Παρασκευή 9 Οκτωβρίου 2009

Ο Δήμαρχος Πτολεμαίδας με το να στρουθοκαμηλίζει, κάνει κακό στη περιοχή μας...


Δηλώσεις του προέδρου του Συλλόγου Καρκινοπαθών Εορδαίας κ. Βασίλη Καραπίντσιος στο kozan.gr για την αντίδραση του Δημάρχου Πτολεμαΐδας κ. Γρηγόρη Τσιούμαρη σχετικά με την ερώτηση που υπέβαλε η δημοσιογράφος του ΣΚΑΙ Σία Κοσιώνη στο debate των πολιτικών αρχηγών.

"Πριν πω οτιδήποτε, θα ήθελα να διευκρινίσω ότι οι σχέσεις μας με τον Δήμαρχο Πτολεμαίδας Γρηγόρη Τσιούμαρη είναι άριστες και μάλιστα είναι από τους λίγους θεσμικούς φορείς, που μας έχει βοηθήσει ουσιαστικά. Αυτό βέβαια δεν του δίνει το δικαίωμα, να εκφράζει τις δικές του προσωπικές απόψεις σχετικά με τη μόλυνση του περιβάλλοντος και τους καρκινοπαθείς στην περιοχή μας. Κάποτε θα πρέπει να καταλάβει ότι «υπάρχουμε και εμείς» και θα πρέπει να μας συμβουλεύεται γι' αυτά τα σοβαρά και ευαίσθητα θέματα. Όσο αναφορά λοιπόν την επίμαχη ερώτηση που υπέβαλε η δημοσιογράφος του ΣΚΑΙ Σία Κοσιώνη για «έναν καρκίνο σε κάθε σπίτι στην Πτολεμαϊδα», εγώ θα έλεγα ότι είναι η ηπιότερη έκφραση που θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί, ώστε να περιγράφει η κατάσταση που επικρατεί στη περιοχή μας γενικότερα και όχι μόνο στη Πτολεμαΐδα.
Εγώ για παράδειγμα στην οικογένεια μου, ήδη μετρώ τρεις εν ζωή καρκινοπαθείς και δύο νεκρούς. Για να μην θεωρηθεί ότι στην οικογένεια μου οι καρκίνοι είναι κληρονομικοί, διαβεβαιώ τους πάντες, ότι εδώ και 4 γενιές κανείς δεν παρουσίασε τη συγκεκριμένη ασθένεια. Άλλωστε και σχετικές έρευνες απέδειξαν ότι μόνο 8 % των καρκίνων είναι κληρονομικοί.
Θέλω να πω στο φίλο μου κ. Γρηγόρη Τσιούμαρη, ότι με το να στρουθοκαμηλίζει, κάνει κακό στη περιοχή μας, αποδυναμώνει την διαπραγματευτική μας ικανότητα (απέναντι στο αθηνοκεντρικό κράτος), όταν ζητάμε βελτίωση συνθηκών , χρηματοδότηση για έργα ανάπλασης και προπαντός επάνδρωση των νοσοκομείων. Είναι γνωστό ότι παρά το γεγονός ότι η περιοχή μας μαστίζεται από καρκίνους και υπάρχουν χιλιάδες εργοστασιακοί υπάλληλοι, υπάρχουν τρομερές ελλείψεις σε γιατρούς και νοσηλευτικό προσωπικό. Σ΄αυτή λοιπόν την περιοχή δεν υπάρχει ογκολογική κλινική, το τμήμα χημειοθεραπείας στο Μποδοσάκειο έχει τρία χρόνια που «έκλεισε» ενώ πρόσφατα -αν δεν κάνω λάθος - το ίδιο συνέβη και στην Κοζάνη.
Σ΄αυτό το σημείο θα ήθελα να τονίσω ότι στο Νοσοκομείο μας γίνονται εγχειρήσεις καρκίνων από χειρούργους χωρίς να υπάρχει παθολογοανατόμος και για όσους γνωρίζουν έστω και ελάχιστα πράγματα περί των συγκεκριμένων εγχειρήσεων, μπορούν να καταλάβουν τι σημαίνει αυτό. Ζητάμε λοιπόν την επάνδρωση και την επαναλειτουργία των τμημάτων χημοθεραπείας με ογκολόγους καθώς και Ιατρείου πόνου.
Για τη κατάσταση που επικρατεί στη περιοχή μας, υπάρχουν δεκάδες δημοσιεύματα αλλά θα ήθελα να σταθώ κυρίως σε μια έρευνα της εκπομπής "Ρεπορτάζ Χωρίς Σύνορα" του Στέλιου Κούλογλου. «Ο φακός της εκπομπής κατέγραψε συγκλονιστικές εικόνες από το ενεργειακό Νταχάου που λειτουργεί στην χώρα μας χωρίς να το γνωρίζουμε» ήταν ο χαρακτηριστικός τίτλος ειδικού αφιερώματος της συγκεκριμένης εκπομπής και στην οποία συμμετείχε και ο Σύλλογος μας. Δυστυχώς μεγάλο μέρος αυτής της εκπομπής δεν προβλήθηκε ποτέ, αφού και τότε υπήρξαν παρεμβάσεις και αντιδράσεις από κάποιους θεσμικούς φορείς της περιοχής, στους οποίους μάλλον συμπεριλαμβάνεται και ο Δήμαρχος Πτολεμαίδας.
Κλείνοντας, θέλω και πάλι να απευθυνθώ στον δήμαρχο και φίλο μου Γρηγόρη Τσιούμαρη και να του πω ότι θα πρέπει να αφουγκραστεί την κοινωνία μας, να συνταχθεί με όλους τους φορείς της περιοχής μας, έτσι ώστε να μπορέσουμε να ξεπεράσουμε πολλά από τα προβλήματα της Πτολεμαΐδας."

Πηγή: Kozan.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

 
back to top