΗ στην Καρδιά Πτολεμαϊδας εντός του 2009 και οι μετρήσεις που ελήφθησαν ήταν πολύ ικανοποιητικές.
Όπως αναφέρει στο ΑΠΕ - ΜΠΕ ο Διευθυντής Ερευνών του Εθνικού Κέντρου Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης (ΕΚΕΤΑ) Νικόλαος Κούκουζας, η σημασία του πειράματος αυτού είναι μεγάλη καθώς είναι η πρώτη φορά που χρησιμοποιήθηκε βιομάζα για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας στην Ελλάδα. «Μέχρι τώρα είχαν γίνει πιλοτικές δοκιμές και ερευνητικά έργα στην περιοχή των Γρεβενών. Αυτή τη φορά όμως οι δοκιμές έγιναν στην μονάδα παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας με ποσοστό χρήσης βιομάζας 6% κατά βάρος ή περίπου 12% της προσδιδόμενης θερμικής ισχύος» αναφέρει χαρακτηριστικά.
Παρουσιάζοντας τα αποτελέσματα υπογραμμίζει ότι οι εκπομπές ρύπων που καταγράφηκαν εμπίπτουν στα περιβαλλοντικά κριτήρια της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Το γεγονός αυτό είναι αυτονόητο, εξηγεί, καθώς η βιομάζα δεν απελευθερώνει τόσο διοξείδιο του άνθρακα όσο ο λιγνίτης, γεγονός που συνεπάγεται μικρότερη επιβάρυνση του περιβάλλοντος. Παράλληλα οι επιστήμονες του ΕΚΕΤΑ αξιολόγησαν θετικά την σωστή λειτουργία των συστημάτων τροφοδοσίας των υλικών και ομογενοποίησής τους. Επόμενο βήμα για εκείνους είναι η πραγματοποίηση πιο συστηματικών δοκιμών προκειμένου να αυξηθούν τα ποσοστά «συμμετοχής» της βιομάζας στη μεικτή καύση ακόμη και ως το 20%.
«Στο εξωτερικό εφαρμόζεται εδώ και χρόνια η μεικτή καύση λιγνίτη και βιομάζας. Η πρακτική αυτή είναι ιδιαίτερα δημοφιλής ιδιαίτερα στις σκανδιναυϊκές χώρες όπου τέτοιες μονάδες λειτουργούν εδώ και 20 χρόνια και τροφοδοτούνται σε μεγάλο ποσοστό από την ξυλεία της περιοχής. Αντίστοιχα εργοστάσια λειτουργούν και στην κεντρική Ευρώπη αλλά με μικρότερα ποσοστά βιομάζας» τονίζει ο κ. Κούκουζας.
Το στοίχημα που πρέπει τώρα να κερδηθεί είναι η διασφάλιση σταθερών ποσοτήτων βιομάζας ώστε να τροφοδοτείται ομαλά η μεικτή καύση λιγνίτη και βιομάζας για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας. Το ΕΚΕΤΑ εξετάζει την ανάπτυξη ενεργειακών καλλιεργειών διαφόρων τύπων για τη δημιουργία της κατάλληλης βιομάζας. «Η κατεύθυνση αυτή δημιουργεί νέα δεδομένα για τον αγροτικό πληθυσμό της χώρας. Ήδη στη Δυτική Μακεδονία έχουν προχωρήσει οι ενεργειακές καλλιέργειες και τα πρώτα μηνύματα είναι θετικά» σημειώνει χαρακτηριστικά, ο διευθυντής ερευνών του ΕΚΕΤΑ.

Πρόγραμμα ανακύκλωσης καμένων λαδιών στο Δήμο Θεσσαλονίκης
Στο μεταξύ, πρόγραμμα ανακύκλωσης των καμένων λαδιών από τα εστιατόρια και τα ψητοπωλεία της Θεσσαλονίκης, ξεκίνησε ο κεντρικός δήμος. Από τις αρχές του 2010, τα καμένα λάδια δεν καταλήγουν στις αποχετεύσεις ή στα σκουπίδια, αλλά στο Εθνικό Κέντρο Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης (ΕΚΕΤΑ).
Όπως ανέφερε σε συνέντευξη Τύπου ο δήμαρχος, Βασίλης Παπαγεωργόπουλος, στο πλαίσιο του προγράμματος, το ΕΚΕΤΑ θα προμηθεύει το δήμο με βιοκαύσιμα, για τη μετακίνηση ενός οχήματος που θα αγοραστεί ειδικά για τη συλλογή των καμένων λαδιών. Συνεργάτες στην προσπάθεια της ανακύκλωσης είναι το ΑΠΘ και η Ένωση Εστιατόρων και Ψητοπωλών Θεσσαλονίκης.
Εξάλλου, σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε ο κ.Παπαγεωργόπουλος το περασμένο Σάββατο η ατμοσφαιρική ρύπανση στην πόλη -εξαιτίας του φαινομένου της σκόνης από την Αφρική- χτύπησε «κόκκινο». 'Ενώ σε καθημερινή βάση τα αιωρούμενα σωματίδια είναι περίπου 50 mg ανά κυβικό μέτρο, τη συγκεκριμένη μέρα το νούμερο έφτασε στα 627 mg.

Πηγή: http://www.ota.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

 
back to top