Παρασκευή 9 Οκτωβρίου 2009

«Κόντρα» ΔΕΗ-Ακρινής για τις αποθέσεις!....


Το μάλλον…ακανθώδες ζήτημα της απόθεσης υλικών (τέφρας κυρίως) της ΔΕΗ αριστερά και δεξιά του επαρχιακού δρόμου Ακρινής-Κλείτου, η οποία φαίνεται πως συνεχίζεται παρά τις προ μερικών μηνών αντιδράσεις των κατοίκων της περιοχής, αλλά και οι κατολισθήσεις που δημιουργούν μεγάλους κινδύνους στο δρόμο, αποτέλεσαν το θέμα της έκτακτης σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε χθες το μεσημέρι στη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Κοζάνης, μετά από σχετική αίτηση και πρωτοβουλία του βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Αλέκου Αθανασιάδη, η οποία έγινε αποδεκτή από τον νομάρχη Γιώργο Δακή. Όπως κατήγγειλαν οι κάτοικοι της Ακρινης, χθες το πρωί εντελώς ξαφνικά η ΔΕΗ αποφάσισε να προχωρήσει στο κλείσιμο του δρόμου Ακρινής-Κλείτου, μια κίνηση που, ουσιαστικά, προκάλεσε τη χθεσινή σύσκεψη.
Στη ευρεία αυτή σύσκεψη συμμετείχαν εκπρόσωποι της Νομαρχίας, της ΔΕΗ, αλλά και των κατοίκων της Ακρινής και του εκεί Συλλόγου Προστασίας Περιβάλλοντος. Παρόντες, επίσης, ήταν και οι τρεις βουλευτές του Νομού Κοζάνης Πάρις Κουκουλόπουλος, Αλέκος Αθανασιάδης και Γιάννης Βλατής, αλλά και ο δήμαρχος Ελλησπόντου Κώστας Σανίδης, όπως και εκπρόσωποι της αντιπολίτευσης. Να σημειωθεί πως η ΔΕΗ ζητεί τον αποχαρακτηρισμό του συγκεκριμένου δρόμου ως επαρχιακού και τη δημιουργία νέου δρόμου που θα περνάει μέσα από απαλλοτριωμένη ιδιόκτητη έκταση και συγκεκριμένα μέσα από τις παλιές αποθέσεις τέφρας Ακρινής (παραπλεύρως του υπάρχοντος). Τη συγκεκριμένη άποψη διατύπωσε, ουσιαστικά, χθες και ο γενικός διευθυντής του ΛΚΔΜ Παναγιώτης Νικολακάκος Από την άλλη μεριά, οι κάτοικοι δια του Συλλόγου Περιβάλλοντος Ακρινής δεν δέχονται την κατάργηση του συγκεκριμένου δρόμου εάν δεν προηγηθεί «χαρακτηρισμός» νέου επαρχιακού δρόμου, ο οποίος όμως δεν θα διέρχεται μέσα από ιδιόκτητη έκταση της ΔΕΗ αλλά από συγκεκριμένη δημόσια έκταση(δρόμος του γηπέδου) και θα πληροί τις νόμιμες προϋποθέσεις της επαρχιακής οδοποιίας.
Μάλιστα, όπως θυμίζει το energeiakozani.blogspot.com, τον περασμένο Αύγουστο το μέλος του Συλλόγου Περιβάλλοντος Ακρινής Κώστας Πουτακίδης είχε καταγγείλει το γεγονός της απόθεσης υλικών στην αρμόδια Τεχνική Υπηρεσία της Νομαρχίας, υπάλληλοι της οποίας πραγματοποίησαν αυτοψία στο συγκεκριμένο δρόμο την Τρίτη 18-08-2009. Η Τεχνική υπηρεσία απέστειλε σχετικό έγγραφο στη ΔΕΗ με ημερομηνία Τετάρτη 19-08-2009, σύμφωνα με το οποίο ζητούσε άμεσα την διακοπή των εργασιών της ΔΕΗ στο συγκεκριμένο δρόμο. Το πλήρες περιεχόμενο του σχετικού εγγράφου έχει ως εξής:

• Στο δεύτερο (2) χιλιόμετρο του ανωτέρω επαρχιακού δικτύου γίνονται αποθέσεις υλικών δεξιά και αριστερά της οδού χωρίς να τηρούνται οι απαραίτητες προϋποθέσεις.

• Στην περίπτωση που η υφιστάμενη γέφυρα χρησιμοποιείται για την διεύλεση οχημάτων τύπου Ντάμπερ, θα θέλαμε να μας πληροφορήσετε εάν έχει υπολογιστεί στην μελέτη κατασκευής της γέφυρας τα ανάλογα κινούμενα φορτία για την διεύλεση αυτών των τύπων οχημάτων. Επειδή για οποιαδήποτε παρέμβαση που γίνεται από ιδιώτη σε επαρχιακό δίκτυο θα πρέπει να λάβει της εγκρίσεως της Τεχνικής Υπηρεσία μας, η οποία εποπτεύει και συντηρεί το επαρχιακό δίκτυο του Νομού.
ΕΝΤΕΛΕΣΘΕ
όπως διακόψετε άμεσα τις εργασίες και να προσέλθετε στην Υπηρεσία μας προκειμένου να διευθετηθεί το ανωτέρω θέμα». Στο μεταξύ, από το γραφείο Τύπου του βουλευτή Αλέκου Αθανασιάδη εστάλη χθες στα τοπικά ΜΜΕ η ανακοίνωση, σύμφωνα με την οποία, «Με πρωτοβουλία του Βουλευτή ΠΑ.ΣΟ.Κ. Ν. Κοζάνης Αλέκου Αθανασιάδη συγκαλείται, την Πέμπτη, 08 Οκτωβρίου 2009, σύσκεψη στις 13:00 στην Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Κοζάνης για το πρόβλημα της επαρχιακής οδού Κλείτου – Ακρινής. Μετά από επαφές του Βουλευτή με τους κατοίκους της Ακρινής σήμερα το πρωί για το πρόβλημα του δρόμου, ο κ. Αθανασιάδης ενημέρωσε το Νομάρχη Κοζάνης ο οποίος και συγκαλεί την σύσκεψη με την συμμετοχή εκπροσώπων της Δ.Ε.Η. και των αρμόδιων υπηρεσιών της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Κοζάνης».

«Όχι παιχνίδια με την περιοχή…»

Μιλώντας με τους δημοσιογράφους, ο δήμαρχος Ελλησπόντου Κώστας Σανίδης τόνισε, μεταξύ άλλων, πως «δεν μπορεί να παίζει κανείς με την περιοχή μας. Πρέπει να δοθεί μια οριστική λύση στο θέμα και να μπει βαθιά το μαχαίρι στο κόκαλο. Φυσικά, δεν είναι μόνο το πρόβλημα απόθεσης τέφρας, αλλά όλα τα θέματα που έχουν να κάνουν με τη ΔΕΗ». Από την πλευρά του, το μέλος του Συλλόγου Περιβάλλοντος Κώστας Πουτακίδης τόνισε πως στην περίπτωση που η ΔΕΗ συνεχίσει στην ίδια κατεύθυνση, τότε οι κάτοικοι της Ακρινής θα προχωρήσουν σε δυναμικές κινητοποιήσεις. Στο πλευρό των κατοίκων και της τοπικής κοινωνίας στάθηκαν τόσο ο νομάρχης Κοζάνης Γιώργος Δακής, όσο και οι βουλευτές, που επισήμαναν ότι δεν υπήρξε καμία ενημέρωση για το θέμα από την πλευρά της ΔΕΗ. Από την πλευρά του, πάντως, ο γενικός διευθυντής της ΔΕΗ Παναγιώτης Νικολακάκος υποστήριξε πως «η θέση μας είναι ξεκάθαρη: Η περιοχή αυτή είναι εδώ και πολλά χρόνια απαλλοτριωμένη και μέσα εκεί υπάρχει ο δρόμος, ο οποίος, όμως, ουσιαστικά…δεν υπάρχει και έχει καταργηθεί, αφού τον έχει κόψει το ίδιο το ορυχείο. Και δεν κατανοώ ένα πράγμα. Ένας που μπαίνει σε αυτό το δρόμο από την πλευρά της Ακρινής πηγαίνει πού; Στο ορυχείο; Εμένα μου επιβάλλεται να φράξω το δρόμο για λόγους ασφαλείας τόσο των εγκαταστάσεων, όσο και του οποιουδήποτε. Συγκεκριμένα, πριν από 5-6 ημέρες εμφανίστηκαν κάποια σημάδια, όπως ρωγμές, για κατολίσθηση και αυτό που κάναμε ήταν να λάβουμε όλα τα απαραίτητα μέτρα για την αποφυγή ατυχημάτων».

Πηγή: Πρωινός Λόγος-Π.Π.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

 
back to top