Τρίτη 29 Δεκεμβρίου 2009

Η τοποθέτηση του Προέδρου του Εργατικού Κέντρου ΠτολEΜΑΪδας, κατά τη συνάντηση με τον νέο Πρόεδρο και Διευθύνοντα Σύμβουλο της ΔΕΗ, Αρθούρο Ζερβό...


Πτολεμαϊδα 28 Δεκεμβρίου 2009

Κύριε Πρόεδρε και διευθύνοντα σύμβουλε της ΔΕΗ,
Κύριοι μέλη της νέας Διοίκησης της ΔΕΗ
Αγαπητό προεδρείο της ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ,
Αγαπητοί συνάδελφοι και συναδέλφισσες των πρωτοβάθμιων σωματείων της ΔΕΗ,

Καλωσορίζουμε το νέο Δ.Σ. της ΔΕΗ και προσωπικά τον πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο καθηγητή κ. Αρθούρο Ζερβό.
Σας καλωσορίζουμε στο λεκανοπέδιο.
Η εδώ παρουσία σας λίγες ημέρες μετά την ανάληψη των καθηκόντων σας μας δίνει τη δυνατότητα για μία πρώτη γνωριμία και ανταλλαγή απόψεων έτσι ώστε το πρόγραμμα που θα διαμορφώσετε μαζί με την πολιτική ηγεσία να είναι σε σωστή αποτύπωση της πραγματικότητας και να μην είναι αποτέλεσμα μονόπλευρης ενημέρωσης.
Η παρέμβαση μου θα έχει ως κύριο θέμα ζητήματα που αφορούν τους εργαζόμενους σε σταθμούς και ορυχεία, εργαζόμενους που απασχολούνται είτε ως μόνιμοι είτε ως έκτακτο προσωπικό.
Όσον αφορά το θέμα του ενεργειακού σχεδιασμού, την ανάπτυξη της ΔΕΗ και τη σχέση της με την περιοχή, θα αναφερθώ επιγραμματικά. Πιο ιδιαίτερα θα αναλύσουν τα παραπάνω θέματα τα πρωτοβάθμια σωματεία της περιοχής.

Αγαπητέ Πρόεδρε,
Η ΔΕΗ πρέπει να είναι ισχυρή και δημόσια,
Η περιοχή μας είναι και πρέπει να παραμείνει ενεργειακό κέντρο.
Οι λιγνίτες είχαν και έχουν σπουδαίο ρόλο στο ενεργειακό μίγμα, εάν βεβαίως υπάρχει ένα γενναίο πρόγραμμα αντικατάστασής των παλαιών μονάδων έτσι ώστε να παράγουμε περισσότερη ενέργεια καίγοντας λιγότερο λιγνίτη και επιβαρύνοντας πολύ λιγότερο το περιβάλλον για να είμαστε συμβατοί με τις διεθνείς συμφωνίες αλλά και φιλικοί προς τους κατοίκους της περιοχής.
Οι λιγνίτες είχαν και έχουν ουσιαστική συμβολή:
1. στην αυτάρκεια της χώρας με τις λιγότερες δυνατές εισαγωγές είτε καυσίμων είτε ενέργειας
2. στην επάρκεια ισχύος με σταθερότητα
3. στην ασφαλή τροφοδοσία των καταναλωτών αφού 55 χρόνια τώρα η χώρα τροφοδοτείται με συνεχή ηλεκτρικό ρεύμα
4. στην καλή τιμή η οποία συμβάλει στην ανάπτυξη της χώρας και την βελτίωση της ζωής των καταναλωτών.
Ως εκ τούτου λοιπών διεκδικούμε:
u άμεση δημοπράτηση της μονάδας 5 στην Πτολ/δα, όπως και της Μελίτης 2, και μακροπρόθεσμο πρόγραμμα αντικατάστασης και των άλλων μονάδων,
u ανάπτυξη των ορυχείων με τις αναγκαίες μετεγκαταστάσεις οικισμών
u ανάπτυξη των ΑΠΕ (Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας) στην περιοχή
u αυστηρή τήρηση των περιβαλλοντικών όρων στη λειτουργία σταθμών και ορυχείων.
u Ο Καποδίστριας Β΄ βαθμού πρέπει να περιλαμβάνει γεωγραφικά όλες τις βιομηχανικές δραστηριότητες της ΔΕΗ μαζί στην περιοχή μας.


Όσον αφορά τα ζητήματα του προσωπικού κύριε Πρόεδρε, στο λεκανοπέδιο απασχολούνται πάνω από 10.000 άνθρωποι σε σταθμούς και ορυχεία και με αναλογία περίπου 60% μόνιμοι και 40% λοιποί απασχολούμενοι με 8μηνα, 2μηνα, δουλεμπόριο, σε εργολάβους, αυτοαποσχολούμενοι.
Η σχέση αυτή ανατρέπεται με ταχύτατους ρυθμούς σε βάρος του μόνιμου προσωπικού.
Όσον αφορά το μόνιμο προσωπικό, ένα προσωπικό ηλικιακά γερασμένο και εξαντλημένο από τα 12ωρα και τα 16ωρα της βάρδιας και κουρασμένο από τις πολύωρες υπερωρίες και τα Σαββατοκύριακα.
Ένα προσωπικό με εμπειρίες και ικανό, αλλά συνεχώς μειωμένο και κυρίως χωρίς να αντικαθιστάται και χωρίς να μπορεί να μεταβιβάσει την τεράστια τεχνογνωσία που έχει αποκτήσει.
4 χρόνια τώρα περιμένουμε τις προσλήψεις του διαγωνισμού ο οποίος ακόμα δεν έχει ολοκληρωθεί. Εν των μεταξύ οι ανάγκες μεγαλώνουν ραγδαία αφού υπάρχει ένταση στις αποχωρίσεις.
Έχουμε πολλές φορές δηλώσει και το Εργατικό Κέντρο και η ΓΕΝΟΠ ότι δεν θέλουμε Σαββατοκύριακα και υπερωρίες.
Δεν μπορεί να συμβαίνει αυτό σε μία περιοχή όπου η ανεργία και υποαπασχόληση είναι στα υψηλότερα επίπεδα στη χώρα.
Αποτελούν τεράστια πρόκληση τα ποσά που βγαίνουν από την υπεραπασχόληση, ιδιαίτερα όταν δίπλα από αυτούς υπάρχουν άνεργοι ή εργαζόμενοι ανασφάλιστοι με 28 και 30 ευρώ μεροκάματο.
Να δοθεί ένα τέλος πια σε αυτή την κατάσταση.
Να ολοκληρωθεί άμεσα ο διαγωνισμός και να προσλάβετε με τη ΣΣΕ και όχι με τον νόμο 3429, τον οποίο η σημερινή κυβέρνηση είχε καταγγείλει ως αντιπολίτευση και αμέσως να προκηρύξετε επιπλέον θέσεις εργασίας για την περιοχή μας.
Παράλληλα δε να αναφέρω ότι θα πρέπει να συνταξιοδοτήσετε άμεσα όσους έχουν ώριμα συνταξιοδοτικά δικαιώματα, προκειμένου να δημιουργηθούν θέσεις εργασίας για τα παιδιά μας.
Βέβαια το καλό παράδειγμα πρέπει πρώτοι από όλους να δώσουμε εμείς οι συνδικαλιστές οι οποίοι τόσες μάχες δώσαμε για να κρατήσουμε τα όρια ηλικίας των ΥΠΕΡΒΑΕ.
Και εάν το πρόβλημα με το μόνιμο προσωπικό είναι τεράστιο, αυτό που συμβαίνει με τους εργαζόμενους που απασχολούνται σε σταθμούς και ορυχεία είναι εκρηκτικό.
Καταρχήν οι συμβασιούχοι 2μηνίτες και 8μηνίτες.
Οι 2μηνίτες παίζουν ένα κοινωνικό ρόλο. Εκτόνωση της κρίσης, πραγματοποιούν μία σειρά από έκτακτες δευτερεύουσες εργασίες και πρέπει να συνεχίσουν να λειτουργούν.
Οι 8μηνίτες δεν είναι δυνατόν να καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες παρά μόνο να εκτελούν συμπληρωματικές εργασίες.
Οι 8μηνίτες μπορούν θαυμάσια να αντικαταστήσουν μία σειρά από εργολαβίες, αν και η θέση του συνδικάτου είναι μόνιμο προσωπικό.
Εδώ βέβαια πρέπει να δούμε και μία μερική αναμόρφωση του νόμου για τις προσλήψεις ο οποίος θα ενισχύει τα διαμερίσματα που πλήττονται, αλλά παράλληλα θα δίνει δυνατότητα επιλογής στη ΔΕΗ και από τον υπόλοιπο νομό.
Μιας και μιλάμε για συμβασιούχους και για να παινέψουμε και λίγο το σπίτι μας, στη ΔΕΗ κύριε πρόεδρε 15 χρόνια τώρα πέρασαν χιλιάδες συμβασιούχοι, αλλά υλοποιούνται κατά γράμμα οι συμβάσεις όσον αφορά την ημερομηνία λήξης γι΄ αυτό και εσείς σήμερα δεν παραλαμβάνετε καμία εκκρεμότητα σε αυτό το θέμα όπως έχουν πολλοί άλλοι απολύτως ανεύθυνοι θεσμικοί οι οποίο δημιούργησαν στρατιές ομήρων συμβασιούχων.
Επίσης εδώ θέλω να τονίσω ότι στη ΔΕΗ ο κομματισμός έχει μειωθεί στο ελάχιστο δυνατό επίπεδο και εδώ έχει και μία καθοριστική συμβολή το συνδικάτο αλλά και όλες οι παρατάξεις.
Η ΔΕΗ είναι από τις ελάχιστες κρατικές επιχειρήσεις όπου οι αλλαγές που συντελούνται είναι απολύτως απαραίτητες και αυτό το διαπιστώνεται και εσείς.
Η κυβερνητική αλλαγή δεν επιφέρει αναστάτωση στην καθημερινή λειτουργία της επιχείρησης όπως συμβαίνει σε άλλους χώρους.
Έχετε λοιπόν παρά τα πολλά προβλήματα και κάποια πλεονεκτήματα.

Κύριε Πρόεδρε
Ο νέος πρωθυπουργός της χώρας μας, δήλωσε στη Βουλή ότι υπάρχει ζούγκλα στις εργασιακές σχέσεις και αυτό είναι ντροπή για μία ανεπτυγμένη χώρα, όπως θέλει να λέγεται η Ελλάδα.
Η παραπάνω κρίση του πρωθυπουργού βρίσκεται σε απόλυτη αντιστοιχία με την κατάσταση που επικρατεί σε σταθμούς και ορυχεία όσον αφορά το προσωπικό που απασχολείται στους εργολάβους είτε με το δουλεμπόριο είτε με τις πάσης φύσεως εργολαβίες.
Η κατάσταση είναι τραγική. Οι χώροι των αποδυτηρίων και οι συνθήκες δουλειάς είναι σε άθλιο επίπεδο , και επειδή οι εργολαβίες αλλάζουν χέρια κάθε χρόνο ούτε η ΔΕΗ αναλαμβάνει να τα διορθώσει αλλά ούτε και οι εργοδότες.
Δεν ξέρω που σας πήγαν ή που θα σας πάνε τα υπηρεσιακά στελέχη αλλά καλό είναι να κάνετε μία βόλτα κοντά σε αυτούς τους εργαζόμενους.
Δεν συζητάμε βέβαια για μέτρα ασφαλούς εργασίας και συνθήκες εργασίας, οι οποίες σε ορισμένες περιπτώσεις μεσαιωνικές.
Οι αμοιβές είναι προσδιορισμένες από την ώρα που θα δοθεί η εργολαβία και είναι απολύτως βέβαιη η παραβίαση των ΣΣΕ αφού ο τρόπος με τον οποίο δίνεται η εργολαβία αλλά και ο τρόπος ο οποίος επιτηρείτε προδικάζει την παραβίαση:
1. των ΣΣΕ με λιγότερα μεροκάματα και ένσημα αλλά και σε πολλές περιπτώσεις ανασφάλιστη εργασία.
2. των συνθηκών δουλειάς χωρίς τα στοιχειώδη μέτρα προστασίας και τα στοιχειώδη μέσα.
3. των περιβαλλοντικών δεσμεύσεων με βάση την προκήρυξη.

Όλα τα παραπάνω μπορεί να φαντάζουν υπερβολή αλλά δυστυχώς αυτή είναι η πραγματικότητα.
Εάν δείτε πως κινούνται τα φορτηγά και πόσο είναι φορτωμένα, πόση σκόνη σηκώνουν και πόσο κινδυνεύουν οι οδηγοί και οι διερχόμενοι θα καταλάβετε τι εννοούμε.
Εάν παρακολουθήσετε πως καθαρίζουν και πως δουλεύουν στο σύστημα λιγνίτη και τέφρας για 28 ευρώ θα εκπλαγείτε.
Και όλα αυτά παρά τις καταγγελίες και τις εφόδους με την επιθεώρηση εργασίας και των επιθεωρητών μεταλλείων, θεσμοί ελέγχου οι οποίοι είναι ελλείπεις και ανεπαρκείς για να βάλουν σε σειρά τόσο μεγάλους εργασιακούς χώρους.
Όμως κύριε Πρόεδρε ο τρόπος ο οποίος δίνονται οι εργολαβίες καθώς και ο τρόπος επίβλεψης και επιτήρησης προδικάζουν όπως και νωρίτερα ανέφερα:
1. Παραβίαση των εργασιακών δικαιωμάτων αφού μία δουλεία που έχει πάτωμα κόστους 1000 ευρώ, με υπολογισμένο το προσωπικό που χρειάζεται, τα μέσα και τα υλικά αλλά και το κέρδος του εργοδότη, δίνεται έκπτωση 20,30,40 και 50 % ,
2. την κακή ποιότητα των εργασιών που αναλαμβάνουν αφού δεν έχουν την δυνατότητα να απασχολούν το προσωπικό που απαιτείται.
3. την περιβαλλοντική επιβάρυνση της περιοχής
4. την συναλλαγή αφού είναι αδύνατη η εκτέλεση των όρων
5. την πτώχευση και της ίδιας της εταιρείας που αναλαμβάνει τη δουλειά.

Και κλείνω κύριε Πρόεδρε,
η παραπάνω κατάσταση πρέπει να λάβει τέλος. Να προσληφθεί άμεσα μόνιμο προσωπικό, να καταργηθεί άμεσα το δουλεμπόριο και να αντικατασταθεί με μόνιμο προσωπικό για τις πάγιες θέσεις και με 8μηνα για τις υπόλοιπες εργασίες.
Οι εργολαβίες να περιοριστούν στις απαραίτητες και να αλλάξει η φιλοσοφία που δίνονται για να διασφαλίζονται:
u τα εργασιακά δικαιώματα
u οι συνθήκες δουλειάς
u η ποιότητα στις εργασίες
u η επιβίωση των επιχειρήσεων.

Κύριε Πρόεδρε,
βαρύ φορτίο αναλαμβάνετε.
Εμείς θέλουμε ισχυρή ΔΕΗ. Θέλουμε να παραμείνουμε ενεργειακό κέντρο. Έχουμε μία κουλτούρα 60 χρόνων η οποία δεν έχει αποτιμηθεί σωστά.
Όμως η δυνατότητα συμβίωσης με τόσο μεγάλες δράσεις έχει και τα όριά της.
Θέλουμε και πρέπει να συνεργαστούμε:
1. Για να γίνουν άμεσα οι νέες μονάδες
2. Για να αναπτυχθούν τα ορυχεία και να προχωρήσουν οι μετεγκαταστάσεις,
3. Για να αναπτυχθούν οι ΑΠΕ (Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας), να βελτιώσουμε το περιβάλλον, να έχουν οι εργαζόμενοι σε σταθμούς και ορυχεία καλά μεροκάματα και συνθήκες δουλειάς,
4. Για να μπορούν να σταθούν οι τοπικές επιχειρήσεις και βεβαίως να πάρετε άμεσα κόσμο.

Κύριε Πρόεδρε,
Σε αυτό το σημείο θα ήθελα να αναφερθώ και στο θέμα της κίνησης των υπηρεσιακών αυτοκινήτων.
Και μίας και μιλάμε για το περιβάλλον αλλά και την εικόνα της ΔΕΗ, να σταματήσετε αμέσως αυτόν τον παραλογισμό με την κίνηση των υπηρεσιακών αυτοκινήτων στις πόλεις και της χρήσης τους για προσωπικούς λόγους.
Πάνω από 200 αυτοκίνητα χρησιμοποιούνται για να πηγαινοέρχονται διαφόρων επιπέδων προϊστάμενοι.
Σταματήστε αυτήν την κατάσταση αμέσως για όλους χωρίς εξαιρέσεις.
Όσα αυτοκίνητα κινούνται να έχουν διακριτικά σήματα της ΔΕΗ.
Η κίνηση αυτή έχει και ένα συμβολισμό αφού δίνει μία αίσθηση στον κόσμο ότι όλοι συμβάλουμε στη μείωση των δαπανών αλλά και στη μείωση των προκλήσεων προς την κοινωνία.

Κύριε Πρόεδρε,
Δεν σας κρύβουμε ότι η τοποθέτηση της κυρία Μπιρμπίλη ως υπουργού, μας προβλημάτισε, λόγω των γνωστών οικολογικών της ευαισθησιών, ήρθε και η δικά σας επιλογή με το γνωστό ιστορικό σας και την διακριτή θέση που κατέχεται σε Ελλάδα, Ευρώπη και παγκοσμίως με την αιολική ενέργεια και η ανησυχία έχει ενταθεί.
Φαντάζομαι όμως ότι όλοι μας και κυρίως εσείς μπορείτε να βρείτε τις σωστές ισορροπίες για να πράξετε τα δέοντα όπως έχετε υποχρέωση απέναντι στη χώρα, τους καταναλωτές και τους εργαζόμενους.
Σας εύχομαι κουράγιο και δύναμη και ευελπιστώ σε μία ουσιαστική συνεργασία με τους εργαζόμενους και την τοπική κοινωνία προς όφελος όλων.
Και πάλι συγχαρητήρια σε εσάς και στα νέα μέλη της Διοίκησης.

Ο Πρόεδρος Του
Εργατικού Κέντρου Πτολ/δας.
ΤΣΙΛΦΙΔΗΣ ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

 
back to top