Παρασκευή 11 Σεπτεμβρίου 2009

Και άλλες δεσμεύσεις που θα μείνουν στα λόγια...


"Και βεβαίως, η ανάπτυξη στην Κοζάνη είναι συνδεδεμένη με τον λιγνίτη. Όμως, αργά ή γρήγορα, ο λιγνίτης θα τελειώσει. Και οφείλουμε να προετοιμαζόμαστε από τώρα, όχι αύριο, από τώρα πρέπει να προετοιμαζόμαστε για την επόμενη μέρα.
Εμείς, θέλουμε η Κοζάνη, με την ενεργειακή της τεχνογνωσία, να πρωτοστατήσει, να συμβάλουμε στη μετάβαση σε παραγωγή ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές. Και ξέρω ότι μαζί μπορούμε να πετύχουμε, μπορούμε να αξιοποιήσουμε αυτό το ανθρώπινο δυναμικό, την τεχνογνωσία για τη νέα εποχή, για τη μετάβαση στην πράσινη ανάπτυξη και στον χώρο της ενέργειας.
Εδώ θέλουμε τη ΔΕΗ. Τη ΔΕΗ της ανάπτυξης, που όμως σέβεται, αναδεικνύει και προστατεύει το περιβάλλον. Θέλουμε τη ΔΕΗ να μπει δυναμικά σε αυτές τις νέες, καθαρές τεχνολογίες, σε συνεργασία, και με επαγγελματική κατάρτιση και έρευνα, με το Πανεπιστήμιο και το ΤΕΙ της περιοχής.
Και η ΔΕΗ, όμως, πρέπει να συμμορφώνεται με τους νόμους, να τηρεί τους περιβαλλοντικούς όρους, να σέβεται τους πολίτες της περιοχής. Το είπα και τον περασμένο Μάιο:
Δεσμευόμαστε να εκπονήσουμε αναπτυξιακό σχέδιο για την αξιοποίηση των εδαφών, μετά την εκμετάλλευση του λιγνίτη.
Και θέλω να επαναλάβω ξεκάθαρα:
Δεσμεύομαι για τη μετεγκατάσταση των οικισμών που πλήττονται από τη λειτουργία της ΔΕΗ.
Θέλουμε την Κοζάνη, την Δυτική Μακεδονία, ενεργειακό κέντρο υψηλής τεχνολογίας, καθαρών πηγών. Είναι στοίχημα για την Κοζάνη, είναι στοίχημα για τη Μακεδονία, είναι στοίχημα για την Ελλάδα.
Θέλουμε η ΔΕΗ να κάνει επενδύσεις, να ανανεώσει το παραγωγικό της δυναμικό, με νέους σταθμούς καθαρής τεχνολογίας, με χαμηλές εκπομπές. Και όλα αυτά βεβαίως θα συμβάλλουν ουσιαστικά, όχι μόνο στην ανάπτυξη, αλλά και για δουλειές, δουλειές καθαρές, υψηλής ποιότητας για τους πολίτες της περιοχής."

Δεν υπάρχουν σχόλια:

 
back to top