Παρασκευή 29 Ιανουαρίου 2010

Λευκές ταράτσες κατά των κλιματικών αλλαγών...


Αν όλες οι ταράτσες των κτηρίων στις πόλεις βάφονταν άσπρες, η θερμοκρασία στις αστικές περιοχές θα μειωνόταν και ενδεχομένως θα αμβλύνονταν οι επιπτώσεις από το φαινόμενο του θερμοκηπίου, σύμφωνα με μια μελέτη Αμερικανών επιστημόνων.
Μολονότι πολλοί θεωρούν την ιδέα αυτή παράλογη, πέρσι την υιοθέτησε ο βραβευμένος με Νόμπελ Φυσικής, υπουργός Ενέργειας των ΗΠΑ, Στίβεν Τσου. Η έρευνα που πραγματοποίησαν οι επιστήμονες στο Εθνικό Κέντρο Κλιματικών Αλλαγών των ΗΠΑ δείχνει ότι έχει δυνατότητες.
"Η έρευνά μας δείχνει ότι οι λευκές στέγες, τουλάχιστον θεωρητικά, μπορεί να είναι μια αποτελεσματική μέθοδος για τη μείωση της ζέστης στις πόλεις" ανέφερε ο Κιθ Όλσον, ένας εκ των συγγραφέων της μελέτης. "Απομένει να δούμε αν είναι πράγματι εφικτό να βαφτούν άσπρες οι ταράτσες, όμως η ιδέα σίγουρα χρήζει περαιτέρω διερεύνησης", πρόσθεσε.
Οι κλιματικές αλλαγές έχουν σοβαρότερες επιπτώσεις στις αστικές παρά στις αγροτικές περιοχές, επειδή στις πόλεις υπάρχουν περισσότερες επιφάνειες σκούρου χρώματος (όπως οι ασφαλτοστρωμένοι δρόμοι και οι πισσωμένες ταράτσες) που απορροφούν θερμότητα από τον ήλιο. Έτσι δημιουργούνται οι λεγόμενες "θερμές νησίδες" όπου η θερμοκρασία μπορεί να είναι 1-3 βαθμούς Κελσίου υψηλότερη σε σχέση με την ύπαιθρο. Οι λευκές στέγες και οι δρόμοι με πιο ανοιχτά χρώματα θα αντανακλούσαν τη θερμότητα αντί να την απορροφούν.
Οι ερευνητές έκαναν μια προσομοίωση σε ηλεκτρονικό υπολογιστή για να δουν πόση ηλιακή ακτινοβολία απορροφούν οι αστικές επιφάνειες και υπολόγισαν πως αν όλες οι ταράτσες σε όλες τις πόλεις του κόσμου βάφονταν κατάλευκες το φαινόμενο των "θερμών νησίδων" θα περιοριζόταν κατά 33%. Αυτό σημαίνει ότι οι πόλεις θα γίνονταν "ψυχρότερες" κατά περίπου 4 βαθμούς Κελσίου, κάτι που θα ήταν ιδιαίτερα αισθητό τα καλοκαίρια.

Πηγή: Zougla.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

 
back to top