Τρίτη 26 Ιανουαρίου 2010

Διαπραγματεύεται 800 περίπου στρέμματα σε Πτελεώνα, Σπηλιά και Ερμακιά...

Οκτακόσια περίπου στρέμματα πρόκειται να εξαγοράσει η ΔΕΗ στα όρια των κτηματικών περιοχών Πτελεώνα, Σπηλιά, και Ερμακιά με σκοπό την αξιοποίησή τους για τις ανάγκες επέκτασης των εξορυκτικών δραστηριοτήτων του Ορυχείου του Νοτίου Πεδίου.Προς την κατεύθυνση αυτή η αρμόδια επιτροπή του Λιγνιτικού Κέντρου Δυτικής Μακεδονίας με επικεφαλής την Μελίνα Ανδρεάδου προισταμένη του τομέα περιβάλλοντος συζήτησε χθες στο Εκθεσιακό κέντρο με τους πενήντα (50) περίπου ιδιοκτήτες των εκτάσεων αυτών, για τη διαδικασία αλλά και τις τιμές που προσφέρει η επιχείρηση με βάσει την απόφαση των δικαστηρίων που εκδόθηκε για την Μαυροπηγή.
Σύμφωνα με όσα μας μετέφεραν συμμετέχοντες στη δίωρη σύσκεψη με την αρμόδια επιτροπή η τιμή που δίδεται για τα ξερικά ανέρχεται στις 2 χιλιάδες ευρώ το στρέμμα, ενώ για τις δενδροφυτευμένες εκτάσεις η τιμή ανά στρέμμα προσδιορίζεται στα 1000 ευρώ. Κατά τις ίδιες πηγές η πλειοψηφία των ενδιαφερομένων φάνηκε να συμφωνεί με τις προτάσεις της επιτροπής, ενώ οι λιγοστές αντιρρήσεις που διατυπώθηκαν αφορούν στις τιμές για τα ακίνητα που εντός αυτών υπάρχουν δένδρα με το επιχείρημα ότι πρόκειται για την απ’ ευθείας εξαγορά ακινήτων λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «εδώ θα πρέπει να δώσουν κάτι παραπάνω». Η διαδικασία της αγοραπωλησίας αφορά όχι μόνο χωράφια (Ερμακιά, Σπηλιά) αλλά και οικόπεδα εντός του οικισμού του Πτελεώνα. Από την προσεχή Δευτέρα (1η Φεβρουαρίου) η επιτροπή θα καλέσει όλους τους ιδιοκτήτες ακινήτων στις προαναφερόμενες περιοχές κι εφ’ όσον συναινούν στις τιμές που δίδονται θα κληθούν να υπογράψουν το συμβόλαιο τους για την κατοχύρωση και των δύο πλευρών και να ξεκινήσει η διαδικασία εξαγοράς.
Εν τω μεταξύ σε εξέλιξη βρίσκεται η αντίστοιχη διαδικασία για ιδιοκτήτες ακινήτων σε Ασβεστόπετρα και Μαυροπηγή οι οποίοι παρέστησαν πριν από ενάμισι μήνα σε ανάλογη συγκέντρωση, αφού η ΔΕΗ ενδιαφέρεται για την απόκτηση αγροτεμαχίων προβάλλοντας το επιχείρημα της δημιουργίας χώρου απόθεσης. Όπως ανέφερε η Μελίνα Ανδρεάδου υπάρχει αποδοχή των προτάσεων και την προσεχή Πέμπτη θα κληθούν οι ενδιαφερόμενοι για την επικύρωση της συμφωνίας. Στη συζήτηση δεν προσήλθαν οι ιδιοκτήτες αγροτεμαχίων του Προαστίου οι οποίοι στη λαική συνέλευση που προηγήθηκε της συζήτησης με την επιτροπή αποφάσισαν να μην προσέλθουν στον διάλογο αλλά να μεταβούν τα μέλη της επιτροπής στο Προάστιο. Πάντως στη λαική συνέλευση των κατοίκων του εν λόγω οικισμού διατυπώθηκε η άποψη ότι οι κινήσεις εξαγοράς ακινήτων από τη ΔΕΗ εξυπηρετούν το στόχο της διάνοιξης του Ορυχείου του Δυτικού πεδίου.

Πηγή: Εφημερίδα Πρωινός Λόγος-Μαίρη Κεσκιλίδου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

 
back to top