Τετάρτη 21 Οκτωβρίου 2009

Ελλάδα, τίγκα στο κάρβουνο!


Δεν γνωρίζουμε κατά πόσο όντως το πιστεύει η υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής κα Τίνα Μπιρμπίλη ότι η Ελλάδα θα ανταποκριθεί στον στόχο της παρουσίας των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας (ΑΠΕ) με μερίδιο 25% στο ενεργειακό ισοζύγιο σε δέκα χρόνια και κάτι από σήμερα…
Εκείνο που γνωρίζουμε είναι ότι όπως πάμε, αυτός ο στόχος δεν επιτυγχάνεται με τίποτε!
Είναι χαρακτηριστικό ότι το Σεπτέμβριο, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΔΕΣΜΗΕ ( είναι ο Διαχειριστής του συστήματος ηλεκτρισμού) το 62,66% της συνολικής παραγωγής ηλεκτρισμού προήλθε από την χρήση λιγνίτη, με ό, τι αυτό μπορεί να συνεπάγεται για το περιβάλλον.
Επιπλέον, οι ΑΠΕ έδωσαν μόλις το 3,85% της συνολικής παραγωγής, ποσοστό δηλαδή απογοητευτικό αφού πίσω από αυτές στη σχετική λίστα βρίσκονται μόνο οι πεπαλαιωμένοι πετρελαϊκοί σταθμοί της ΔΕΗ…
Ακόμη χειρότερα, όλο τον Σεπτέμβριο δεν προστέθηκε ούτε ένα (!) μεγαβάτ σε ισχύ στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειες, με εξαίρεση τα 4 μεγαβάτ των φωτοβολταϊκών, τα οποία ούτως ή άλλως είναι σε εμβρυακή ηλικία, αφού παρήγαγαν μόλις 3.700 μεγαβατώρες ηλεκτρικής ενέργειας, από ένα …υπερχιλιαπλάσιο σύνολο των 4,2 εκατομμυρίων που καταναλώθηκαν στην χώρα μας κατά τον συγκεκριμένο μήνα.
Το μόνο παρήγορο σε σχέση με τις προτεραιότητες της κας Μπιρμπίλη έχει να κάνει με την εξοικονόμηση ενέργειας, η οποία βεβαίως σχετίζεται πρωτίστως με την οικονομική κρίση που οδηγεί τα εργοστάσια σε μεγάλες περικοπές στην παραγωγική τους δραστηριότητα και τα νοικοκυριά στο …να σβήνουν συχνότερα το φως!
Τα στοιχεία του ΔΕΣΜΗΕ δείχνουν ότι η συνολική ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας κατά τον Σεπτέμβριο υποχώρησε κατά 10,77% σε ετήσια βάση, ενώ τον Αύγουστο είχε υποχωρήσει κατά 11% και πλέον.
Συνολικά δε για όλο το 9μηνο της φετινής χρονιάς, η μείωση της ζήτησης προσδιορίζεται πλέον στο 7,24% σε ετήσια βάση.
Η μείωση της κατανάλωσης από τις 30 μεγάλες βιομηχανίες της χώρας, οι οποίες ηλεκτροδοτούνται στην υψηλή τάση, έφτασε το 28,73%, ενώ έφτασε το 6,57% η πτώση στην χαμηλή τάση, δηλαδή στις επιχειρήσεις και στα νοικοκυριά.
Η υπουργός Π.Ε.Κ.Α. ταξιδεύει σήμερα στις Βρυξέλλες για το συμβούλιο υπουργών με θέμα την κλιματική αλλαγή. Και ίσως είναι καλό να ρίξει μια ματιά στη διάρκεια του ταξιδιού στα συγκεκριμένα στοιχεία που αποδεικνύουν ότι ο δρόμος για την «πράσινη ανάπτυξη» δεν είναι καθόλου απλή υπόθεση…

Πηγή: Εφημερίδα Πρώτο Θέμα- Σωτήρης Χιωτάκης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

 
back to top