Σάββατο 10 Οκτωβρίου 2009

Το μεγαλύτερο στην Ε.Ε. ποσοστό έκθεσης των πολιτών στη ρύπανση έχει η Ελλάδα...


Σε κλοιό ρύπων 4,8 εκατ. Έλληνες
Πρωτιές στην ατμοσφαιρική ρύπανση καταγράφουν για την Ελλάδα δύο πρόσφατες ευρωπαϊκές εκθέσεις: αιωρούμενα μικροσωματίδια, διοξείδιο του θείου και οξείδια του αζώτου, που συνδέονται με σοβαρές επιπτώσεις στην υγεία των πολιτών, βρίσκονται στα υψηλότερα επίπεδα των χωρών της Ε.Ε.
Όπως αναφέρεται στην τελευταία έκθεση του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Περιβάλλοντος για τη γεωγραφία των ΡΜ10 στη Γηραιά Ήπειρο, το 8,5% του πληθυσμού της Ελλάδας εκτίθεται σε συγκεντρώσεις αιωρούμενων μικροσωματιδίων που υπερβαίνουν τα 45 μικρογραμμάρια ανά κυβικό μέτρο αέρα. Επιπλέον, το 35,4% του πληθυσμού ζει σε περιβάλλον με συγκεντρώσεις που κυμαίνονται ανάμεσα στα 40 με 45 μικρογραμμάρια. Αυτό σημαίνει ότι περίπου 4,8 εκατ. Έλληνες (43,9% των 11 εκατ.) αναπνέουν αέρα που περιέχει αιωρούμενα μικροσωματίδια πάνω από τον ευρωπαϊκό ετήσιο όριο, το οποίο έχει τεθεί στα 40 μικρογραμμάρια. Αυτό είναι το μεγαλύτερο ποσοστό στην Ευρώπη των 27- την Ελλάδα ακολουθεί η Ρουμανία με 39% του πληθυσμού να αναπνέει «απαγορευμένο» αέρα. Χαρακτηριστικό πάντως είναι το γεγονός πως ο ευρωπαϊκός μέσος όρος των πολιτών που εκτίθεται σε υπερβάσεις ανώτατων επιτρεπόμενων τιμών αιωρούμενων μικροσωματιδίων είναι στο 9%, καθώς και το ότι ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας θέτει ως αποδεκτή τιμή τα 20 μικρογραμμάρια για την καλή διαβίωση των ανθρώπων. Στην Ευρώπη μόλις το 23% του πληθυσμού αναπνέει αέρα με μικρότερες συγκεντρώσεις από 20 μικρογραμμάρια ενώ το 66,7% αναπνέει ανάμεσα στα 20-40 μικρογραμμάρια ΡΜ10 ανά κυβικό μέτρο αέρα.
Η έκθεση του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Περιβάλλοντος, που βασίζεται σε στοιχεία μέχρι το 2005, αποκαλύπτει επίσης ότι στην Ελλάδα καταγράφεται και ο μεγαλύτερος αριθμός πρόωρων θανάτων ανά εκατομμύριο κατοίκων που συνδέονται με την έκθεση σε υψηλές τιμές μικροσωματιδίων στην Ε.Ε. των 15. Πιο συγκεκριμένα, οι πρόωροι θάνατοι που αποδίδονται το 2005 στα ΡΜ10 φτάνουν και ξεπερνούν τους 1.230 ανά εκατομμύριο πληθυσμού. Στην αναφορά του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Περιβάλλοντος διευκρινίζεται πως οι προαναφερθείσες εκτιμήσεις αφορούν τη μακρόχρονη έκθεση του πληθυσμού στα αιωρούμενα μικροσωματίδια. Και διοξείδιο του θείου
Δύο ακόμα ατμοσφαιρικοί ρύποι οι οποίοι είναι ιδιαίτερα «δημοφιλείς» στην Ελλάδα είναι το διοξείδιο του θείου και τα οξείδια του αζώτου. Σε αυτούς τους ρύπους οφείλονται εν μέρει οι αυξημένες συγκεντρώσεις όζοντος, ενώ συνδέονται κατά κύριο λόγο με αναπνευστικές και καρδιακές ασθένειες. Όπως επισημαίνεται σε αναφορά του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Περιβάλλοντος, οι Έλληνες παράγουν κατά κεφαλήν το περισσότερο διοξείδιο του θείου στην Ευρώπη των 15, εκπέμποντας 48,5 κιλά ετησίως έκαστος. Οι ειδικοί επισημαίνουν ότι για τη μεγάλη «παραγωγή» διοξειδίου του θείου στην Ελλάδα ευθύνονται κατά κύριο λόγο οι παλαιές τεχνολογίες που χρησιμοποιούνται στην ηλεκτροπαραγωγή: το 93% των ποσοτήτων του συγκεκριμένου αέριου ρύπου στη χώρα προέρχεται από τον τομέα της ενέργειας και μόλις το 5% από τις θαλάσσιες και αέριες μεταφορές.

Πηγή: Εφημερίδα Τα Νέα-Χάρης Καρανίκας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

 
back to top