Παρασκευή 29 Ιανουαρίου 2010

Ημέρα εορτασμού της προστασίας προσωπικών δεδομένων...


Με αφορμή τη σημερινή ημέρα εορτασμού της προστασίας δεδομένων σε ευρωπαϊκό επίπεδο, η Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα, παραχώρησε συνέντευξη Τύπου για τους στόχους της Αρχής το τρέχον έτος, τις ευρωπαϊκές εξελίξεις στον τομέα της προστασίας των προσωπικών δεδομένων, αλλά και την καταπολέμηση των spam (αποστολή διαφημιστικών μηνυμάτων με άγνωστους αποστολείς, που κατακλύζουν τους χρήστες του διαδικτύου).
Σκοπός της σημερινής ημέρας είναι η ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των πολιτών σε θέματα προστασίας προσωπικών δεδομένων, όπως είναι ιδίως τα δικαιώματα των υποκειμένων των δεδομένων, οι υποχρεώσεις των υπευθύνων επεξεργασίας, οι προϋποθέσεις νόμιμης επεξεργασίας, αλλά και οι κίνδυνοι και τα ενδεικνυόμενα μέτρα προστασίας σε επιμέρους τομείς επεξεργασίας, ή σε σχέση με τα μέσα που χρησιμοποιούνται, π.χ. συγκεκριμένες υπηρεσίες διαδικτύου.
Για τον σκοπό αυτό, οι πολίτες θα έχουν την ευκαιρία να επισκεφθούν περίπτερο, έξω από τα γραφεία της Αρχής, Λ. Κηφισίας 1-3 στην Αθήνα, όπου θα προβάλλεται βίντεο, θα διανέμεται ενημερωτικό υλικό και στελέχη της Αρχής θα παρουσιάζουν τη διαδικτυακή της πύλη και θα ενημερώνουν για θέματα, που ενδιαφέρουν.
Εκτός από τον πρόεδρο της Αρχής, Χρ. Γεραρή, στην συνέντευξη Τύπου συμμετείχαν ο Βασ. Ζορκάδης (διευθυντής) και η Ζωή Καρδασιάδου (δικηγόρος - ελεγκτής της Αρχής).
Ο κ. Γεραρής αναφερόμενος στο έργο της Αρχής, επισήμανε ότι τέσσερα σχέδια οδηγιών βρίσκονται στο στάδιο της καταρτίσεως, ή επεξεργασίας και αφορούν τους τομείς: α) πολιτική επικοινωνία, κυρίως με το εκλογικό σώμα, β) παροχή συγκατάθεσης με ηλεκτρονικά μέσα, γ) πρόσβαση πολιτών σε έγγραφα του δημοσίου και ιδιωτικού τομέα για χρήση ενώπιον διοικητικών και δικαστικών αρχών και δ) κλειστά κυκλώματα τηλεόρασης σε κτήρια και στεγασμένους χώρους.
Παράλληλα, μελετάται η κατάρτιση οδηγιών, ή συστάσεων, και σε άλλους τομείς, όπως στην ανεπιθύμητη ηλεκτρονική επικοινωνία, τις εργασιακές σχέσεις, την υγεία, τα μέτρα ασφαλείας, τη χρήση του διαδικτύου από ανηλίκους, την προώθηση προϊόντων και υπηρεσιών, την εμπορία προσωπικών δεδομένων.
Είπε ακόμη ότι δρομολογείται διαβούλευση με την Τράπεζα Ελλάδος και την Ένωση Ελληνικών Τραπεζών για τη χρήση προσωπικών δεδομένων κατά τη διενέργεια τραπεζικών εργασιών. «Υπενθυμίζω ότι ο διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας έχει την εξουσία εκδόσεως κανονιστικών πράξεων, οι οποίες πρέπει να υποβάλονται για γνωμοδότηση στην Αρχή, στο μέτρο που περιέχουν ρυθμίσεις για επεξεργασία προσωπικών δεδομένων», τόνισε.
Παράλληλα, η Αρχή ρίχνει ιδιαίτερο βάρος στην καταπολέμηση των spam και ενισχύει το νομοθετικό και τεχνικό πλαίσιο. Για το λόγο αυτό θα συνεργαστεί και με άλλες ανεξάρτητες Αρχές (ΑΔΑΕ κ.λπ.), αλλά και με αντίστοιχες Ευρωπαϊκές.

Πηγή: www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

 
back to top