Δευτέρα 16 Νοεμβρίου 2009

Επισημάνσεις....

Σε μείζον θέμα εξελίσσεται το πρόβλημα του δημοτικού διαμερίσματος Ακρινής του δήμου Ελλησπόντου. Μείζον θέμα για τους κατοίκους αφού έχουν περικυκλωθεί από τις αποθέσεις, μείζον το περιβαλλοντικό πρόβλημα, μείζον πρόβλημα η υποβάθμιση της περιοχής και κυρίως μείζον το πρόβλημα του ψυχοφθόρου στρες με την αβεβαιότητα για το μέλλον τους. Μείζον θέμα και για την ΔΕΗ, η οποία έχει προφανή πρόβλημα με τις αποθέσεις και χρειάζεται άμεσα, χώρους αποθέσεις.
Λίγο πολύ όλα αυτά είναι γνωστά και έχουν γραφεί ουκ ολίγες γραμμές για το θέμα αυτό. Η στήλη επανέρχεται για να επισημάνει βασικές διαφοροποιήσεις και βασικά λάθη των εμπλεκομένων φορέων.
Ο Σύλλογος Ακρινής έχει στα χέρια του έναν πλήρη φάκελο, σε ότι έχει σχέση με την ΔΕΗ και το τοπικό διαμέρισμα. Δεν στηρίζεται απλά στην αντίδραση για όσα προβλήματα δημιουργεί η ΔΕΗ στην περιοχή, αλλά στηρίζεται σε έγγραφα, αποφάσεις, σε εγκυκλίους και πράξεις που συντελέστηκαν.
Υπάρχουν κρατικά έγγραφα που αναφέρουν τα όρια αποθέσεων από σταυλικές ή άλλες εγκαταστάσεις του εν λόγω διαμερίσματος και υπάρχουν παραστατικά που έχουν υποβληθεί πρόστιμα στην ΔΕΗ γιατί δεν τήρησε προδιαγραφές τέτοιων περιπτώσεων. Υπάρχει το πρόβλημα του αποχαρακτηρισμού και κατάργησης του επαρχιακού δρόμου του διαμερίσματος χωρίς να έχει κατασκευαστεί κάποιος άλλος. Αυτόν που η ΔΕΗ κατασκεύασε και υποδεικνύει να χρησιμοποιούν οι κάτοικοι διέρχεται μέσα από απαλλοτριωμένες εκτάσεις συνεπώς είναι ιδιόκτητος χώρος της ΔΕΗ, όπερ σημαίνει ιδιωτικός δρόμος και όχι επαρχιακός και όσοι κινούνται σε αυτόν κινούνται με δική τους ευθύνη. Στο ζήτημα αυτό ο Σύλλογος έχει αποφάσεις της νομαρχίας και του δήμου που συμπλέουν με τις αποφάσεις του Συλλόγου. Με απλά λόγια δηλαδή ο Σύλλογος δεν ζητάει τίποτε περισσότερο από το εφαρμοστούν οι νόμοι του κράτους σε πρώτη φάση.
Από την άλλη μεριά η ΔΕΗ δείχνει να ακολουθεί την γνωστή και πεπατημένη τακτική, η οποία πάντα την βόλευε γιατί ακριβώς κάτοικοι, φορείς και σύλλογοι, χρησιμοποιούσαν ως μέσο πίεσης μόνο την διεκδίκηση μέσω κινητοποιήσεων και εύκολα μέσα από τις νομικές διαδικασίες η ΔΕΗ επιτύγχανε τους στόχους της.
Αυτή τη φορά όμως βρίσκεται σε δύσκολη θέση. Όσο και να προσπαθούν τα στελέχη της, εφαρμόζοντας την πάγια τακτική, να περάσουν τις θέσεις τους με την βοήθεια κάποιων ανθρώπων θεσμικών φορέων ή με κάποιες παρασκηνιακές πιθανόν διαβουλεύσεις με πρόσωπα που επηρεάζουν μερίδα κατοίκων ή και απευθείας με πρόσωπα που εμπλέκονται στην όλη διαδικασία, με όποιες συμφωνίες και ανταλλάγματα, δεν έχουν αποτέλεσμα γιατί έχει χαθεί η αξιοπιστία τους.
Κι εδώ είναι το μεγάλο λάθος των στελεχών της ΔΕΗ, που στην συντριπτική τους πλειοψηφία κατάγονται και διαμένουν στην ευρύτερη περιοχή. Αντί να κάνουν προτάσεις προς την κεντρική διοίκηση, πως θα λυθούν τα προβλήματα αυτά, τα οποία τα γνωρίζουν πολύ καλύτερα από αυτούς που διοικούν από την Αθήνα και μέσα από γραφεία, γίνονται εντολοδόχοι εντολών που γνωρίζουν πως τα μέτρα δεν είναι ούτε σωστά αλλά αδικούν συγκεκριμένες περιοχές και συγκεκριμένες κοινωνίες. Το ποιο σημαντικό όμως είναι ότι ποτέ δεν διαμαρτυρήθηκαν προς την πολιτική και τους πολιτικούς γενικότερα, ότι οι ίδιοι είναι υπεύθυνοι για τις τριβές που δημιουργούνται με τις δημόσιες εξαγγελίες τους περί μετεγκαταστάσεων και άλλων υποσχέσεων και τις αθετήσεις των υποσχέσεων, που δημιουργούν τριβές, εντάσεις και κινητοποιήσεις, καλούνται να αντιμετωπίσουν και να λύσουν, χωρίς να έχουν αρμοδιότητες, τα τοπικά στελέχη. Με λίγα λόγια τα τοπικά στελέχη της επιχείρησης όχι μόνο δεν αντιμετωπίζουν το πρόβλημα στην ρίζα του, αλλά βγαίνουν με δημόσιες δηλώσεις να δικαιολογήσουν τα αδικαιολόγητα και γίνονται και οι ίδιοι μέρος του προβλήματος και αύριο, όπως έγινε και σε άλλες περιπτώσεις θα αναγκάσουν και αστυνομικούς και εισαγγελείς να επέμβουν και να συνδράμουν για να υπερασπίσουν τι και ποιον!! Οι κοινωνίες δεν ζητούν τίποτα περισσότερο από το να εφαρμοστεί, επαναλαμβάνουμε ο νόμος και επικουρικά να εφαρμοστούν και οι εξαγγελίες πρωθυπουργών, υπουργών και βουλευτών. Τελικά ποιος είναι ο παράνομος που πρέπει να συνετίσουν ή να μηνύσουν και να συλλάβουν. Αυτός που ζητά να εφαρμοστεί ο νόμος και οι δημόσιες υποσχέσεις και δεσμεύσεις πολιτικών φορέων ή αυτός που δεν εφαρμόζει το νόμο και προσπαθεί με μηχανισμούς να επιβάλει τις θέσεις και τα συμφέροντά του.
Δυστυχώς για την Ακρινή άρχισε εδώ και καιρό η αντίστροφη πορεία. Το γνωρίζουν οι άνθρωποί της και για το μόνο που παλεύουν είναι το σάβανό της να είναι άσπρο, όπως αρμόζει και όχι μαύρο όπως το επιβάλλουν κάποιοι!

Πηγή:www.kozan.gr-Πασχάλης Τσολάκης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

 
back to top