Παρασκευή 29 Ιανουαρίου 2010

Κρίσιμη η κατάσταση στα ελληνικά ποτάμια...

Σε μέτρια ή κακή κατάσταση βρίσκεται σε ορισμένα τμήματα το 58% του μήκους των ελληνικών ποταμών, σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασαν στην Ειδική Επιτροπή Περιβάλλοντος της Βουλής επιστήμονες από το Ινστιτούτο Εσωτερικών Υδάτων του ΕΛΚΕΘΕ, καθώς και ο Γενικός Επιθεωρητής Περιβάλλοντος, Π. Μέρκος.
Την ίδια ώρα η γενικότερη κατάσταση των ποταμών είναι σε καλύτερη κατάσταση από τον μέσο όρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αν και το 85% των βιολογικών καθαρισμών είτε δεν λειτουργεί καθόλου είτε δεν αποδίδει στον μέγιστο βαθμό.
Σημαντικά προβλήματα ρύπανσης εντοπίζονται στους ποταμούς Αξιό, Πηνειό, Έβρο και Ασωπό, ενώ μέτρια ή ελλιπής είναι η κατάσταση στο Σπερχειό, το Νέστο, τον Αλιάκμονα, το Στρυμόνα και τον Αχελώο.
Παράλληλα παρατηρείται διαχρονική μείωση της παροχής των ποταμών (π.χ. Ευρώτας -84% στο διάστημα 1974-2006, Άραχθος -30% στο διάστημα 1982-2006, Αλιάκμονας -12.2% στο διάστημα 1963-2006) με αποτέλεσμα να περιοριστεί κατά 60% το ποσοστό της προβλεπόμενης μέγιστης παραγωγής υδροηλεκτρικών σταθμών στα τελευταία 50 χρόνια.
Σύμφωνα με τον Γενικό Επιθεωρητή Περιβάλλοντος, ο οποίος επεσήμανε την ανάγκη στελέχωσης της Υπηρεσίας Επιθεωρητών Περιβάλλοντος, απαιτείται η θωράκιση της Υπηρεσίας, ώστε να είναι δυνατή η επιβολή - και όχι μόνο η εισήγηση - ποινών, αλλά και η δυνατότητα ανάκλησης αδειών για μονάδες που ρυπαίνουν.
Σήμερα υπάρχουν 30 επιθεωρητές περιβάλλοντος, από τους οποίους οι 15 βρίσκονται καθημερινά στα δικαστήρια και οι υπόλοιποι πρέπει να διαχειρίζονται τις υποθέσεις όλης της Ελλάδος. Μόνο για τον Ιανουάριο του 2010 εισήχθησαν προς διερεύνηση 700 αναφορές - καταγγελίες από όλη την Ελλάδα.

Πηγή:Zougla.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

 
back to top