Δευτέρα 14 Σεπτεμβρίου 2009

Προστατεύοντας τους πρόσφυγες της κλιματικής αλλαγής...


Οι κοινωνίες που βάλλονται σκληρά από τη κλιματική αλλαγή είναι επίσης και οι φτωχότερες. Το δικαίωμα τους για προστασία και οικονομική ενίσχυση θα πρέπει να γίνει νόμος.
Ο όρος «περιβαλλοντικός πρόσφυγας» εμφανίστηκε στη δεκαετία του ’70.
Η ανάγκη να μετριαστούν οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής κατέχει υψηλή θέση στη διεθνή ημερήσια ατζέντα, αλλά μόνο τώρα δίνεται η προσοχή που χρειάζεται για την αντιμετώπιση τους.
Η περιβαλλοντική ασφάλεια είναι ανθρώπινο δικαίωμα, καθώς η αλλαγή του κλίματος δημιουργεί εκατομμύρια πρόσφυγες που πρέπει να προστατευτούν.
Από το 1990, η Διακυβερνητική Επιτροπή για τη Κλιματική Αλλαγή του ΟΗΕ (IPPC), έχει δηλώσει ότι η πιο σοβαρή επίπτωση της αλλαγής του κλίματος είναι η ανθρώπινη μετανάστευση.
Παρόμοιες προβλέψεις σήμερα, παρουσιάζουν ότι υπάρχουν πιθανότητες 200 εκατομμύρια άνθρωποι να αναγκαστούν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους μέχρι το 2050, λόγω των περιβαλλοντικών παραγόντων που προκύπτουν από την κλιματική αλλαγή.
Είναι εμφανές ότι οι περιβαλλοντικές επιπτώσεις από τη κλιματική αλλαγή θα επηρεάσουν κοινότητες και περιοχές που δεν είναι ικανές να προσαρμοστούν στην εν λόγω αλλαγή, «χτυπώντας» χαρακτηριστικά τους φτωχότερους ανθρώπους στο πλανήτη.
Συγχρόνως , πολλές από τις περιοχές και τους πληθυσμούς που θα επηρεαστούν, όπως το Μπαγκλαντές, μικρά νησιά όπως οι Μαλβίδες και οι Σευχέλλες, έχουν τις μικρότερες εκπομπές των αερίων του θερμοκηπίου.
Ιστορικά, είναι υπεύθυνοι για ένα μικρό μέρος των αερίων του θερμοκηπίου που εκλύονται στην ατμόσφαιρα, έναντι εκείνων που απελευθερώνονται από τα δυτικά βιομηχανοποιημένα κράτη.
Για τη Δύση, οι επιπτώσεις της αλλαγής του κλίματος παραμένουν κατά ένα μεγάλο μέρος μια αφηρημένη έννοια, όμως μεταξύ των φτωχότερων κρατών, η εν λόγω αλλαγή ήδη καταστρέφει τις ζωές εκατομμυρίων ανθρώπων.
Εν τω μεταξύ, υπάρχει πλήρη απουσία ενός πολύπλευρου μηχανισμού με σκοπό να καλύψει τις ανάγκες των συγκεκριμένων ανθρώπων και να βοηθήσει στη δημιουργία κατάλληλων υποδομών για την αντιμετώπιση του εν λόγω φαινομένου και για μια καλύτερη ποιότητα ζωής.
Κάθε χρόνο, η κλιματική αλλαγή ευθύνεται για το θάνατο πάνω από 300,000 ανθρώπων, επηρεάζει σοβαρά 325 εκατομμύρια ανθρώπους και έχει οικονομικές απώλειες περίπου 125 δισεκατομμυρίων δολαρίων.
Ο ΟΗΕ έχει υπολογίσει ότι χρειάζονται περίπου μισό δισεκατομμύριο δολάρια το χρόνο για να μετριαστούν τα οι χειρότερες επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής.
Η πρόσφατη οικονομική κρίση έχει δείξει ότι η πολιτική θέληση και η οικονομική δυνατότητα μπορεί να ενεργοποιηθεί όταν απειλείται ο πλούτος και ο τρόπος ζωής για τον αναπτυγμένο κόσμο.
Είναι επιτακτική ανάγκη να δημιουργηθεί ένα νομικό πλαίσιο για τους πρόσφυγες της κλιματικής αλλαγής , παράλληλα με μια πιο ουσιαστική δράση για την μείωση του εκπομπών του διοξειδίου του άνθρακα.

Πηγή:Econews.gr-Λίντα Σπυρέλη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

 
back to top