Πέμπτη 22 Οκτωβρίου 2009

Με τα ένζυμα καταργούν δύο εργοστάσια της ΔΕΗ!...


Οι Δανοί δείχνουν τον δρόμο για τη διάσωση του περιβάλλοντος με πράσινες μεθόδους παραγωγής και εξοικονόμησης ενέργειας
«Χρησιμοποιούμε τη βιοτεχνολογία για να καταπολεμήσουμε την κλιματική αλλαγή και για να προστατεύσουμε το περιβάλλον. Τι εννοώ: με ένζυμα καταφέραμε να ρίξουμε 10 βαθμούς τη θερμοκρασία του νερού στην οποία καθαρίζει αποτελεσματικά ένα απορρυπαντικό. Άρα τα ένζυμα εξοικονομούν ενέργεια».
Η Νίκι Σπίλε είναι αντιπρόεδρος της βιοτεχνολογικής εταιρείας Νόβοζαϊμς που εδρεύει στη Δανία, την πρώτη χώρα στον πλανήτη που δεσμεύθηκε ότι το 2011 θα καταναλώσει 2% λιγότερη ενέργεια απ΄ ό,τι το 2006. «Υπολογίζουμε ότι μειώνοντας κατά 10 βαθμούς τη θερμοκρασία πλύσης, καταργούνται δύο μεγάλα εργοστάσια παραγωγής ενέργειας» συμπληρώνει η κ. Σπίλε!
Μέσα σε 15 χρόνια η αύξηση κατανάλωσης ρεύματος στις ελληνικές κατοικίες αυξήθηκε κατά 70%. Στο αντίστοιχο χρονικό διάστημα στη Δανία, η κατανάλωση αυξήθηκε μόλις 8%.
Εν όψει της Παγκόσμιας Διάσκεψης για το Κλίμα τον Δεκέμβριο, «ΤΑ ΝΕΑ» επισκέφθηκαν την περιβαλλοντική πρωτεύουσα του πλανήτη και είδαν από κοντά μία από τις πιο αποδοτικές μονάδες παραγωγής ρεύματος, αιολικά πάρκα σε ξηρά και θάλασσα, νέας γενιάς «οικολογικά» ένζυμα που καταπολεμούν τους πιο επίμονους λεκέδες σε χαμηλές θερμοκρασίες νερού και, φυσικά, εκατομμύρια ποδήλατα σε δρόμους, πλατείες και αφημένα (ξεκλείδωτα) στα πεζοδρόμια. Επίσης, μπήκαμε σε ένα από τα φιλικότερα για το περιβάλλον σπίτια στον πλανήτη.

Η κρίση του ΄73
Ήταν η πετρελαϊκή κρίση του 1973, που επί της ουσίας διαμόρφωσε τη νεώτερη ενεργειακή πολιτική της Δανίας. Η τότε κυβέρνηση βρέθηκε μπροστά στο εξής δίλημμα: να συνεχίσει να εξαρτάται από το πετρέλαιο χωρών με πολιτική αστάθεια ή να καταρτίσει μακροπρόθεσμα σχέδια για την ενεργειακή της αυτονομία από εναλλακτικές πηγές; Αποτέλεσμα της απόφασης που λήφθηκε τότε ήταν η Δανία να γίνει μέσα σε 10 χρόνια η πρώτη χώρα στα αιολικά πάρκα παγκοσμίως, διατηρώντας τη θέση της μέχρι και σήμερα. Αυτό δεν σημαίνει ότι θα έμενε πίσω στις υπόλοιπες μορφές ενέργειας.


36 ΧΡΟΝΙΑ ΜΠΡΟΣΤΑ
Η πετρελαϊκή κρίση του 1973 οδήγησε τη Δανία σε εναλλακτικές μορφές ενέργειας

Κοινή e-eκστρατεία συλλογής υπογραφών

ΤΗΝ «ΙΔΕΑΤΗ» συνθήκη της Κοπεγχάγης παρουσίασαν χθες οι WWF Ελλάς και Greenpeace στα πλαίσια της κοινής τους εκστρατείας «Μαζί για το κλίμα».
Ανάμεσα σε άλλα οι περιβαλλοντικές οργανώσεις προτείνουν 40% ελάχιστη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου από τα ανεπτυγμένα κράτη έως το 2020 και 80% μείωση των παγκόσμιων εκπομπών έως το 2050- σε σχέση πάντα με τα επίπεδα του 1990. Εν όψει της κρίσιμης συνδιάσκεψης του Δεκεμβρίου οι WWF Ελλάς και Greenpeace ζητούν από τους πολίτες να επισκεφθούν την ιστοσελίδα www. mazigiatoklima.gr και να υπογράψουν έκκληση που ζητά από τον Πρωθυπουργό να παραβρεθεί στην Κοπεγχάγη και να στηρίξει τον στόχο του 40% έως το 2020.

Ο πιο «καθαρός» σταθμός λιθάνθρακα

ΠΡΩΤΟΣ σταθμός της 3ήμερης περιήγησης- χορηγίας της δανέζικης πρεσβείας στα πλαίσια πρωτοβουλίας στη Νοτιανατολική Ευρώπη για τον διεθνή περιβαλλοντικό διάλογο- ήταν ο θερμοηλεκτρικός σταθμός Άβεντορ, λίγο έξω από την Κοπεγχάγη, ο οποίος παρέχει ηλεκτρικό στο ένα τρίτο της πόλης και θέρμανση σε περισσότερες από 200.000 κατοικίες. Όπως υποστηρίζει η εκπρόσωπος της εταιρείας Ντονγκ, που μας ξεναγεί στους αξιοθαύμαστα καθαρούς χώρους της μονάδαςμόνο λιθανθρακικό σταθμό παραγωγής ρεύματος δεν θυμίζουν- η ενεργειακή απόδοσή της είναι από τις μεγαλύτερες στον κόσμο: «Φτάνει το 94,6%. Ο σταθμός μας παράγει ηλεκτρισμό από τρία διαφορετικά καύσιμα: λιθάνθρακα, φυσικό αέριο και βιομάζα.
Ο καυστήρας της βιομάζας μάλιστα είναι ο πλέον αποδοτικός στον κόσμο», λέει η Σάρα Ούντγκρεν, τονίζοντας ότι οι τουρμπίνες που μετατρέπουν τους ατμούς σε ηλεκτρισμό είναι μάρκας Ρολς Ρόις- αλήθεια, μας τις έδειξε. «Όσο για τις εκπομπές διοξειδίου ανά κιλοβατώρα, είναι από τις μικρότερες στην Ευρώπη. Για τους υπόλοιπους ρύπους εφαρμόζουμε ειδικές μεθόδους: χαρακτηριστικά αναφέρω ότι δεσμεύεται το 85% των ποσοτήτων οξειδίων του αζώτου, ενώ το 99% της παραγόμενης τέφρας χρησιμοποιείται για την παρασκευή τσιμέντου και το 98% του παραγόμενου διοξειδίου του θείου, για γύψο», καταλήγει.
Αντίθετα με τη Δανία, όπου για κάθε κιλοβατώρα δεν εκλύονται περισσότερα από 390 γραμμάρια CΟ2 σύμφωνα με εκτιμήσεις, διεθνής έκθεση του WWF κατατάσσει τις ελληνικές κιλοβατώρες στις πλέον ρυπογόνες: με 777 γραμμάρια CΟ2, η χώρα μας καταλαμβάνει χειρότερη θέση και από την Κίνα (771 γραμμ.).

Διπλάσια τα ποδήλατα από τον πληθυσμό!

ΤΟ ΠΛΕΟΝ παράδοξο της Δανίας; Πληθυσμός: 5,5 εκατομμύρια. Αριθμός ποδηλάτων: 10,5 εκατομμύρια. «Χρησιμοποιώ καθημερινά το ποδήλατο για να πηγαίνω όπου και αν χρειαστεί μέσα στην Κοπεγχάγη, αφού έχουμε περίπου 100 χιλιόμετρα ποδηλατόδρομων. Το λεωφορείο δεν με συμφέρει- κοστίζει περίπου 2,3 ευρώ για το κέντρο της πόλης και παίρνει περισσότερο χρόνο», λέει η Λόρα Χάλστορμ και επισημαίνει ότι πάνω από το 30% των εργαζομένων στην πόλη- περίπου 300.000- χρησιμοποιούν καθημερινά το ποδήλατο. Πρόβλημα πάντως αποτελούν τα ατυχήματα με τα φορτηγά, επειδή η θέση του οδηγού του φορτηγού είναι αρκετά ψηλά με αποτέλεσμα να μη φαίνονται οι ποδηλάτες στους καθρέφτες όταν είναι ακριβώς δίπλα στο όχημα.
Στην Αθήνα εκτιμάται ότι περίπου 5.000 κάτοικοι χρησιμοποιούν συστηματικά το ποδήλατο για τις μετακινήσεις τους. Στα μέσα του Ιουνίου, το ΥΠΕΧΩΔΕ ανακοίνωσε την ανάθεση μελέτης για την κατασκευή ποδηλατόδρομων που θα συνδέουν το κέντρο με την Κηφισιά και τον Φαληρικό Όρμο, συνολικού μήκους 26,6 χιλιομέτρων και θα διέρχονται από τους αρχαιολογικούς χώρους. Το συνολικό κόστος υπολογίζεται στα 7 εκατομμύρια ευρώ.

Πράσινοι οικισμοί

ΕΞΩ ΑΚΡΙΒΩΣ από το παράθυρο του σαλονιού φαίνεται μία μικρή λιμνούλα. Ο κήπος είναι μεγάλος, ενώ στην πίσω αυλή υπάρχουν τέσσερις διαφορετικοί κάδοι ανακύκλωσης: για μέταλλο, γυαλί, χαρτί και οργανικά απορρίμματα, που μετατρέπονται σε λίπασμα για τον κήπο. Το ζεύγος Σόρενσεν θεώρησε ότι η συγκεκριμένη μονοκατοικία, σε συγκρότημα πράσινων κατοικιών στον πρότυπο οικισμό Έγκενταλ που απέχει 30 χιλιόμετρα από την Κοπεγχάγη, ήταν μία απίστευτη ευκαιρία: «Είναι 130 τετραγωνικά μέτρα και κόστισε περίπου 3 εκατομμύρια κορόνες (σ.σ.: 400.000 ευρώ)- περίπου 40% χαμηλότερη τιμή από την Κοπεγχάγη. Το σπίτι θερμαίνεται με φυσικό αέριο και γεωθερμική αντλία, ενώ υπάρχει ειδικό σύστημα ανακύκλωσης του ζεστού αέρα για μεγαλύτερη εξοικονόμηση χρήματος και ενέργειας. Φανταστείτε ότι στο παλιό πληρώναμε τρεις φορές περισσότερα για θέρμανση (περίπου 300 ευρώ τον μήνα αντί 100 στο νέο)», λέει ο κ. Σόρενσεν. Πέρα από τα τριπλά ενεργειακά τζάμια που εγκλωβίζουν τη θερμότητα των ηλιακών ακτίνων και τον προσανατολισμό των μεγάλων παραθύρων σε Ανατολή και Δύση, το σπίτι διαθέτει φωτοβολταϊκά και ειδική μόνωση. Με την ολοκλήρωση του οικισμού Έγκενταλ, που θα αποτελείται από 750 πρότυπες κατοικίες, υπολογίζεται ότι θα εξοικονομούνται ετησίως 3,6 εκατομμύρια κιλοβατώρες ηλεκτρικού ρεύματος, 22.000 κυβικά μέτρα νερού, ενώ θα αποφεύγεται η έκλυση 630 τόνων διοξειδίου του άνθρακα.
Όσον αφορά την εξοικονόμηση ενέργειας στην Ελλάδα, περσινή έκθεση του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Περιβάλλοντος δείχνει ότι βρισκόμαστε στην πρώτη θέση της σπατάλης της θέρμανσης, καταναλώνοντας τα διπλάσια κιλά ισοδύναμου πετρελαίου ανά τετραγωνικό μέτρο.

Πηγή: Εφημερίδα Τα Νέα -Χάρης Καρανίκας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

 
back to top