Τρίτη 5 Ιανουαρίου 2010

Μια ενδιαφέρουσα πρόταση για το περιβάλλον...


Καθώς είναι πρακτικά ανέφικτο να βάφουμε τα σπίτια μας δυο φορές το χρόνο, μια πολύ καλή ιδέα είναι η ανάπτυξη υλικών που, αξιοποιώντας τις δυνατότητες της νανοτεχνολογίας, μπορούν να μεταβάλλουν την απόχρωσή τους ανάλογα με τη θερμοκρασία. Έτσι, οι θερμοχρωμικές, όπως ονομάζονται, επικαλύψεις είναι πιο ανοιχτόχρωμες, άρα πιο ανακλαστικές, σε υψηλότερες θερμοκρασίες, ενώ σκουραίνουν και γίνονται πιο απορροφητικές, όταν πέφτει ο υδράργυρος.
Θερμοχρωμικά υπήρχαν από χρόνια και είχαν εφαρμογή σε πολλούς τομείς διεθνώς, αλλά όχι στα δομικά υλικά. Αυτή η καινοτόμος προσέγγιση έχει ελληνικό χρώμα. Η Ομάδα Μελετών Κτηριακού Περιβάλλοντος στο τμήμα Φυσικής του Πανεπιστημίου της Αθήνας, με επικεφαλής τον καθηγητή Ματθαίο Σανταμούρη, ξεκίνησε την προσπάθειά της πριν από περίπου δυο χρόνια, με ίδιους πόρους, και τα μέχρι στιγμής αποτελέσμα μάλλον την έχουν δικαιώσει.
Στα χρώματα-χαμαιλέοντες που δοκιμάζει η Ομάδα, χρησιμοποιούνται οργανικές θερμοχρωμικές χρωστικές ουσίες, οι οποίες αποτελούνται από τρία βασικά συστατικά: α μια οργανική ένωση, συνήθως κυκλικό εστέρα, η οποία καθορίζει το χρώμα του τελικού προϊόντος στην έγχρωμη φάση, β. ένα ασθενές οξύ, το οποίο είναι υπεύθυνο για την ένταση του χρώματος, γ. ένα διαλύτη, του οποίου το σημείο τήξης καθορίζει τη θερμοκρασία αλλαγής του χρώματος.
Επομένως, επιλέγοντας το διαλύτη, επιλέγεται ταυτόχρονα και η θερμοκρασία αλλαγής χρώματος στην πειραματική διαδικασία που ακολουθήθηκε από την Ομάδα, η θερμοκρασία αυτή ήταν οι 27ο Κελσίου.
Τα αποτελέσματα των συγκριτικών μετρήσεων έδειξαν ότι η θερμική απόδοση και οι οπτικές ιδιότητες των νέων επικαλύψεων είναι καλύτερες όχι μόνο από εκείνες των συμβατικών επικαλύψεων (αυτό έλειπε, δα...) αλλά και των απλών ανακλαστικών (ψυχρών), οι οποίες αποτελούν μια ολοένα δημοφιλέστερη για τους ιδιοκτήτες ακινήτων λύση, καθώς συνδυάζουν ικανοποιητικά αποτελέσματα στη θερμομόνωση των κτηρίων και ιδιαίτερα προσιτό κόστος.
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα στοιχεία μετρήσεων που μας παρουσίασε η Φυσικός Περιβαλλοντολόγος Θεώνη Καρλέση, της Ομάδας Μελέτης, οι μέσες ημερήσιες επιφανειακές θερμοκρασίες κυμάνθηκαν από 23,8ο ως 38,4ο Κελσίου στα θερμοχρωμικά δείγματα, από 28,10 ως 44,60 για τις ψυχρές επικαλύψεις κι από 29,80 ως 48,50 για τις κοινές, διαφορές που είναι πολύ σημαντικές και δικαιολογούν τις όποιες πρόσθετες δαπάνες προστασίας.
Η ανάπτυξη της σχετικής τεχνολογίας προχωρεί με ικανοποιητικό ρυθμό, όπως μας διαβεβαίωσαν από την Ομάδα Μελέτης, και το μόνο που μένει είναι η αντιμετώπιση της υπεριώδους ακτινοβολίας, η οποία επιδρά αρνητικά στο φαινόμενο του θερμοχρωμισμού, μειώνοντας την απόδοση των υλικών.
Έτσι, συνεχίζονται τα πειράματα με στόχο να επιτευχθεί η αναγκαία φωτο-σταθεροποίηση των θερμοχρωμικών υλικών για περιόδους της τάξεως των πέντε ή και δέκα χρόνων, όσος δηλαδή είναι και τώρα ο χρόνος που μεσολαβεί συνήθως, μεταξύ διαδοχικών βαψιμάτων σ' ένα κτήριο.

Ορατό το μέλλον...
Παρό,τι η σοφή ρήση λέει πως το μέλλον είναι αόρατο, σ' ό,τι αφορά στις εξελίξεις στο συγκεκριμένο θέμα, αυτό είναι ορατό και προβλέψιμο. Τα αποτελέσματα των ερευνών δεν αφήνουν περιθώρια αμφιβολίας.
Άλλωστε, μόλις πρόσφατα, ο (τιμημένος με Νόμπελ Φυσικής, παρακαλώ) Αμερικανός υπουργός Ενέργειας, Στίβεν Τσου, ζήτησε στο πλαίσιο επίσημης ομιλίας του να βαφτούν άσπρες οι στέγες όλων των σπιτιών στις ΗΠΑ (ή, όπως έγραψαν την επομένη οι αμερικανικές εφημερίδες ...να γίνουν τα αμερικανικά σπίτια σαν εκείνα των ελληνικών νησιών, στην ταινία Mamma Mia!...), προκειμένου να επιβραδυνθεί - έστω και μ' αυτή τη low-tech ιδέα - η επικράτηση του φαινομένου του θερμοκηπίου!
Μιλώντας με επίσης low-tech όρους, ο υπουργός εξήγησε στους Αμερικανούς το αυτονόητο, ότι δηλαδή οι λευκές οροφές των σπιτιών (προφανώς σε μεγάλη κλίμακα) «βελτιώνουν την ανακλαστικότητα της Γης κι έτσι η ηλιακή ακτινοβολία επιστρέφει στο διάστημα κι αυτό είναι κάτι πολύ απλό, που μπορούμε να κάνουμε άμεσα!»
Οι λευκές και οι ψυχρές οροφές ίσως αποδειχθούν τελικά το πρώτο βήμα, μια ενδιάμεση κατάσταση προς τη σωστή κατεύθυνση, πριν περάσουμε στα χρώματα χαμαιλέοντες, δηλαδή την επικάλυψη όλων των εξωτερικών επιφανειών των κτηρίων με θερμοχρωμικά (ή όποια άλλα αντίστοιχα) υλικά. Κι όσο κι αν φαίνεται παράξενο, σ' αυτόν τον τομέα η ελληνική συνεισφορά και θέση είναι ιδιαίτερα σημαντική.

Πηγή:http://wave.pblogs.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

 
back to top