Δευτέρα 5 Οκτωβρίου 2009

Εννιά περιβαλλοντικοί παράγοντες καθοριστικοί για το πλανήτη...


Η κλιματική αλλαγή απειλεί να καταστρέψει το πλανήτη. Σύμφωνα με 28 κορυφαίους επιστήμονες, η ρύπανση που προκαλείται από τις εκπομπές αερίων των θερμοκηπίων, είναι ένας από τους 9 κρίσιμους περιβαλλοντικούς παράγοντες, που ρυθμίζουν το μέλλον της ανθρωπότητας.
Αν ξεπεραστούν τα όρια της ρύπανσης τότε η Γη θα καταστραφεί.
Η εν λόγω έκθεση δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό Nature.
Είναι μια προσπάθεια των επιστημόνων να χαρτογραφήσουν τις φυσικές περιοχές του πλανήτη, που απειλούνται από τις ανθρώπινες δραστηριότητες, δήλωσε ο Jon Foley, διευθυντής του Περιβαλλοντικού Ινστιτούτου του Πανεπιστημίου της Μινεσότα.
Τα υψηλά επίπεδα του όζοντος και του διοξειδίου του άνθρακα που εκλύονται στην ατμόσφαιρα, είναι ήδη γνωστά σε όλους. Αλλά οι επιστήμονες τονίζουν ότι υπάρχουν και άλλοι παράγοντες που είναι εξίσου σημαντικοί, όπως η ρύπανση που προκαλείται από το φώσφορο και το άζωτο, η οξίνιση των ωκεανών λόγω της αυξανόμενης απορρόφησης του CO2, η βιοποικιλότητα, η χρήση της γης και η λειψυδρία.
Οι τιμές για τα προτεινόμενα όρια δεν έχουν καθοριστεί ακόμα.
Η ομάδα του Foley έθεσε ως κατώτατο όριο του διοξειδίου του άνθρακα που εκλύεται στην ατμόσφαιρα, τα 350 μέρη ανά εκατομμύριο, ένα επίπεδο που όπως υποστηρίζει η Διακυβερνητική Επιτροπή για τη Κλιματική Αλλαγή, μπορεί να προστατέψει το πλανήτη από την άνοδο των θερμοκρασιών. Τα τρέχοντα επίπεδα του CO2 πλησιάζουν ήδη τα 400 μέρη ανά εκατομμύριο.
Όσον αφορά τα οικοσυστήματα που είναι πλέον ευάλωτα από τις ανθρώπινες δραστηριότητες, οι επιστήμονες αναφέρουν ότι η χρήση του αζώτου που περιέχεται στα λιπάσματα έχει τετραπλασιαστεί τα τελευταία χρόνια.
Θα πρέπει να δημιουργηθεί μια λίστα με περιβαλλοντικούς παράγοντες και να τεθούν κάποια όρια που δεν πρέπει να ξεπεραστούν ποτέ, δήλωσε ο Foley.

Πηγή:Econews.gr Λίντα Σπυρέλη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

 
back to top