Κυριακή 10 Ιανουαρίου 2010

Καίμε άδικα φως εκατομμυρίων...


Η Ελλάδα θα κέρδιζε 120 εκατ. ευρώ τον χρόνο από τη μείωση της φωτορρύπανσης
«Η ενέργεια που καταναλώνεται για τον φωτισμό των δήμων και των μεγάλων οδικών αρτηριών φτάνει τις 2 δισεκατομμύρια κιλοβατώρες ετησίως. Έχουμε υπολογίσει ότι μπορούμε να επιτύχουμε τουλάχιστον 40% εξοικονόμηση ενέργειας με σωστή, προγραμματισμένη δουλειά.
«Αυτό σημαίνει ότι δεν θα χρειάζεται να καταναλώνουμε 800 εκατομμύρια κιλοβατώρες ετησίως για εξωτερικό φωτισμό», λέει στα «ΝΕΑ» ο ταμίας της Ελληνικής Επιτροπής Φωτισμού κ. Χρυσόστομος Χρηστίδης και επισημαίνει ότι σε βάθος έως και 7 χρόνων θα μπορούσε λόγω της εξοικονόμησης να αποφευχθεί η κατασκευή μίας μονάδας παραγωγής ενέργειας ισχύος 200 ΜW, η οποία κοστίζει περίπου 200 εκατομμύρια ευρώ. Από τη μη κατανάλωση 800 εκατομμυρίων κιλοβατωρών υπολογίζεται πως εξοικονομούνται περίπου 88 εκατομμύρια ευρώ ετησίως.
Περίπου 120 εκατομμύρια ευρώ τον χρόνο θα κέρδιζε η χώρα από την εξοικονόμηση ενέργειας και τη συνεπακόλουθη μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα αν εφαρμόζονταν οι διεθνείς κανόνες που περιορίζουν τη φωτορρύπανση, σύμφωνα με εκτιμήσεις της Ελληνικής Επιτροπής Φωτισμού. «Από την ανεξέλεγκτη ανάρτηση φωτεινών διαφημιστικών πινακίδων και από μεγάλους λαμπτήρες σε σουπερμάρκετ, μάντρες αυτοκινήτων και άλλες επιχειρήσεις, που είναι λάθος τοποθετημένες και στραβώνουν τους οδηγούς, δημιουργούνται δυνητικά θέματα τροχαίων ατυχημάτων. Οι διεθνείς κανονισμοί είναι αρκετά σαφείς για τις ενέργειες που πρέπει να γίνουν ώστε να καταπολεμήσουμε τη φωτορρύπανση», επισημαίνει ο κ. Χάρης Καμπεζίδης, πρόεδρος της Ελληνικής Επιτροπής Φωτισμού, που υπάγεται στο Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών. Πάει χαμένο
Από ενδεικτικές φωτομετρήσεις σε γέφυρες της Αττικής Οδού οι ειδικοί διαπίστωσαν έως και δεκαπλάσια στάθμη λαμπρότητας επί του οδοστρώματος από τις γύρω περιοχές. Υπολογίζεται δε ότι 0,13% της συνολικής ενέργειας πάει χαμένο στον... ουρανό: από τις 11.400.000.000 κιλοβατώρες, όπου ανήλθε η κατανάλωση ενέργειας στην Αττική το 1997, οι απώλειες φωτισμού, όπως προκύπτει από τα δεδομένα των δορυφόρων, έφτασε τις 14.900.000 κιλοβατώρες. Οι πλέον φωτορρυπασμένες περιοχές της Αττικής, σύμφωνα με έρευνα του Ινστιτούτου Βιώσιμης Ανάπτυξης του Αστεροσκοπείου Αθηνών, είναι αυτές που βρίσκονται στο πολύπλευρο που οροθετείται από τις περιοχές Βάρκιζα, Πέραμα, Θρακομακεδόνες, Άνοιξη, Σπάτα. Ελάχιστη φωτεινή ρύπανση εντοπίζεται στο Σούνιο καθώς και σε κάποιες περιοχές της Ανατολικής Αττικής.

Η φωτεινή ρύπανση τυφλώνει τα αστεροσκοπεία
Η ΦΩΤΟΡΡΥΠΑΝΣΗ «τύφλωσε» το Αστεροσκοπείο της Λάρισας, που λειτουργεί εδώ και 50 χρόνια και είναι αναγκαία η άμεση μετεγκατάστασή του, για την οποία όμως αδιαφορούν δήμος και τοπικοί φορείς.
Σύμφωνα με τους ειδικούς, μόνο δύο στα έξι αστεροσκοπεία στην Ελλάδα δεν αντιμετωπίζουν προβλήματα λειτουργίας, λόγω της φωτεινής ρύπανσης που προκαλείται από γειτονικά αστικά κέντρα.
«Η λειτουργία του άρχισε στο δώμα του σπιτιού μου στη Λάρισα με τη συμπαράσταση και τον εξοπλισμό που δόθηκε από το Εθνικό Αστεροσκοπείο. Από το 1974 λειτουργεί στις ιδιόκτητες εγκαταστάσεις στη Γιάννουλη Λάρισας. Τότε, η περιοχή ήταν έξω από την πόλη και μακριά από τα σπίτια της Γιάννουλης. Σήμερα όμως βρισκόμαστε μέσα στον πολεοδομικό ιστό της πόλης, με αποτέλεσμα το Αστεροσκοπείο να αντιμετωπίζει άμεσο κίνδυνο να κλείσει γιατί είναι “τυφλό”. Η φωτορρύπανση έφτασε στη Γιάννουλη και τα τηλεσκόπια δεν μπορούν να παρατηρήσουν το Διάστημα μέρα ή νύχτα», λέει ο κ. Νικόλαος Στωικίδης, διευθυντής του Αστεροσκοπείου Λάρισας.
Όπως αναφέρει στα «ΝΕΑ» ο πρόεδρος της Ελληνικής Επιτροπής Φωτισμού κ. Χάρης Καμπεζίδης, δύο στα έξι αστεροσκοπεία στην Ελλάδα σήμερα αντιμετωπίζουν προβλήματα από τη φωτεινή ρύπανση: «Για παράδειγμα, στην Πεντέλη δεν χρησιμοποιείται πια παρά μόνο για εκπαιδευτικούς σκοπούς, ενώ προβλήματα υπάρχουν και στην Πανεπιστημιούπολη Θεσσαλονίκης.
Γι΄ αυτό έχουμε φτιάξει το καινούργιο στον Χελμό, όπου τα πράγματα είναι καλύτερα.
Δεν ξέρουμε όμως αν θα αναπτυχθούν τα Καλάβρυτα και αντιμετωπίσουμε πρόβλημα φωτορρύπανσης μέσα στα επόμενα 20 χρόνια», λέει ο κ. Καμπεζίδης.

Η τεχνητή νυχτερινή λαμπρότητα είναι 10% μεγαλύτερη της φυσικής
ΗΤΑΝ 2002 όταν ο ηλεκτρολόγος - μηχανολόγος των ΤΕΙ Κρήτης κ. Μπάμπης Κουτρούλης δημοσίευσε μελέτη, στην οποία το 91% των Ελλήνων εμφανιζόταν να ζει σε φωτορρυπασμένες περιοχές. Σύμφωνα με τα στοιχεία της μελέτης, η Ελλάδα ήταν σε καλύτερη μοίρα από τις περισσότερες ανεπτυγμένες ευρωπαϊκές χώρες, πλην της Ιρλανδίας, όπου το ποσοστό της έκθεσης του πληθυσμού στη φωτορρύπανση έφτανε το 88%.
Χαρακτηριστικά, το 100% των κατοίκων σε Αυστρία, Βέλγιο, Γαλλία, Γερμανία, Δανία, Ιταλία, Λουξεμβούργο και Ολλανδία καθώς και το 98-99% σε Φινλανδία, Σουηδία, Πορτογαλία και Ισπανία ζουν σε περιοχές με φωτεινή ρύπανση, όπου δηλαδή η τεχνητή νυχτερινή λαμπρότητα είναι κατά 10% μεγαλύτερη της φυσικής.

Πηγή:Εφημερίδα Τα Νέα-Χάρης Καρανίκας, Γιώργος Βουνάτσος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

 
back to top