Πέμπτη 4 Φεβρουαρίου 2010

Πυρηνικός κλοιός απειλεί την Ελλάδα...


Σε πυρηνικό κλοιό πολύ σύντομα θα βρεθεί η χώρα μας βάσει των εξαγγελιών που έχουν κάνει οι κυβερνήσεις των γειτονικών μας χωρών. Τέσσερις χώρες με χαμηλό δείκτη ασφάλειας και… πυρηνικές φιλοδοξίες αποτελούν μια τρομακτική απειλή για τη χώρα μας.
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας Realnews, τα πυρηνικά σχέδια της Βουλγαρίας μπαίνουν στην τελική ευθεία, η Τουρκία ετοιμάζεται να ξεκινήσει την κατασκευή του δικού της αντιδραστήρα, ενώ Αλβανία και Σκόπια καλλιεργούν ανάλογες φιλοδοξίες για να αντιμετωπίσουν τις ενεργειακές τους ανάγκες.
Αν σε αυτά προστεθεί και τα γεγονός ότι το περιβάλλον της περιοχής των Bαλκανίων είναι ήδη επιβαρημένο από την πυρηνική μόλυνση, από τα χιλιάδες βλήματα και βόμβες απεμπλουτισμένου ουρανίου που έπεσαν στη Σερβία με τους βομβαρδισμούς του NATO το 1998, που εκτός των άλλων έχουν μολύνει τα ύδατα της ευρύτερης περιοχής και, βέβαια, από την καταστροφή του πυρηνικού εργοστασίου στο Tσέρνομπιλ, στην Oυκρανία, το 1986, η ήδη επιβαρημένη κατάσταση θα οξυνθεί κι άλλο.
Τα προβλήματα που θα αντιμετωπίσει ο λαός μας και οι λαοί της περιοχής, και μάλιστα σε πολύ λίγα χρόνια, θα είναι πολύ μεγάλα. H υγεία του συνόλου των πληθυσμών των Bαλκανίων θα βρίσκεται υπό συνεχή κίνδυνο και υπό την απειλή ενός πυρηνικού ατυχήματος. Για αυτό και είναι επιτακτική η ανάγκη λήψης μέτρων από πλευράς κυβερνήσεων και στη συγκεκριμένη περίπτωση της Ελλάδας απέναντι σ’ αυτά τα σχέδια, που υποθηκεύουν τις ζωές εκατομμυρίων ανθρώπων
Σύμφωνα με την εφημερίδα Βουλγαρία και Τουρκία φαίνεται να ξεπερνούν τα προβλήματα που ανέκυψαν στην εγκατάσταση των πυρηνικών αντιδραστήρων σε Μπέλενε και Ακογιού. Σκόπια και Αλβανία στρέφονται στη λύση της πυρηνικής ενέργειας αλλά βρίσκονται ακόμη στο στάδιο της διερεύνησης.

• Βουλγαρία
Η Βουλγαρία μπορεί να έκλεισε το Κοζλοντούι, η προβληματική λειτουργία του οποίου είχε προκαλέσει πολλές αντιδράσεις μεταξύ των πολιτών της Βουλγαρίας, μη ξεχνάμε ότι το 2006 η Βουλγαρία βρέθηκε κοντά σε ένα πυρηνικό ατύχημα όταν είκοσι δύο από τα εξήντα συστήματα δικλείδων ασφαλείας δεν λειτούργησαν, από την άλλη όμως ανοίγει ένα νέο πυρηνικό εργοστάσιο της Βουλγαρίας στην παραδουνάβια περιοχή του Μπέλενε, που είναι μάλιστα και σεισμογενής περιοχή. Το πυρηνικό εργοστάσιο είναι προγραμματισμένο να ξεκινήσει τη λειτουργία του μέχρι το 2013. Παρά τα προβλήματα που υπάρχουν λόγω της αποχώρησης της γερμανικής εταιρείας από την κοινοπραξία που είχε αναλάβει το έργο επειδή το Μπέλενε είναι το μεγαλύτερο κατασκευαστικό και ενεργειακό κέντρο της Βουλγαρίας και φαίνεται αδύνατο να μην προχωρήσει.

• Τουρκία
Η τουρκική Eθνοσυνέλευση, όπως είναι γνωστό, έχει εδώ και καιρό εγκρίνει νομοσχέδιο για την κατασκευή πυρηνικών εργοστασίων στην Tουρκία. H κυβέρνηση προσανατολίζεται στην κατασκευή πυρηνικών κέντρων γιατί πιστεύει ότι μόνο έτσι θα κερδίσει την ενεργειακή της αυτονομία.
Η κυβέρνηση Ερντογάν θα ξεκινήσει μέσα στο 2010 τις εργασίες για την κατασκευή πυρηνικού σταθμού στο Ακουγιού. Παρά την ακύρωση από τουρκικό δικαστήριο της συμφωνίας με την κοινοπραξία που ανέλαβε το έργο ο Τούρκος υπουργός άμυνας υποστηρίζει ότι το θέμα θα λυθεί άμεσα. Υπάρχουν ανησυχίες όμως για την έντονη σεισμικότητα της περιοχής καθώς οι παραπλήσιες πόλεις συχνά κλονίζονται από αρκετά ρίχτερ.
Επίσης η Τουρκία σχεδιάζει τη δημιουργία και δεύτερου πυρηνικού εργοστασίου στη Σινώπη στις ακτές της Μαύρης Θάλασσας.

• Σκόπια
Στα Σκόπια είναι γνωστό ότι μετά την αναγνώρισή τους από τον Kαναδά, επετεύχθη μεταξύ τους συμφωνία για την αγορά πυρηνικών αντιδραστήρων καναδικής προέλευσης. Επειδή το ενεργειακό πρόβλημα της χώρας είναι μεγάλο και επειδή η ρύπανση που έχει δημιουργήσει το εργοστάσιο λιγνίτη στην περιοχή του Μοναστηρίου είναι μεγάλη στα Σκόπια οι υποστηρικτές της πυρηνικής ενέργειας είναι πολλοί. Πριν ένα μήνα περίπου η Ανώτατη Επιστημονική Επιτροπή της χώρας σε γνωμοδότησή της προς την κυβέρνηση επεσήμανε ότι τα Σκόπια έχουν δύο επιλογές για να αποφύγουν την ενεργειακή κρίση ή να δημιουργήσουν τρία εργοστάσια λιγνίτη ή ένα πυρηνικό εργοστάσιο μέχρι το 2026. Και μπορεί η δημιουργία πυρηνικού εργοστασίου στα Σκόπια να φαίνεται όνειρο μακρινό αλλά δεν είναι απίθανο.

• Αλβανία
Τα τελευταία δύο χρόνια στην γειτονική Αλβανία υφίσταται θέμα δημιουργίας πυρηνικού εργοστασίου. Συγκεκριμένο δεν υπάρχει τίποτα αλλά η πρόθεση του πρωθυπουργού της χώρας Σαλί Μπερίδα για μετατροπή της χώρας του σε περιφερειακή ενεργειακή υπερδύναμη έχει πολλές φορές δηλωθεί. Ο ίδιος μάλιστα έχει δηλώσει ότι η κυβέρνησή του βρίσκεται σε συνεννόηση με αμερικανική εταιρεία αλλά και με γαλλοελβετική κοινοπραξία.

Απειλή για το περιβάλλον
Η χρήση της πυρηνικής ενέργειας με άλυτα τα προβλήματα ασφαλούς λειτουργίας και διαχείρισης των πυρηνικών αποβλήτων και τον πρόσθετο κίνδυνο ενός ατυχήματος, παραμένει μια τεράστια απειλή για τη περιβάλλον και την ίδια τη ζωή, ενώ ο χρόνος ζωής των πυρηνικών αντιδραστήρων είναι περιορισμένος, όχι περισσότερο από 30-40 χρόνια και στη συνέχεια, όταν σταματά η λειτουργία τους αποτελούν μια μόνιμη τοποθεσία πυρηνικού αποβλήτου.
Πόσο μάλλον όταν αναπτύσσεται σε περιοχές σεισμογενείς και ανέτοιμες τεχνολογικά να τη διαχειριστούν, όπως τα Βαλκάνια.
Εκείνο που πρέπει να γίνει κατανοητό είναι ότι τα ο θέμα της πυρηνικής ενέργειας δεν είναι μόνο οικονομικό. Ανεξάρτητα από το πόσο αποδοτική είναι η πυρηνική διάσπαση, έχει ένα μεγάλο μειονέκτημα: τα απόβλητα. Ένας αντιδραστήρας παράγει 20 τόνους αποβλήτων καυσίμου κάθε χρόνο, τα οποία παραμένουν επικίνδυνα ραδιενεργά για περισσότερο από 10.000 χρόνια.
Το γεγονός ότι οι κίνδυνοι είναι τεράστιοι αποδεικνύεται από το γεγονός ότι, αναπτυγμένες χώρες όπως η Ιαπωνία και η Ισπανία βρέθηκαν μπροστά στην εκδήλωση μεγάλων πυρηνικών ατυχημάτων που αποφεύχθηκαν την τελευταία στιγμή.

Πηγή: Εφημερίδα Realnews

Δεν υπάρχουν σχόλια:

 
back to top