Παρασκευή 2 Οκτωβρίου 2009

Με νέες τεχνολογίες θα γίνεται δέσμευση του διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα...


Καθοριστικές για τη θετική κατάληξη των προσπαθειών των φτωχότερων χωρών του πλανήτη να αντιμετωπίσουν το φαινόμενο του θερμοκηπίου ενδέχεται να αποδειχθούν νέες τεχνολογίες που επιτρέπουν τη δέσμευση του διοξειδίου του άνθρακα που είναι στην ατμόσφαιρα. Σε αντίθεση με τη δέσμευση διοξειδίου του άνθρακα από πηγές ρύπανσης, όπως εργοστάσια ή μονάδες ηλεκτροπαραγωγής, οι εφαρμογές της καλούμενης τεχνολογίας δέσμευσης της ατμόσφαιρας ενδέχεται να τοποθετηθούν οπουδήποτε και να απορροφήσουν διοξείδιο του άνθρακα απευθείας από την ατμόσφαιρα.
Η όψη αυτών των εφαρμογών ποικίλλει, καθώς ορισμένες μοιάζουν λίγο με τηλεσκόπια, ενώ άλλες είναι τεράστια λεπτά πετάσματα.
Ο κολοσσός της χημικής βιομηχανίας BASF και η μεγαλύτερη παγκοσμίως εταιρία υαλοκεραμικών Corning Inc. εργάζονται σε αυτή την κατεύθυνση μαζί με ομάδα πανεπιστημιακών του πανεπιστημίου Κολούμπια της Νέας Υόρκης στο πλαίσιο της εταιρείας Global Thermostat (Παγκόσμιος Θερμοστάτης).
Στην ίδια κατεύθυνση ερευνούν τόσο η εταιρία Global Research Technologies στην Τουσόν, στην Αριζόνα και ο πανεπιστημιακός Ντέιβιντ Κιθ στο πανεπιστήμιο του Κάλγκαρι, στον Καναδά.
Ενώ η συγκέντρωση μορίων διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα αγγίζει σήμερα τα 390 μέρη στο εκατομμύριο, ο επικεφαλής της Διακυβερνητικής Επιτροπής του ΟΗΕ για την Κλιματική Αλλαγή εκτιμά ότι για την αποφυγή των χειρότερων επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής, ο αριθμός αυτός δεν πρέπει να υπερβαίνει τα 350 μέρη στο εκατομμύριο.
Η μείωση αυτή μπορεί να συντελεστεί εάν διαδοθεί η τεχνολογία δέσμευσης της ατμόσφαιρας, υποστηρίζει η καθηγήτρια Οικονομικών στο πανεπιστήμιο Κολούμπια Γκρατσιέλα Τσιτσιλνίσκι, η οποία συνεργάζεται με την BASF και την Corning.
Οι τεχνολογίες αυτές είναι ουσιώδους σημασίας, "καθώς ήμασταν αναβλητικοί για πολύ καιρό - το διοξείδιο του άνθρακα το οποίο εκλύεται από τη φύση παραμένει στην ατμόσφαιρα για τουλάχιστον εκατό χρόνια", τονίζει η κ. Τσιτσιλνίσκι.
Το πλεονέκτημα της δέσμευσης διοξειδίου του άνθρακα που είναι στην ατμόσφαιρα συνίσταται στο ότι θα επιτρέψει στις λιγότερο ανεπτυγμένες χώρες στην Αφρική και τη Ασία να εισέλθουν στην αγορά δικαιωμάτων εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα, υποστήριξε η καθηγήτρια Οικονομικών στο πανεπιστήμιο Κολούμπια.
Αν αυτές οι χώρες αποκτήσουν αυτή την τεχνολογία, μπορούν να επιτύχουν καθαρή μείωση της συγκέντρωσης διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα, εκτιμά η κ. Τσιτσιλνίσκι.

Πηγή: Trikalanews

Δεν υπάρχουν σχόλια:

 
back to top