Παρασκευή 9 Οκτωβρίου 2009

15 «πράσινες» και 20 «γαλάζιες» καταδίκες...

Τριάντα πέντε καταδίκες έχει στο ενεργητικό της η Ελλάδα από το ευρωπαϊκό δικαστήριο για θέματα που αφορούν την προστασία του περιβάλλοντος και τη διαχείριση των σκουπιδιών, από τις οποίες οι 20 εκδόθηκαν μετά το 2004.
Καμία από αυτές πάντως δεν έχει εκδικαστεί για δεύτερη φορά, οπότε σε περίπτωση νέας καταδίκης θα συνοδευόταν από πρόστιμα, όπως έγινε με τον Κουρουπητό. Ο σκουπιδότοπος κοντά στα Χανιά ήταν αφορμή να διασυρθεί η χώρα μας. Η πρώτη εκδίκαση έγινε το 1991 και χρειάστηκαν δέκα ολόκληρα χρόνια για να κλείσει η υπόθεση.
Επίκειται η εκδίκαση άλλων δύο προσφυγών που αφορούν παραλείψεις στον τομέα της ενέργειας και της προστασίας της δημόσιας υγείας από επικίνδυνα απόβλητα, ενώ με εισήγηση της Κομισιόν έχει ξεκινήσει η διαδικασία παραπομπής της Ελλάδας στο ευρωπαϊκό δικαστήριο για άλλες 28 περιπτώσεις. Μέσα στο 2009 η ελληνική κυβέρνηση έχει δεχθεί έξι προειδοποιητικές επιστολές, ενώ για άλλες πέντε περιπτώσεις έχει αποσταλεί αιτιολογημένη γνώμη, που σημαίνει ότι είμαστε ένα βήμα πριν από την παραπομπή.
Η πιο σημαντική υπόθεση αφορά τη λήψη μέτρων για τη μείωση της κατανάλωσης ενέργειας στον κτιριακό τομέα. Ιδιαίτερα σπάταλα τα ελληνικά νοικοκυριά απορροφούν το 40% της συνολικής ενέργειας και μετέχουν κατά 30% στις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα, του πιο σημαντικού από τα αέρια του θερμοκηπίου. Η χώρα μας έχει καταδικαστεί τον Ιανουάριο του 2008. Πέντε μήνες αργότερα ψηφίστηκε από τη Βουλή ο νόμος που ενσωματώνει, έστω και εκπρόθεσμα, την κοινοτική Οδηγία. Η κίνηση δεν κρίθηκε ικανοποιητική και η Κομισιόν έστειλε στη χώρα μας προειδοποιητική επιστολή. Τον Φεβρουάριο απέστειλε και αιτιολογημένη γνώμη. Η υπόθεση θα κλείσει όταν αρχίσει η υλοποίηση συγκεκριμένων μέτρων, που είχε υποσχεθεί για τον Οκτώβριο ο τέως υπουργός Κωστής Χατζηδάκης. Είναι ένα από τα πρώτα μέτρα που πρέπει να πάρει το νεοσύστατο υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής.
Ανοιχτή πληγή παραμένει ο Αχελώος, ένα έργο που έχει πάψει να χρηματοδοτείται από κοινοτικά προγράμματα εδώ και πολλά χρόνια. Τον Μάρτιο του 2008 η Κομισιόν απέστειλε επιστολή όχλησης, ζητώντας από την ελληνική κυβέρνηση να εκθέσει τις απόψεις της για τη σκοπιμότητα του έργου, ενώ εξέφραζε ερωτήματα για τη συμβατότητα της επένδυσης με την κοινοτική οδηγία για τη διαχείριση των υδατικών πόρων.
Η ρύπανση και υποβάθμιση του οικοσυστήματος στην περιοχή της Κορώνειας έχει μείνει μόνον στις διακηρύξεις καλών προθέσεων. Τον Ιούνιο η Κομισιόν έστειλε προειδοποιητική επιστολή για τη μη εφαρμογή των μέτρων προστασίας, ενώ το πιο σημαντικό είναι ότι μένουν αναξιοποίητοι σημαντικοί κοινοτικοί πόροι.
Η Ελλάδα δεν έχει επίσης ενσωματώσει στο εθνικό της δίκτυο 10 κοινοτικές Οδηγίες, παρά το γεγονός ότι έχει λήξει από το 2007 η προθεσμία, ενώ για άλλους δύο τομείς το περιθώριο συμμόρφωσης λήγει στο τέλος του χρόνου. Πρόκειται για άλλες δέκα αφορμές που θα οδηγήσουν και πάλι την Ελλάδα στο «σκαμνί» του ευρωπαϊκού δικαστηρίου.
Τα ανοικτά μέτωπα της Ελλάδας με το ευρωπαϊκό δικαστήριο δεν αμφισβητούνται ούτε από τον τέως υπουργό ΠΕΧΩΔΕ. Κατά την τελετή παράδοσης-παραλαβής, ο κ. Σουφλιάς εκθείασε την περιβαλλοντική πολιτική του και τόνισε χαρακτηριστικά πως τα τελευταία 5,5 χρόνια «δεν είχαμε καταδίκη με πρόστιμο», λέγοντας τη μισή αλήθεια.
Ενα βήμα πριν από την παραπομπή στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο βρίσκεται η Ελλάδα για τα πτυχία κτηνιάτρου άλλων κρατών-μελών.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αποφάσισε χθες να στείλει στις ελληνικές αρχές αιτιολογημένη γνώμη (δεύτερο και τελευταίο προδικαστικό στάδιο) για την άρνηση της χώρας να εξετάσει αιτήσεις αναγνώρισης των πτυχίων κτηνιάτρου που αποκτώνται σε άλλη χώρα της Ε.Ε.
Εάν δεν δοθεί ικανοποιητική απάντηση εντός δύο μηνών, η επιτροπή μπορεί να παραπέμψει την υπόθεση στο Ευρωδικαστήριο.

Πηγή:Εφημερίδα Ελευθεροτυπία-ΧΑΡΑ ΤΖΑΝΑΒΑΡΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

 
back to top