Πέμπτη 17 Σεπτεμβρίου 2009

Η ατμοσφαιρική ρύπανση αυξάνει την αρτηριακή πίεση...


Η εισπνοή μολυσμένου αέρα, ακόμα και για 2 ώρες, μπορεί να αυξήσει την αρτηριακή πίεση, δυνητικά αυξάνοντας τον κίνδυνο για καρδιαγγειακή νόσο σε όσους εκτίθενται σε νέφος, σύμφωνα με νέα έρευνα.
Αν και η αύξηση ενδεχομένως δεν λέει πολλά στους υγιείς, όπως σημειώνουν οι ερευνητές, αυτή η μικρή άνοδος μπορεί στην πραγματικότητα να είναι ικανή να προκαλέσει καρδιακή προσβολή ή εγκεφαλικό επεισόδιο, δήλωσε ο επικεφαλής της έρευνας Dr. Robert Brook, από το Πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν.
Στην έρευνα, που δημοσιεύεται στο περιοδικό ‘Hypertension’, οι επιστήμονες εξέτασαν 83 ανθρώπους καθώς εισέπνεαν επίπεδα μολυσμένου αέρα παρόμοια με αυτά που φαίνονται κοντά σε αυτοκινητόδρομο μιας πόλης.
Ο ερευνητής Robert Bard, δήλωσε ότι η ομάδα εξέτασε τα αιμοφόρα αγγεία και στη συνέχεια την ανταπόκρισή τους πριν και μετά την εισπνοή υψηλών επιπέδων μολυσμένου αέρα. Η ατμοσφαιρική ρύπανση προκάλεσε την αύξηση της διαστολικής πίεσης σε διάστημα 2 ωρών, ενώ τα αιμοφόρα αγγεία είχαν επηρεαστεί αρνητικά για διάστημα 24 ωρών.
Οι εξετάσεις έδειξαν ότι τα μικροσκοπικά σωματίδια στον αέρα, παρά το όζον προκάλεσαν την αύξηση της αρτηριακής πίεσης και επηρέασαν αρνητικά τη λειτουργία των αιμοφόρων αγγείων.
Όπως δήλωσε ο Brook, αν τα επίπεδα ατμοσφαιρικής ρύπανσης προβλέπεται να είναι υψηλά, όσοι πάσχουν από καρδιοπάθεια, διαβήτη ή πνευμονική νόσο θα πρέπει να αποφεύγουν τις μη αναγκαίες εξωτερικές δραστηριότητες.

Πηγές: ‘Hypertension’

Δεν υπάρχουν σχόλια:

 
back to top