Παρασκευή 30 Οκτωβρίου 2009

Σοβαρή η ρύπανση στο Νομό Κοζάνης...


Την περιβαλλοντική επιβάρυνση που βιώνουν καθημερινά οι κάτοικοι των περιοχών που βρίσκονται κοντά σε ατμοηλεκτρικούς σταθμούς και ορυχεία και ιδιαίτερα στην Πτολεμαΐδα επιβεβαιώνουν οι τελευταίες μετρήσεις που πραγματοποιεί η ΔΕΗ και το Κέντρο Περιβάλλοντος της νομαρχιακής αυτοδιοίκησης.
Όπως διαπιστώθηκε, το χρονικό διάστημα από 1 Ιουλίου έως 26 Οκτωβρίου η μέση ημερήσια τιμή συγκεντρώσεων αιωρούμενων σωματιδίων (ΡΜ10) στους οκτώ σταθμούς μέτρησης κυμάνθηκε από 27 έως 62 μικρογραμμάρια ανά κυβικό μέτρο αέρα (μg/m3), τη στιγμή που το ανώτατο επιτρεπτό όριο είναι τα 50 μg/m3. Πιο έντονο είναι το πρόβλημα στην Πτολεμαΐδα και τον Οικισμό ΔΕΗ Πτολεμαΐδας, που γειτνιάζουν με τον πλέον ρυπογόνο ατμοηλεκτρικό σταθμό (ΑΗΣ), καθώς επίσης στη Μαυροπηγή και την Ποντοκώμη, που βρίσκονται κοντά σε ορυχεία. Στις περιοχές αυτές οι υπερβάσεις του ορίου των 50 μg/m3 ξεπέρασαν κατά πολύ τις 35 ημέρες που προβλέπει ως ετήσιο όριο η Ευρωπαϊκή Οδηγία.
Η επιβάρυνση της περιοχής αποδίδεται όχι μόνο στη λειτουργία των ΑΗΣ, αλλά και στη λειτουργία των ορυχείων, τα οποία συνεχώς επεκτείνονται. Και το χειρότερο, σύμφωνα με την Οικολογική Οργάνωση Κοζάνης, είναι ότι παρά τις συστάσεις και τα πρόστιμα η κατάσταση αντί να βελτιώνεται συνεχώς επιδεινώνεται.
«Έναν χρόνο μετά την επίσκεψη των επιθεωρητών Περιβάλλοντος και το πόρισμα- καταπέλτη εναντίον της ΔΕΗ, διαπιστώνουμε ότι δεν έγινε τίποτα. Τα πράγματα είναι χειρότερα σε σχέση με το 2008, σύμφωνα μάλιστα με μετρήσεις του ίδιου του ρυπαίνοντος», τονίζει στα «ΝΕΑ» ο πρόεδρος της Οικολογικής Οργάνωσης, Λάζαρος Τσικριτζής.
Όπως ανέφερε, το πρόβλημα είναι σύνθετο, αφού ακόμα κι αν αλλαχθούν τα φίλτρα στους ΑΗΣ, όπως έγινε στον μεγαλύτερο σταθμό, αυτόν του Αγίου Δημητρίου, δεν θα δοθεί λύσει, επειδή υπολογίζεται ότι το 70% της σκόνης προέρχεται από τις εκσκαφές των ορυχείων. Τόνισε, τέλος, ότι πρέπει να μπει φρένο στις μονάδες και την επέκταση των ορυχείων προτού χρειαστεί να μετεγκατασταθούν όλοι οι κάτοικοι του νομού.

Πηγή: Εφημερίδα ΤΑ ΝΕΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

 
back to top