Παρασκευή 23 Οκτωβρίου 2009

Η ατμοσφαιρική ρύπανση ευθύνεται για πονοκεφάλους...


Τα υψηλά επίπεδα ατμοσφαιρικής ρύπανσης μπορεί ενδεχομένως να ευθύνονται για την εμφάνιση πονοκεφάλων.
Έρευνα που πραγματοποιήθηκε στο Σαντιάγο της Χιλής ανακάλυψε αυξημένο αριθμό εισαγωγών στο νοσοκομείο λόγω ατμοσφαιρικής ρύπανσης, τις ημέρες αυξημένων τιμών ρύπων.
Ο Dr. Sabit Cakmak, του Υπουργείου Υγείας του Καναδά, δήλωσε ότι χρειάζεται περαιτέρω έρευνα για να επιβεβαιωθεί η ισχύς αυτών των ευρημάτων σε διάφορες περιοχές.
Στην έρευνα, που δημοσιεύεται στο περιοδικό ‘American Journal of Epidemiology’, η ομάδα του Cakmak εξέτασε επίπεδα ατμοσφαιρικής ρύπανσης που ελήφθησαν από 7 σταθμούς μεταξύ του 2001 και 2005. Οι σταθμοί συνέλεγαν στοιχεία για το όζον, το μονοξείδιο του άνθρακα και μικρά σωματίδια που προέρχονταν από τη χρήση βενζίνης και φυσικού αερίου.
Κατά το ίδιο διάστημα οι ερευνητές συνέλεξαν πληροφορίες σχετικά με τον αριθμό των εισαγωγών στα νοσοκομεία λόγω ημικρανίας και άλλων τύπων πονοκεφάλου. Όταν οι ερευνητές συνδύασαν τα στοιχεία για την ατμοσφαιρική ρύπανση από διάφορες περιοχές φάνηκε πως η ατμοσφαιρική ρύπανση αποτελούσε παράγοντα κινδύνου για όλους τους τύπους πονοκεφάλων. Αυτό ίσχυε για όλους τους συνδυασμούς ρύπανσης-πονοκεφάλου που αναλύθηκαν.
Οι σχέσεις αυτές δεν άλλαζαν σημαντικά στις αναλύσεις που λάμβαναν υπόψη την επίδραση του φύλου, της ηλικίας ή της εποχής, δήλωσε ο Cakmak.

Πηγές: ‘American Journal of Epidemiology’.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

 
back to top