Τετάρτη 20 Ιανουαρίου 2010

Ηλεκτρονική ψηφοφορία για περιβαλλοντικά ζητήματα στην Ε.Ε....

Άρχισαν οι ηλεκτρονικές ψηφοφορίες του πιλοτικού έργου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής «eMPOWER» για κρίσιμα περιβαλλοντικά ζητήματα.
Το eMPOWER αποτελεί ένα διακρατικό πιλοτικό έργο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το περιβάλλον και την πληροφορική. Το έργο διερευνά πώς και σε ποιο βαθμό η πληροφορική και το Διαδίκτυο συμβάλλουν στη δημιουργία ενός πιο συμμετοχικού συστήματος διακυβέρνησης, ειδικότερα σε ζητήματα περιβαλλοντικής πολιτικής.
Για την ενθάρρυνση της συμμετοχής των πολιτών, οι εταίροι του eMPOWER - μεταξύ των οποίων και το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων - δημιούργησαν ένα λογισμικό σύστημα συλλογής υπογραφών στο Διαδίκτυο και μέσω ψηφοφοριών προωθούν περιβαλλοντικές πρωτοβουλίες και αιτήματα της κοινωνίας των πολιτών.
Το ΑΠΕ/ΜΠΕ σας καλεί να πάρετε μέρος στις ψηφοφορίες για το περιβάλλον μέσω του ιστότοπου του eMPOWER: http://www.ep-empower.eu/epetitions
Οι ψηφοφορίες διεξάγονται ταυτόχρονα στην Ελλάδα, την Ιταλία, την Πορτογαλία και το Βέλγιο, ενώ έχουν ανοίξει ήδη οι κατάλογοι συγκέντρωσης υπογραφών για δύο μεγάλα ζητήματα:

- κλιματικές αλλαγές και
- διαχείριση αποβλήτων.

Ως το τέλος του 2010 θα έχουν ανοίξει οι ψηφοφορίες και στα εξής θέματα:

- βιοποικιλότητα
- γενετικά τροποποιημένοι οργανισμοί
- υδράργυρος
- διαχείριση υδάτινων πόρων.

Οι υπογραφές που θα συγκεντρωθούν στις έξι ηλεκτρονικές ψηφοφορίες θα παραδοθούν από τους υπεύθυνους του eMPOWER στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, τους ευρωβουλευτές και τις Επιτροπές Περιβάλλοντος κάθε εθνικής Βουλής, ώστε να λειτουργήσουν ως μοχλός πίεσης και να έχουν τον μεγαλύτερο δυνατό αντίκτυπο.
Από την Ελλάδα, στο eMPOWER συμμετέχουν, εκτός του ΑΠΕ-ΜΠΕ, η εταιρία πληροφορικής Athens Technological Centre, το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο και η μη κυβερνητική οργάνωση Μεσόγειος SOS. Από την Πορτογαλία μετέχουν το Πορτογαλικό Πρακτορείο Ειδήσεων LUSA και η μη κυβερνητική οργάνωση LPN, από την Ιταλία το Ιταλικό πρακτορείο ειδήσεων ANSA και η μη κυβερνητική οργάνωση Circolo Festabiente και από το Βέλγιο το μη κερδοσκοπικό ερευνητικό ινστιτούτο Politech Institute που ειδικεύεται στην έρευνα ζητημάτων ηλεκτρονικής διακυβέρνησης.
Οι εταίροι του προγράμματος διαθέτουν από κοινού την απαραίτητη τεχνογνωσία για να εφαρμόσουν τεχνολογικά τις καινοτόμες ιδέες των περιβαλλοντικών μη κυβερνητικών οργανώσεων και μέσω των τριών εθνικών πρακτορείων ειδήσεων να συμβάλλουν στη μεγαλύτερη διάχυσή τους στο ευρύ κοινό.
Περισσότερες πληροφορίες για το έργο θα βρείτε στη διεύθυνση http://www.ep-empower.eu

Πηγή:www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ - ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

 
back to top