Τετάρτη 28 Οκτωβρίου 2009

Τα τρελά των αιολικών πάρκων


Ενώ για να πάρει άδεια ένας θερμικός σταθμός ηλεκτροπαραγωγής χρειάζονται μόλις 18 μήνες, για ένα αιολικό πάρκο απαιτούνται από δύο έως έξι χρόνια! Αντιμέτωπος με παράπονα επενδυτών σαν το παραπάνω, βρέθηκε το Σαββατοκύριακο ο υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιάννης Μανιάτης, στη διάρκεια του διεθνούς συνεδρίου ENERTECH 09. Σύμφωνα μάλιστα με τον επικεφαλής της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή, Γιώργο Περιστέρη κάθε χρόνο μπαίνουν περίπου 100 μεγαβάτ μονάδων ΑΠΕ στο σύστημα. Δεδομένου ωστόσο ότι η Ελλάδα έχει δεσμευθεί ότι ως το 2020 το 20% των ενεργειακών αναγκών της θα καλύπτεται από ανανεώσιμες πηγές, για να επιτευχθεί ο εν λόγω στόχο θα απαιτηθούν, όπως είπε, περί... τα 1.000 χρόνια.
"Για άρση των θεσμικών εμποδίων, των στρεβλώσεων και των αντιφατικών αντιμετωπίσεων στην αδειοδότηση και κατασκευή των μονάδων ΑΠΕ", μίλησε ο υφυπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής Γιάννης Μανιάτης. Για το σκοπό αυτό, ανέφερε ότι προετοιμάζεται νέα τροποποίηση της σχετικής νομοθεσίας, που θα επιχειρήσει να απλοποιήσει τις διαδικασίες και να άρει τις επικαλύψεις αρμοδιοτήτων μεταξύ φορέων κλπ. Άλλωστε στο πλαίσιο της προετοιμασίας του σχεδίου αυτού, η υπουργός Περιβάλλοντος Τίνα Μπιρμπίλη, συναντήθηκε πρόσφατα με εκπροσώπους περιβαλλοντικών οργανώσεων, ο οποίοι και κατέθεσαν τις προτάσεις τους.

Υπό εξέταση εδώ και καιρό περί… τα 1.000 έργα.

Σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου, τα επενδυτικά σχέδια με άδεια παραγωγής, ή με θετική κρίση της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας που εξετάζονται από τις περιβαλλοντικές υπηρεσίες και αφορούν σε αιολικά, υδροηλεκτρικά και βιομάζα, υπερβαίνουν τα 1.000, με συνολική ισχύ σχεδόν 12.000 μεγαβάτ.
Από αυτά, περίπου το 90% αφορά σε αιολικούς σταθμούς. Στα φωτοβολταϊκά, οι αιτήσεις που έχουν αξιολογηθεί ή αξιολογούνται υπερβαίνουν τα 3.000 μεγαβάτ. Αλλά για να απορροφηθεί το δυναμικό αυτό, απαιτούνται σημαντικά έργα ενίσχυσης των δικτύων, καθώς σύμφωνα με μελέτη του ΕΜΠ, η σημερινή υποδομή σε δίκτυα μπορεί να αντέξει μόνο μέχρι 5.500 μεγαβάτ από ανανεώσιμες πηγές.

Πηγή:Ο Ενεργειακός energiakos@reporter.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

 
back to top