Δευτέρα 25 Ιανουαρίου 2010

Η ενδεκάδα των επιτρόπων που θα παίζει με την Ελλάδα...


Οι τρεις κορυφαίοι της Ενωσης: Ο πρόεδρος Ρομπάι, ο προεδρεύων Θαπατέρο και ο πρόεδρος της Επιτροπής, Μπαρόζο. Και με τις οποίες πρέπει να ασχοληθούν οι νέοι επίτροποι.
*Δέκα από αυτούς, συμπεριλαμβανομένου και του Ολι Ρεν, του αρμόδιου για τις Οικονομικές και Νομισματικές Υποθέσεις, θέλουν δεν θέλουν, θα συναντούν το όνομα της Ελλάδας σχεδόν κάθε βδομάδα. Από τους υπόλοιπους 17, ζήτημα είναι εάν οι μισοί θα ασχοληθούν κάποια στιγμή μαζί μας.
*Οι κυριότεροι φάκελοι που εκκρεμούν στο κτίριο Μπερλιαμόντ, όπου και η έδρα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, και οι άνθρωποι που ασχολούνται μαζί τους, είναι οι εξής:

ΟΛΙ ΡΕΝ
Ο επιτηρητής της οικονομίας
Η σκληρότητα -η πιστή εφαρμογή των οδηγιών, κατά άλλους- και, ενίοτε, η αδιαλλαξία του φιλανδού επιτρόπου είναι γνωστή στους έλληνες πολιτικούς, επειδή ως επίτροπος Διεύρυνσης δεν ικανοποίησε αρκετά (δίκαια) ελληνοκυπριακά αιτήματα.
Θα ελέγχει, πλέον, σχεδόν καθημερινά, την εφαρμογή του Προγράμματος Σταθερότητας. Και δεν θα διστάσει να μιλήσει ακόμα και με τον ίδιο τον πρωθυπουργό, εάν κρίνει ότι κάτι δεν πάει καλά. Η χώρα του είναι άλλωστε από τα ελάχιστα κράτη που πληρούν τις απαιτήσεις του Συμφώνου Σταθερότητας (χρέος 60% του ΑΕΠ, έλλειμμα 3%, πληθωρισμός 2%).
Επιπλέον, μαζί με τους επιτρόπους Απασχόλησης και Εσωτερικής Αγοράς θα ελέγχει την «επάρκεια και διατηρησιμότητα των συνταξιοδοτικών συστημάτων». Και έτσι, θα έχει λόγο στις όποιες ελληνικές πρωτοβουλίες.
Χαίρει της απόλυτης εμπιστοσύνης του προέδρου της Επιτροπής, Ζ. Μ. Μπαρόζο και του σεβασμού της πλειονότητας του Κολεγίου των Επιτρόπων. Η γνώμη του, δηλαδή, μετράει.

ΧΟΑΚΙΝ ΑΛΜΟΥΝΙΑ
Ο σκληρός Ισπανός
Ο Χ. Αλμούνια που είναι αντιπρόεδρος πλέον της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και ο πιο γνωστός επίτροπος στην Ελλάδα θα ξαναχτυπήσει εάν κρίνει ότι παραβιάζονται οι κανόνες ανταγωνισμού. Η ελληνική κυβέρνηση θα τον βρει μπροστά της στις επερχόμενες αποκρατικοποιήσεις-ιδιωτικοποιήσεις των δημόσιων οργανισμών και επιχειρήσεων και αναμένεται να πιέσει τη χώρα μας για την απελευθέρωση της αγοράς ηλεκτρικού ρεύματος.
Ενδιαφέρον θα έχει και το τι θα αποφασίσουν οι υπηρεσίες του στην κόντρα Βγενόπουλου (Olympic) και Βασιλάκη (Aegean) για την ανάθεση των δρομολογίων στις άγονες γραμμές. Οπως επίσης και για το εάν κάποιες από τις διατάξεις της συμφωνίας του ελληνικού Δημοσίου με την Cosco για το λιμάνι του Πειραιά είναι συμβατές με το κοινοτικό δίκαιο (φοροαπαλλαγές κ.λπ.).

ΛΑΖΛΟ ΑΝΤΟΡ
Επιθεωρητής εργασίας
Το νούμερο ένα αγκάθι παραμένει το ασφαλιστικό και τα όρια συνταξιοδότησης των γυναικών, καθώς υπάρχει ήδη καταδικαστική απόφαση για την Ελλάδα από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, η οποία πρέπει να εφαρμοστεί.
Ανοιχτό είναι επίσης και το θέμα των εργασιακών δικαιωμάτων που αφορά κυρίως τις ευέλικτες μορφές εργασίας (ενοικιαζόμενοι, τηλεεργασία κ.λπ.).
Ο ούγγρος επίτροπος θα ελέγχει και τη χρηματοδότηση των εργαζομένων στα προγράμματα Stage.

ΝΤΑΣΙΑΝ ΚΙΟΛΟΣ
Ανθρωπος των μπλόκων
Οι επιδοτήσεις στους αγρότες και κυρίως τα 510 εκατ. ευρώ που δόθηκαν επί Χατζηγάκη εξετάζονται ενδελεχώς από τις υπηρεσίες του πρώην υπουργού Γεωργίας της Ρουμανίας. Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ.Ε.» οι Βρυξέλλες προσανατολίζονται στο να ζητήσουν την επιστροφή των χρημάτων.
Ο ρουμάνος επίτροπος αναμένεται να επιρίψει ευθύνες για την ανυπαρξία (;) εθνικών πολυετών σχεδίων για εναλλακτικές καλλιέργειες (π.χ. από καπνό σε νέα προϊόντα), ενώ μελετά καταγγελίες για «παράνομη εισαγωγή γαλακτοκομικών προϊόντων από τρίτες χώρες και τη μεταπώλησή τους ως "ευρωπαϊκών" στην εσωτερική αγορά» από ελληνικές εταιρείες.
Ο Ντ. Κιόλος θα είναι αυτός που θα κρίνει εάν οι έλεγχοι στην ελληνική αγορά (για την ποιότητα των τροφίμων) είναι ικανοποιητικοί. Ο φάκελος «Λειτουργία ΕΦΕΤ» δεν έχει κλείσει. Εντονες θα είναι οι συζητήσεις για την αναθεώρηση της ΚΑΠ και το ύψος των επιδοτήσεων μετά το 2013.

ΜΙΣΕΛ ΜΠΑΡΝΙΕ
Ο επαγγελματίας
Ο πρώην υπουργός Εξωτερικών και πρώην επίτροπος Περιφερειακής Πολιτικής θα ασχοληθεί άμεσα με την πολύπαθη ιστορία των κολεγίων και των επαγγελματικών δικαιωμάτων των αποφοίτων τους. Και, βεβαίως, με το άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων. Οι υπηρεσίες του γνωρίζουν πολύ καλά τις υποθέσεις (έχουν εκδοθεί άλλωστε και καταδικαστικές αποφάσεις) και είναι διατεθειμένες να επιβάλουν υψηλά πρόστιμα στην Ελλάδα.

ΣΤΕΦΑΝ ΦΟΥΛΕ
Ειδικός επί των γειτόνων
Ο τσέχος επίτροπος, πρώην υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, έχει ήδη βρει μπροστά του τα «κλασικά ελληνικά θέματα»: ενταξιακή πορεία της Τουρκίας, Κυπριακό και Σκοπιανό. Η πρόοδος και των τριών υποθέσεων, όμως, εναπόκειται περισσότερο στην πολιτική βούληση που θα επιδείξει ο πρόεδρος της Επιτροπής Ζ. Μ. Μπαρόζο και οι αρχηγοί των κρατών-μελών. Οι διαπραγματεύσεις, ωστόσο, διαφαίνονται επίπονες.
Ο ίδιος, πάντως, στην Ευρωβουλή, αποκάλεσε την ΠΓΔΜ τρεις φορές «Μακεδονία». Πρέπει επίσης να ξεκαθαρίσει, μεταξύ άλλων, το θέμα της ευρωπαϊκής πορείας των βαλκανικών κρατών (Αλβανία, Σερβία κ.λπ.).

ΧΕΝΤΕΡΓΚΑΝΤ-ΠΟΤΟΣΝΙΚ
Περιβάλλον επί δύο
Στην πρώην υπουργό της Δανίας, υπεύθυνη για την Κλιματική Αλλαγή και στον σλοβένο πρώην επίτροπο για την Ερευνα και την Τεχνολογία, δεν διαφεύγει το ότι η Ελλάδα πρωτοστατεί στη μη εφαρμογή των οδηγιών και εντολών των Βρυξελλών που έχουν να κάνουν με το περιβάλλον.
Πολλές είναι οι καταγγελίες για «ελλιπέστατες περιβαλλοντικές μελέτες στα δημόσια έργα», που έχουν στα χέρια τους οι επιτελείς των Βρυξελλών, οι οποίοι έχουν ενδιαφερθεί και για τις κατολισθήσεις στα Τέμπη και σύντομα θα εκδώσουν πόρισμα... Αρκετές είναι και οι καταγγελίες για εταιρείες που μολύνουν την ατμόσφαιρα και το υπέδαφος. Η μόλυνση του Ασωπού, η κατάσταση στον υγρότοπο της Βραυρώνας, η μη προστασία της χλωρίδα και της πανίδας, παραμένουν ανοιχτές πληγές.

ΒΙΒΙΑΝ ΡΕΝΤΙΝΓΚ
Φίλη αλλά δίκαιη
Η λουξεμβουργιανή επίτροπος, που αγαπάει την Ελλάδα (προσφάτως απέκτησε και σπίτι στη χώρα μας), δεν έχει διστάσει να πικράνει τις κυβερνήσεις στο παρελθόν, ως επίτροπος για τα ΜΜΕ και τις Ψηφιακές Τεχνολογίες. Το ίδιο θα πράξει και τώρα εάν κρίνει ότι παραβιάζονται τα δικαιώματα των μεταναστών.
Οι υπηρεσίες της θα ελέγξουν το υπό διαμόρφωση νομοσχέδιο για τους μετανάστες, ενώ ήδη υπάρχουν καταγγελίες για κακομεταχείριση μεταναστών.

ΤΖΟΝΑΘΑΝ ΧΑΝ
Ο πυροσβέστης
Εναγωνίως περιμένουν οι ελληνικές αρχές την απόφαση των υπηρεσιών του αυστριακού επιτρόπου για την έγκριση των αποζημιώσεων που αποφασίστηκαν μετά τις μεγάλες πυρκαγιές του 2007. Αλλά και την έγκριση για τα αντιπυρικά έργα και την αναδάσωση σε Αττική και άλλες περιοχές. Η προκάτοχός του, Ντανούτα Χούμπνερ, είχε ζητήσει επιπλέον πληροφορίες για όλα αυτά τα σχέδια και μάλλον πρέπει να έχουν σταλεί.
*Μαρία Δαμανάκη (Ναυτιλιακές Υποθέσεις και Αλιεία): Αν και Ελληνίδα, δεν θα χρειαστεί να εναντιωθεί στη χώρα της, τουλάχιστον όχι τόσο όσο ο προκάτοχός της Στ. Δήμας, που ήταν αρμόδιος για το Περιβάλλον. Δεν υπάρχουν σημαντικά ανοιχτά θέματα, αν και η Ελλάδα είναι χώρα νησιωτική με σημαντικό πληθυσμό να ζει από την αλιεία.
Η «δημιουργική» συζήτηση θα ξεκινήσει σύντομα με αφορμή τη χάραξη Κοινής Αλιευτικής Πολιτικής. Θα δεχτεί, ωστόσο, αιτήματα επαναχρηματοδότησης για ανανέωση του αλιευτικού στόλου. Οπως δήλωσε η ίδια, «θα είμαι περήφανη εάν συνεισφέρω στην μπλε ανάπτυξη».

Και οι δέκα αναπληρωματικοί
Δέκα επίτροποι θα κληθούν περιστασιακά να προτρέψουν την Ελλάδα να υιοθετήσει τις εντολές των Βρυξελλών.
Πρόκειται για: την Ιρλανδή Μαίρη Γκεογκέγκαν-Κουίν (Ερευνα και Καινοτομία), τη Γερμανίδα Νέλι Κρους (Ψηφιακές Τεχνολογίες), τον Ιταλό Αντόνιο Ταγιάνι (Βιομηχανία και Επιχειρηματικότητα), τον Βέλγο Κάρελ ντε Γκουτς (Εμπόριο), τον Πολωνό Ζανούς Λεβαντόβσκι (Προϋπολογισμός και Δημοσιονομικός Προγραμματισμός), τη Σουηδέζα Σεσίλια Μάλστρομ (Εσωτερικές Υποθέσεις), την Κύπρια Ανδρούλα Βασιλείου (Εκπαίδευση, Πολιτισμός, Πολυγλωσσία και Νεολαία), τον Εσθονό (αντιπρόεδρο) Σιμ Κάλας (Μεταφορές), τον Ολλανδό Γκούντερ Ετινγκερ (Ενέργεια), τον Λιθουανό Αλγκίρντας Σεμετά (Τελωνειακή Ενωση και Καταπολέμηση της Απάτης - αυτός μάλλον θα χρειαστεί να αποκτήσει από τώρα επαφές με «παράγοντες» της ελληνικής αγοράς για να καταφέρει να αντιληφθεί το... ελληνικό δαιμόνιο). Αλλοι τέσσερις επίτροποι ίσως να μη χρειαστεί να ασχοληθούν με την Ελλάδα.
Μιλάμε για τον Λετονό (αρμόδιο για την Εξωτερική Βοήθεια στις Αναπτυσσόμενες Χώρες), Αντρε Πίμπαλγκς, τον Μαλτέζο Τζον Νταλί (Υγεία Καταναλωτών), τον Σλοβάκο (αντιπρόεδρο) Μάρο Σέφκοβιτς (Διοργανικές Σχέσεις και Διοίκηση) και τη Βουλγάρα Κρισταλίνα Γκεόργκεβα, η οποία αναλαμβάνει τη Διεθνή Συνεργασία, την Ανθρωπιστική Βοήθεια και την Αντιμετώπιση Κρίσεων. Η τελευταία ίσως ενδιαφερθεί για τη χώρα μας μόνο εάν συμβεί κάποια καταστροφή (όπως οι πυρκαγιές του 2007)!

Πηγή: Εφημερίδα Ελευθεροτυπία-ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΟΣ ΜΠΙΚΑΤΖΙΚ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

 
back to top