Παρασκευή 20 Νοεμβρίου 2009

Παγκόσμια Ημέρα για τα Δικαιώματα του Παιδιού...


Η παιδική ηλικία είναι μια ξεχωριστή περίοδος στη ζωή του καθενός. Τα παιδιά θα πρέπει να ενθαρρύνονται να μαθαίνουν και να παίζουν μέσα στην οικογένειά τους και σε έναν ευρύτερο περίγυρο ενηλίκων που νοιάζονται για αυτά, συντελόντας στην ανάπτυξη υγιών και παραγωγικών μελλοντικών γενιών.
Η Σύμβαση για τα Δικαιώματα του Παιδιού, που υιοθετήθηκε απο τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ στις 20 Νοεμβρίου του 1989, προσφερε ένα νέο ορισμό για την παιδική ηλικία με βάση τα ανθρώπινα δικαιώματα. Ήταν ο προάγγελος για σημαντικές προόδους στην πραγμάτωση των δικαιωμάτων των παιδιών στην επιβίωση, την υγεία και την εκπαίδευση μέσω της παροχής των στοιχειωδών αγαθών και υπηρεσιών. Επιπλέον, η αυξανόμενη αναγνώριση της ανάγκης να δημιουργήσουμε ένα προστατευτικό περιβάλλον για να θωρακίσουμε τα παιδιά απέναντι στην εκμετάλλευση, την κακοποίηση και τη βία.

Τα στοιχεία σοκάρουν

Τα παιδιά βιώνουν τη φτώχεια διαφορετικά από τους ενήλικες. Οι παραδοσιακές μετρήσεις του εισοδήματος και της κατανάλωσης δεν αντικατοπτρίζουν το πώς η φτώχεια επιδρά στην πραγματικότητα στην παιδική ηλικία. Η έκθεση της UNICEF αναπτύσσει τις επτά βασικές «αποστερήσεις» που βιώνουν στην πράξη τα παιδιά και έχουν ισχυρότατη επίδραση στο μέλλον τους. Συνεργαζόμενη με ερευνητές του London School of Economics και του Πανεπιστημίου του Μπρίστολ, η UNICEF διαπίστωσε πως περισσότερα από τα μισά παιδιά στον αναπτυσσόμενο κόσμο αποστερούνται σε μεγάλο βαθμό ένα ή περισσότερα από τα αγαθά ή υπηρεσίες που είναι στοιχειωδώς απαραίτητα στην παιδική ηλικία:

- 640 εκατ. παιδιά δεν έχουν ικανοποιητική στέγαση
- 500 εκατ. παιδιά δεν έχουν πρόσβαση σε εγκαταστάσεις υγιεινής
- 400 εκατ. παιδιά δεν έχουν πρόσβαση σε ασφαλές νερό
- 300 εκατ. παιδιά στερούνται πληροφόρησης (τηλεόραση, ραδιόφωνο, εφημερίδες)
- 270 εκατ. παιδιά δεν έχουν πρόσβαση σε βασικές υπηρεσίες υγείας.
- 140 εκατ. παιδιά, η πλειοψηφία των οποίων είναι κορίτσια, δεν έχουν πάει ποτέ σχολείο
- 90 εκατ. παιδιά στερούνται το φαγητό σε πολύ σοβαρό βαθμό
- 700 εκατ. παιδιά υποφέρουν από τουλάχιστον δύο ή περισσότερες από τις παραπάνω στερήσεις
- 20 εκατ. παιδιά εγκατέλειψαν τις εστίες τους λόγω των πολέμων τη δεκαετία του '90
- 18 εκατ. παιδιά σκοτώθηκαν σε πολέμους από το 1990
- 15 εκατ. ορφανά παιδιά λόγω του AIDS σε ολόκληρο τον κόσμο
Η έκθεση ξεκαθαρίζει πως η φτώχεια δεν είναι αποκλειστικότητα των αναπτυσσόμενων χωρών. Σε 11 από τις 15 βιομηχανικές χώρες για τις οποίες υπάρχουν συγκρίσιμα στοιχεία, η αναλογία των παιδιών που ζουν σε νοικοκυριά χαμηλού εισοδήματος μέσα στην προηγούμενη δεκαετία έχει ανέλθει.

Πηγή:Εφημερίδα Καθημερινή-Διονύσης Πολυχρονόπουλος

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή διοργανώνει νέο διαγωνισμό αφίσας


Η μη κυβερνητική οργάνωση ευρωπαϊκή έκφραση, αναλαμβάνει και φέτος τον εθνικό συντονισμό του 4ου διαγωνισμού αφίσας που διοργανώνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ξεκινώντας την καμπάνια προβολής του την 20η Νοεμβρίου, για τον εορτασμό των 20 χρόνων από την υπογραφή της σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών για τα δικαιώματα του παιδιού. Στόχος αυτού του διαγωνισμού είναι η ενημέρωση και η ευαισθητοποίηση σε θέματα προστασίας και δικαιωμάτων του παιδιού. Η Ευρωπαϊκή Ένωση καλεί νέους και νέες (10 έως 18 ετών) από όλη την Ευρώπη να δημιουργήσουν αφίσες, εμπνεόμενοι από το θέμα των δικαιωμάτων των παιδιών.
Οι συμμετέχοντες θα πρέπει να δημιουργήσουν μια αφίσα που να προβάλει ένα από τα δικαιώματα που αναφέρονται στη σύμβαση για τα δικαιώματα του παιδιού. Οι συμμετέχοντες χωρίζονται σε δύο ηλικιακές κατηγορίες (10-14 και 15-18) και πρέπει να εργασθούν μαζί σε ομάδες των τεσσάρων ατόμων, ετοιμάζοντας μία αφίσα που να απεικονίζει την προσωπική τους άποψη στο θέμα.
Όλοι οι συμμετέχοντες θα κριθούν πρώτα σε εθνικό επίπεδο, ενώ οι 3 πρώτες που θα διακριθούν θα βραβευθούν σε εθνική τελετή στην χώρα τους την εβδομάδα της 10ης Απριλίου 2010. Οι νικητές των πρώτων βραβείων σε κάθε ηλικιακή κατηγορία θα κριθούν στην συνέχεια σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Οι 3 πρώτες ομάδες πανευρωπαϊκά, από κάθε ηλικιακή κατηγορία, θα ταξιδέψουν στις Βρυξέλλες από τις 8-10 Μαΐου του 2010 για να επισκεφθούν τους ευρωπαϊκούς θεσμούς και να παρευρεθούν στην ευρωπαϊκή τελετή βράβευσης, που θα πραγματοποιηθεί από τον αντιπρόεδρο Barrot. Οι καλύτερες αφίσες θα προβληθούν διαδικτυακά από της εθνικές αντιπροσωπείες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και από την ιστοσελίδα του διαγωνισμού.

Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφθείτε την ιστοσελίδα του διαγωνισμού www.europayouth.eu ή επικοινωνήστε με την Ευρωπαϊκή Έκφραση: 210 3643224.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

 
back to top