Σάββατο 26 Σεπτεμβρίου 2009

Χρήσιμο εργαλείο για φορείς και πολίτες...


Πολύτιμο εργαλείο για φορείς και πολίτες αποτελεί το νέο σύστημα διαχείρισης της αέριας ρύπανσης δίδοντας τη δυνατότητα να ενημερώνονται για τα επίπεδα της και να παρεμβαίνουν ανάλογα, ενώ ενδείκνυται και για άλλες εφαρμογές που συνδέονται με επικίνδυνα μετεωρολογικά και φυσικά φαινόμενα. Τα παραπάνω τόνισαν οι εισηγητές της ημερίδας παρουσιάζοντας τα τελικά αποτελέσματα του προγράμματος SMAQ που διοργανώθηκε από το Κέντρο Περιβάλλοντος της Ν.Α. Κοζάνης σε συνεργασία με το ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας και τη συγχρηματοδότηση της Ν.Α Φλώρινας στην αίθουσα «Παλατάκι» του ξενοδοχείου ΠΑΝΤΕΛΙΔΗΣ στην Πτολεμαΐδα το μεσημέρι της Πέμπτης, 25 Σεπτεμβρίου 2009.
Το νέο σύστημα θα συγκεντρώνει πληροφορίες από δορυφόρους, επίγειους σταθμούς και άλλες επιφανειακές πηγές αποτυπώνοντας την εναέρια ρύπανση στην περιοχή της Δυτικής Μακεδονίας και κύρια στον άξονα Φλώρινας – Πτολεμαΐδας – Κοζάνης. Οι πληροφορίες θα επεξεργάζονται αυτόματα από λογισμικά συστήματα και θα είναι διαθέσιμες, μέσα από το διαδίκτυο, στους ενδιαφερόμενους φορείς και πολίτες, ώστε να βλέπουν τη ρύπανση που καταγράφεται σε κάποια στιγμή στην περιοχή τους και να παρεμβαίνουν με μελέτες και προβλέψεις για τις επόμενες ώρες και ημέρες. Τα πρώτα στοιχεία, από την ιστοσελίδα του ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας θα δημοσιοποιηθούν σε διάστημα δύο εβδομάδων. Το εν λόγω πρόγραμμα «βγήκε» πριν από τρία χρόνια με φορέα το ΚΕΠΕ αναλαμβάνοντας στη συνέχεια την ευθύνη το ΤΕΙ Δ. Μακεδονίας και για την υλοποίηση του συνεργάστηκαν πολλοί φορείς από την Ελλάδα και το εξωτερικό. Όπως επεσήμανε ο Νίκος Ασημόπουλος αντιπρόεδρος του ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας η ιδιαιτερότητα του συστήματος αυτού έγκειται στο γεγονός ότι συγκεντρώνει επίγειες πληροφορίες και τις συνδυάζει με δορυφορικές εικόνες εκτιμώντας ότι θα αποτυπώνει πλήρως την κατάσταση και θα είναι ένα πολύ χρήσιμο μέσον στη διαχείριση τυχόν προβλημάτων ρύπανσης.
Ικανοποιημένη από την προσπάθεια που καταβάλλεται για τη διαχείριση της ποιότητας του Αέρα στην περιοχή δήλωσε η Κυριακή Αποστολίδου πρόεδρος του Κέντρου Περιβάλλοντος Νομού Κοζάνης. Σημείωσε ότι πρόκειται για μία καινοτομία που θα δώσει τη δυνατότητα νέων ιδεών στους επιστήμονες οι οποίοι εργάζονται για την αναβάθμιση της ποιότητας του αέρα στην περιοχή μας.
Από την πλευρά της η Έλσα Αμανατίδου επίκουρος καθηγήτρια στο ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας παρότρυνε τους φορείς «να ρίξουν τις μάσκες» και να εκμεταλλευτούν τις δυνατότητες του συστήματος αυτού, που ενδείκνυται και για άλλες πολλές χρήσεις (χωροθέτηση, εντοπισμός των ρυπογόνων σημείων, αποφυγή κατασκευής επιβαρυντικών για το περιβάλλον δραστηριοτήτων, παρακολούθηση επικίνδυνων μετεωρολογικών και φυσικών φαινομένων). «Πρέπει να υιοθετήσουν και να στηρίξουν το σύστημα αυτό. Δεν χρειάζονται πολλά. Έναν υπάλληλο χρειάζονται να είναι μέρα – νύχτα επάνω στο μηχάνημα». Σημείωσε ακόμη ότι το πρόγραμμα αυτό που εγκρίθηκε πριν από τρία χρόνια, ξεκινώντας από το ΚΕΠΕ της Ν. Α Κοζάνης, πέρασε δια «πυρός και σιδήρου» και δέχθηκε πόλεμο από τους φορείς, κάνοντας λόγο η κ. Αμανατίδου για προκατάληψη. «Όταν ήμουν διευθύντρια στο ΚΕΠΕ με πρόεδρο τον Ονούφριο Μαυρίδη, οι φορείς με έστηναν στα Νομαρχιακά Συμβούλια και έλεγαν δεν έχετε μέτρηση αέριων ρύπων. Τώρα θα πρέπει να το αξιοποιήσουν».

Πηγή: Πρωινός Λόγος-Μαίρη Κεσκιλίδου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

 
back to top