Πέμπτη 26 Νοεμβρίου 2009

Εντολή στη ΔΕΗ για μείωση των ρύπων...

Με μια άμεση παρέμβαση και αντανακλαστικά που παρατηρούνται μετά από αρκετά χρόνια, το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας έδωσε το απόγευμα της περασμένης Τρίτης την εντολή στη ΔΕΗ για τη λήψη μέτρων, προκειμένου να περιοριστεί η εκπομπή των αιωρούμενων σωματιδίων στο λεκανοπέδιο των σταθμών παραγωγής. Παράλληλα, με ανακοίνωσή του, αποδίδει τα οξύτατα και άκρως ανησυχητικά περιβαλλοντικά επεισόδια των τελευταίων ημερών στις ιδιαίτερες κλιματολογικές συνθήκες (πλήρης άπνοια, θερμοκρασιακή αναστροφή κ.α) που επικράτησαν στο λεκανοπέδιο Πτολεμαΐδας - Κοζάνης, σε συνδυασμό με την ταυτόχρονη εκκίνηση, μετά από βλάβη, δύο Ατμοηλεκτρικών Μονάδων του ΑΗΣ Πτολεμαΐδας.
Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με τις χθεσινές μετρήσεις του Κέντρου Περιβάλλοντος, οι τιμές των ρύπων στους σταθμούς της περιοχής μας, από Πεντάβρυσο μέχρι και Πετρανά, ήταν αρκετά μειωμένες, σε σχέση με τις τέσσερις τελευταίες ημέρες.
Η ανακοίνωση του υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής προήλθε, φυσικά, με αφορμή τις καταγγελίες από φορείς της περιοχής και την τοπική αυτοδιοίκηση για τη ρύπανση. Από το υπουργείο δόθηκε επίσης εντολή στη ΔΕΗ να προχωρήσει στην άμεση λήψη μέτρων, όπως η μείωση φορτίων στις Ατμοηλεκτρικές Μονάδες και ο περιορισμός της δραστηριότητας των εργολάβων στα Ορυχεία, προκειμένου να διασφαλιστεί η δημόσια υγεία.
Παράλληλα με εντολή του Υπουργείου, κλιμάκιο Επιθεωρητών Περιβάλλοντος του τομέα Βορείου Ελλάδος επιθεώρησε το λιγνιτωρυχείο, τον ΑΗΣ και τη γραμμή μεταφοράς τέφρας, προκειμένου να διαπιστώσει εάν τηρούνται οι περιβαλλοντικοί όροι και υπάρχει συμμόρφωση των υπευθύνων. "Είναι γεγονός ότι το μόνιμο και διαχρονικό πρόβλημα που αντιμετωπίζει η συγκεκριμένη περιοχή δεν μπορεί να λυθεί από τη μία μέρα στην άλλη, επισημαίνει το ΥΠΕΚΑ. Ωστόσο, σε κάθε περίπτωση, η επίλυσή του συνιστά προτεραιότητα, που ως πολιτική κατεύθυνση θα δοθεί στη νέα Διοίκηση της ΔΕΗ στο πλαίσιο των δράσεων για πράσινη ανάπτυξη. Είναι δεδομένη η θέση του Υπουργείου, για μετάβαση στην εποχή της ενέργειας χαμηλών ή και μηδενικών εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα. Παράλληλα, θα υπάρξει διαβούλευση με τους τοπικούς φορείς, προκειμένου να αντιμετωπιστούν συνολικά και τα άλλα προβλήματα της περιοχής".
Αναφορικά τέλος με την μετεγκατάσταση της Ακρινής, επαναλαμβάνεται η προεκλογική δέσμευση του Πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου. Η νέα Διοίκηση της ΔΕΗ, σε συνεργασία με την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου, θα ανακοινώσει το σχετικό χρονοδιάγραμμα σε εύλογο χρονικό διάστημα.

Πηγή ΠΡΩΪΝΟΣ ΛΟΓΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

 
back to top