Τετάρτη 11 Νοεμβρίου 2009

Το νέφος εγκαταστάθηκε μόνιμα στον ουρανό του λεκανοπεδίου...

Δεύτερο πρόστιμο του νομάρχη Κοζάνης στη ΔΕΗ σε μία εβδομάδα. Μαύρισε ο ουρανός πάνω από τον ΑΗΣ Καρδιάς

Ο εφιάλτης της ρύπανσης εγκαταστάθηκε μονίμως πάνω από το ενεργειακό λεκανοπέδιο του νομού Κοζάνης, χωρίς όπως φαίνεται τα αλλεπάλληλα πρόστιμα που επιβάλει ο νομάρχης, να «συνετίζουν» την ΔΕΗ και να βελτιώνουν την κατάσταση.
Μετά το πρόστιμο των 40.000 ευρώ, που επέβαλε ο νομάρχης Κοζάνης Γιώργος Δακής στις 3Νοεμβρίου για τις αποθέσεις της Ακρινής, χτες επέβαλε νέο πρόστιμο 10.000 ευρώ για εκπομπή ρύπων στον ΑΗΣ Αγίου Δημητρίου. Στο μεσοδιάστημα μεταξύ των δύο προστίμων, οι καμινάδες του ΑΗΣ Καρδιάς, το Σάββατο 7 Νοεμβρίου «ξερνούσαν» στην κυριολεξία μαύρο καπνό, λόγω της εκκίνησης με πετρέλαιο.
Το νέο περιβαλλοντικό επεισόδιο που σημειώθηκε χτες, ήταν η εκπομπή σκόνης από τις αποθέσεις τέφρας της εφεδρικής αυλής του Ατμοηλεκτρικού Σταθμού Αγίου Δημητρίου. «Η εκπομπή σκόνης οφείλεται στην έλλειψη διαβροχής, που η ΔΕΗ υποχρεούται να κάνει, τόσο στις αποθέσεις της τέφρας, όσο και κατά τη διάρκεια μεταφόρτωσής της σε φορτηγά αυτοκίνητα», σημειώνει η αρμόδια διεύθυνση περιβάλλοντος της νομαρχιακής αυτοδιοίκησης Κοζάνης. Ο ίδιος ο νομάρχης τόνισε ότι «το νέο επεισόδιο αποτελεί αρνητικό παράγοντα της ποιότητας του αέρα στην ευρύτερη περιοχή, που επιβαρύνει τις συνθήκες διαβίωσης των κατοίκων των γειτονικών οικισμών Ρυακίου, Αγίου Δημητρίου και Ακρινής, επιτείνοντας την ένταση των περιβαλλοντικών προβλημάτων, γεγονός που μας αναγκάζει να επιβάλουμε νέο πρόστιμο σε διάστημα μιας εβδομάδας». Βεβαίως, ο Γ. Δακής παραδέχτηκε ότι «το πρόβλημα δεν λύνεται με τα πρόστιμα, γι? αυτό κάλεσε την ΔΕΗ «να λάβει όλα εκείνα τα μέτρα για την βελτίωση του περιβάλλοντος», υπογραμμίζοντας ότι «είμαστε αποφασισμένοι να προστατέψουμε με κάθε τρόπο την υγεία των συμπολιτών μας».
Από την πλευρά της η Οικολογική Κίνηση Κοζάνης καταγγέλλει ένα ακόμη «μαύρο περιστατικό» που έλαβε χώρα το περασμένο Σάββατο 7 Νοεμβρίου Δεδομένου ότι γινόταν εκκίνηση με πετρέλαιο της 3ης μονάδας του ΑΗΣ Καρδιάς, «ένα πυκνό μαύρο σύννεφο ράντιζε και πάλι το ενεργειακό λεκανοπέδιο» Το φαινόμενο αυτό ξεκίνησε στις 9 το πρωί και ήταν ορατό μέχρι την δύση του ηλίου. Τη γύρω περιοχή είχε καλύψει ένα πυκνό μαύρο σύννεφο, με το πρόβλημα να καταγράφεται πιο έντονα στους οικισμούς Ποντοκώμης, Μαυροπηγής και Κομάνου, λόγω του νοτιά που επικρατούσε. «Η κατάσταση στην περιοχή είχε γίνει ανυπόφορη, καθώς εισπνέαμε μεγάλες ποσότητες καυσαερίων», υπογράμμισαν διαμαρτυρόμενοι κάτοικοι της περιοχής.
Να σημειωθεί ότι σύμφωνα με στοιχεία της Οικολογικής Κίνησης, δεν καταγράφηκε υπέρβαση στην μέση ημερήσια τιμή, που είναι τα 50 μg/m3, όμως αρκετές ώρες της ημέρας υπήρχαν υπερβάσεις, καθώς οι συγκεντρώσεις αιωρούμενων σωματιδίων είχαν φτάσει στα 79 μg/m3.
Ο πρόεδρος της Οικολογικής Κίνησης Κοζάνης, Λάζαρος Τσικριτζής, ζήτησε από την κυβέρνηση «να εφαρμόσει τις διακηρύξεις της για «πράσινη ανάπτυξη» σε όλη τη χώρα και να μην εξαιρεί την Κοζάνη και την Πτολεμαΐδα, όπου η «γκρίζα ανάπτυξη» ζει και βασιλεύει».

Πηγή: Εφημερίδα Πτολεμαίος-ΧΡΗΣΤΟΣ ΒΗΤΤΑΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

 
back to top