Δευτέρα 21 Σεπτεμβρίου 2009

Ρύπανση και ανεργία οι «πληγές» σε Κοζάνη και Πτολεμαΐδα...


Στην Κοζάνη και την Πτολεμαΐδα που πλήττονται από την ρύπανση εξαιτίας του εργοστασίου της ΔΕΗ και την ανεργία, βρέθηκε η κάμερα του ALPHA και ο ρεπόρτερ Γιώργος Κουρδής στο πλαίσιο του οδοιπορικού στην Ελληνική περιφέρεια ενόψει των εκλογών. Ο Άλκης Καλογριάς, πατέρας τριών παιδιών, εργάζεται 24 χρόνια στα ορυχεία της ΔΕΗ στην Κοζάνη, αλλά όλα αυτά τα χρόνια δεν είδε ποτέ –όπως λέει- κάποιον υποψήφιο βουλευτή να επισκέπτεται τα ορυχεία.
Η καθημερινότητα είναι σκληρή και το αύριο αβέβαιο, λένε οι εργαζόμενοι στα ορυχεία, προσθέτοντας ότι δεν περιμένουν τίποτα από τους πολιτικούς. Η κάμερα του ΑLPHA βρέθηκε στον ατμοηλεκτρικό σταθμό της Καρδιάς, όπου όπως λένε οι εργαζόμενοι, το πρωί ειδικά δεν μπορεί κανείς να αναπνεύσει από το νέφος της τέφρας. Τα χωριά Ποντοκώμη, Μαυροπηγή, Ακρινή, Άγιος Δημήτριος πνίγονται στα σύννεφα της τέφρας, όπως λένε οι κάτοικοι, οι οποίοι καταγγέλλουν την Πολιτεία, ότι ποτέ δεν πήρε κάποιο μέτρο. Στο χωριό του Αγίου Δημητρίου δίπλα απ’ τον μεγαλύτερο σταθμό παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας των Βαλκανίων οι κάτοικοι λένε ότι «αναπνέουμε θάνατο και εισπράττουμε υποσχέσεις».
Η κάμερα του ALPHA και ο ρεπόρτερ Γιώργος Κουρδής βρέθηκαν και στην Πτολεμαΐδα, μια πόλη που έχει χτυπηθεί απ’ την ανεργία. Οι περισσότεροι νέοι δηλώνουν απογοητευμένοι και σκέφτονται –όπως λένε- να φύγουν από τον τόπο τους, αναζητώντας καλύτερη τύχη. Όπως είπαν κάποιοι απ’ αυτούς μιλώντας στον ALPHA, κουράστηκαν μετά από χρόνια σπουδών να απασχολούνται είτε σε προγράμματα Stage για 8 μήνες, είτε σε δουλειές εντελώς άσχετες με τις σπουδές τους. Στην Πτολεμαΐδα όπως λένε αρμόδιοι φορείς, όλοι οι δείκτες ανεργίας ξεπερνούν το 20%.

Πηγή: ALPHA-Ρεπορτάζ: Γ. Κουρδής-Επιμέλεια: Π. Γραμμέλης

3 σχόλια:

nikos είπε...

Εμείς αυτά θέλουμε αυτά έχουμε …

Ανώνυμος είπε...

Τα ξεχνάμε όμως, ΑΥΤΟΙ (ΠΑΣΟΚ) που είναι ΥΠΕΥΘΥΝΟΙ για την ΚΑΤΑΝΤΙΑ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΜΑΣ ΚΑΙ ΙΔΙΩΣ ΤΩΝ ΠΛΗΤΤΟΜΕΝΩΝ ΧΩΡΙΩΝ (από την ρύπανση εξαιτίας του εργοστασίου της ΔΕΗ και την ανεργία) μάλλον έχουν, ΜΕΡΙΚΟΙ πρόθεση να τους ξαναψηφίσουν για να ξαναγυρίσουν ΤΩΡΑ οι ΣΩΤΗΡΕΣ να μας ΣΩΣΟΥΝ.

ΑΝ ΤΟ ΚΑΝΟΥΝ
ΕΙΜΑΣΤΕ ΑΞΙΟΙ ΤΗΣ ΜΟΙΡΑΣ ΜΑΣ!!!
ΜΗΝ ΠΑΡΑΠΟΝΙΟΜΑΣΤΕ!!!

ΕΞΑΛΛΟΥ ΕΧΟΥΜΕ ΜΑΘΕΙ ΝΑ

1) ΚΛΑΙΓΟΜΑΣΤΕ
------------

2) ΝΑ ΖΟΥΜΕ ΠΑΡΕΑ ΜΕ ΤΟΝ ΚΑΡΚΙΝΟ
-----------------------------

3) ΝΑ ΕΙΜΑΣΤΕ ΔΟΥΛΟΙ ΣΤΟΥΣ
------------------------
ΕΡΓΟΛΑΒΟΥΣ - ΣΤΕΛΕΧΗ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ------------------------------
ΚΑΙ
4) ΝΑ ΤΟΥΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΗΝ
--------------------------------
ΚΑΤΑΝΤΙΑ ΜΑΣ ΜΕ ΤΗΝ ΨΗΦΟ ΜΑΣ!!
-------------------------------

Ανώνυμος είπε...

Όχι μόνο σκέφτονται οι νέοι να φύγουν από τον τόπο τους, αναζητώντας καλύτερη τύχη… Ίδη πάρα πολλοί έχουν φύγει μετανάστες στο εξωτερικό και στις μεγαλουπόλεις της Ελλάδος.

 
back to top