Παρασκευή 13 Νοεμβρίου 2009

Ρύπανση, υψηλές και χαμηλές θερμοκρασίες υπεύθυνες για καρδιακές προσβολές...


Οι ακραίες θερμοκρασίες και η έντονη ατμοσφαιρική ρύπανση αυξάνουν τον κίνδυνο καρδιακής προσβολής, αναφέρει νέα έρευνα.
Ο επικεφαλής της έρευνας, Dr. Krishnan Bhaskaran του London School of Hygiene and Tropical Medicine της Βρετανίας, δήλωσε ότι σε μέρες εξαιρετικά έντονης ατμοσφαιρικής ρύπανσης και ασυνήθιστα κρύας ή ζεστής θερμοκρασίας οι επιπτώσεις πιθανόν είναι ιδιαίτερα βλαβερές δεδομένου ότι η θερμοκρασία και η ατμοσφαιρική ρύπανση φαίνεται πως βλάπτουν τον οργανισμό με διαφορετικούς τρόπους.
Αρκετές έρευνες έχουν συνδέσει τις αλλαγές στη θερμοκρασία με αυξήσεις θανάτων λόγω οποιασδήποτε αιτίας, καθώς και θνησιμότητας λόγω καρδιακής νόσου, σημειώνει ο Bhaskaran.
Ωστόσο, η επικέντρωση σε καρδιακές προσβολές-όχι μόνο σε θανάτους από καρδιοπάθεια-ενδεχομένως θα μπορούσε να προσφέρει ακριβέστερη εικόνα των κινδύνων που αποτελούν για την υγεία οι αλλαγές στη θερμοκρασία και η ατμοσφαιρική ρύπανση, δήλωσαν οι ερευνητές και θα μπορούσαν να προσφέρουν στοιχεία για την πιθανή αιτία πρόκλησης καρδιακής προβολής σε ανθρώπους που αντιμετωπίζουν υψηλό κίνδυνο. Σε δυο διαφορετικές μελέτες, ερευνητές ανασκόπησαν 19 έρευνες σχετικά με τη θερμοκρασία και την καρδιακή προσβολή και 26 που εστίαζαν στην ατμοσφαιρική ρύπανση και την καρδιακή προσβολή.
Στις 12 έρευνες που εστίασαν στη θερμοκρασία, τον χειμώνα, 8 έδειξαν βραχυπρόθεσμη αύξηση του κινδύνου για καρδιακή προσβολή στις χαμηλότερες θερμοκρασίες. Επτά από τις 134 έρευνες που εξέτασαν την επίδραση θερμότερων θερμοκρασιών ανακάλυψαν αυξημένο κίνδυνο καρδιακής προσβολής με πιο ζεστό καιρό.
Οι χαμηλές θερμοκρασίες φάνηκε πως είχαν μεγαλύτερη επίδραση στον κίνδυνο καρδιακής προσβολής σε πιο ζεστές περιοχές, σημειώνει Bhaskaran, υποδεικνύοντας ότι άνθρωποι που ζουν σε πιο ψυχρές περιοχές μπορεί ενδεχομένως να προσαρμόζονται καλύτερα σε πτώση της θερμοκρασίας. Ωστόσο, οι ζεστές μέρες αύξαναν τον κίνδυνο καρδιακής προσβολής είτε αφορούσαν τη Σουηδία είτε τη Βραζιλία.
Όπως εξηγεί ο ερευνητής, σε μια πόλη στην οποία φυσιολογικά εμφανίζονται 10 καρδιακές προσβολές, τα ευρήματα δείχνουν ότι μπορεί ενδεχομένως να υπάρχει μια έως τέσσερις επιπλέον κατά τις πιο ζεστές ή πιο κρύες μέρες. Πρόσθεσε ότι υπήρχε ποικιλία στις μεθόδους και την ποιότητα των ερευνών που ανασκόπησαν. Έτσι απαιτείται περαιτέρω έρευνα αλλά θεωρεί ότι τα αποτελέσματα είναι αρκετά σταθερά ώστε να υποδεικνύουν πως οι επιπτώσεις είναι αληθινές.
Οι ενδείξεις από τις έρευνες για την ατμοσφαιρική ρύπανση ήταν λιγότερο σαφείς, δήλωσαν οι ερευνητές, αλλά γενικά υποδεικνύουν ότι ο κίνδυνος καρδιακής προσβολής αυξάνει σε ευθυγράμμιση με τα επίπεδα διαφόρων ρυπογόνων ουσιών. Επιπλέον, σημείωσαν, φαίνεται πως δεν υπάρχει ασφαλές επίπεδο ατμοσφαιρικής ρύπανσης στο οποίο να παρατηρήθηκε απουσία επίπτωσης στον κίνδυνο καρδιακής προσβολής.
Η έρευνα δημοσιεύεται στο περιοδικό ‘Heart’.

Πηγή: http://www.iatronet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

 
back to top