Τετάρτη 9 Δεκεμβρίου 2009

Απαγόρευσε τη χρήση κυανίου στη μεταλλουργία η Ουγγαρία...


Tη Δευτέρα το απόγευμα, 7.12.2009, το Κοινοβούλιο της Ουγγαρίας ψήφισε την απαγόρευση όλων των μεταλλουργικών διεργασιών που βασίζονται στο κυάνιο στην επικράτεια της χώρας. Η πρόταση νόμου που είχε κατατεθεί από την συμμαχία “Ουγγαρία ελεύθερη από κυάνιο!” υιοθετήθηκε από την ολομέλεια με 356 ψήφους υπέρ και μόνον 1 κατά.
Η σχετική ανακοίνωση στα αγγλικά βρίσκεται στο http://cianmentes.org/?page_id=338 και παραθέτουμε παρακάτω μια δική μας μετάφραση.
Η απόφαση αυτή μιας χώρας-μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχει εξαιρετική σημασία και για τη δική μας χώρα όπου όχι μόνο χρησιμοποιείται κυάνιο εδώ και μισό αιώνα, αλλά επιπλέον προωθείται η υλοποίηση μεγάλης κλίμακας μεταλλευτικών έργων που θα στηρίζονται στην τοξικότατη αυτή ουσία. Υπενθυμίζουμε τις παρόμοιες πρωτοβουλίες για τη νομοθετική απαγόρευση της χρήσης κυανίου στη Ρουμανία και τη Βουλγαρία, καθώς και την πρόσφατη σχετική ερώτηση προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή από τον Έλληνα Ευρωβουλευτή Μιχάλη Τρεμόπουλο (Ούτε στη Βουλγαρία, ούτε πουθενά).
Τέλος, το σημαντικότερο κατά τη γνώμη μας στοιχείο αυτής της απόφασης είναι η ΑΠΟΛΥΤΗ (πλην ενός!) ΟΜΟΦΩΝΙΑ των Βουλευτών όλων των παρατάξεων και ιδεολογιών, που καταδεικνύει την ουσιαστική ΔΙΑΚΟΜΜΑΤΙΚΗ απόφαση για προστασία του περιβάλλοντος και της ζωής. Η συνέχεια

Μαρία Καδόγλου
Παρατηρητήριο Μεταλλευτικών Δραστηριοτήτων

Δεν υπάρχουν σχόλια:

 
back to top