Τετάρτη 5 Αυγούστου 2009

ΑΗΣ Πτολεμαΐδας: το χρονικό μιας κοροϊδίας...


Ποιός μπορεί να ξεχάσει το ντελίριο ενθουσιασμού από διάφορους τοπικούς κομματικούς και κοινοβουλευτικούς κυβερνητικούς παράγοντες, όταν, όλως τυχαίως, λίγες μέρες πριν τις ευρωεκλογές, βγήκε η περίφημη ανακοίνωση του ΔΣ της ΔΕΗ περί της μονάδας V του ΑΗΣ Πτολεμαΐδας; Δηλώσεις επί δηλώσεων, ανακοινώσεις, χαρές και πανηγύρια, συγχαρητήρια ο ένας στον άλλο και συλλογική ευγνωμοσύνη προς την κυβέρνηση, η οποία, ω! του θαύματος, έσωσε τον τόπο!
Μέσα σε αυτό το κλίμα πνίγηκε ο σκεπτικισμός κάποιων ότι επρόκειτο απλώς για μια προεκλογική φούσκα, για ακόμα ένα κρίκο στην ατελείωτη αλυσίδα της κοροϊδίας που η κυβέρνηση έχει επιφυλάξει για την περιοχή μας εδώ και πεντέμισι χρόνια με το θέμα του ΑΗΣ Πτολεμαΐδας και την αντικατάσταση των παλαιών μονάδων με νέες, σύγχρονης αντιρρυπαντικής τεχνολογίας.
Όμως το πράγμα ήταν από την αρχή ξεκάθαρο. Η ανακοίνωση περιείχε όρους, προϋποθέσεις και προαπαιτούμενα, ενώ δεν υπήρχε κανένα χρονοδιάγραμμα έργων. Αλλά το κυριότερο ήταν ότι έγινε μέσα στην προεκλογική περίοδο, με σκοπό να εξυπηρετήσει απλώς τις προεκλογικές σκοπιμότητες μιας κυβέρνησης που θυμίζει τον πνιγμένο που πιάνεται από τα μαλλιά του. Λίγο καιρό μετά, το πράγμα ξεκαθάρισε πλήρως, το έργο δεν πρόκειται να γίνει ποτέ από αυτή την κυβέρνηση, η οποία ποτέ δεν το πίστεψε και η οποία εξάλλου σε ελάχιστους μήνες θα είναι μια κακή και τραγική ανάμνηση.
Όπως είναι γνωστό, ο Ν. 3175/2003, στο πλαίσιο της απελευθέρωσης της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας, έδινε το δικαίωμα στη ΔΕΗ να προβεί στην αντικατάσταση παλαιών μονάδων με νέες σύγχρονης αντιρρυπαντικής τεχνολογίας. Το αυτονόητο, αυτό που όλοι ανέμεναν από το 2004, αυτό που οι πάντες θεωρούσαν ως πρώτο και άμεσο βήμα στο πλαίσιο της άσκησης αυτού του δικαιώματος, ήταν η άμεση και με ταχύτατους ρυθμούς αντικατάσταση των μονάδων του ΑΗΣ Πτολεμαΐδας, που είναι οι παλαιότερες και πλέον ρυπογόνες μονάδες της ΔΕΗ. Αυτό αποτελούσε την πρώτη και μεγαλύτερη ηθική υποχρέωση της πολιτείας προς την περιοχή μας, που για τόσα χρόνια έχει τόσο μεγάλη προσφορά στην ελληνική κοινωνία και οικονομία, με τεράστιο κόστος στο περιβάλλον και στην ποιότητα ζωής των κατοίκων της. Κανείς δεν μπορούσε τότε να φανταστεί κάτι άλλο, κανείς δεν μπορούσε να σκεφτεί ότι δεν θα ξεκινούσε άμεσα η αντικατάσταση των μονάδων, κανείς δεν μπορούσε τότε να προβλέψει ότι σήμερα, σχεδόν έξι χρόνια μετά, δεν θα λειτουργούσαν ήδη οι νέες μονάδες. Και όμως, το αυτονόητο έμελλε να γίνει σήριαλ, με πολλούς πρωταγωνιστές που επί χρόνια υπόσχονται και με πολλούς θεατές που επί χρόνια παρακολουθούν μια μακρόσυρτη παράσταση χωρίς τέλος.
Το σήριαλ των υποσχέσεων ξεκίνησε το Σεπτέμβριο του 2004, με την επίσκεψη του τότε προέδρου της ΔΕΗ κου Παλαιοκρασσά, που μας διαβεβαίωνε σε όλους τους τόνους ότι ξεκινάει άμεσα η αντικατάσταση των μονάδων. Από τότε πέρασαν πέντε χρόνια, άλλαξαν δυο-τρεις πρόεδροι στη ΔΕΗ, τρεις-τέσσερις υπουργοί ανάπτυξης και όλοι, μα όλοι, δεσμεύονταν για την αντικατάσταση των μονάδων του ΑΗΣ Πτολεμαΐδας, θέτοντας μάλιστα συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα που βέβαια όλα μα όλα παραβιάστηκαν. Κάποια στιγμή έφεραν και το διοικητικό συμβούλιο της ΔΕΗ να συνεδριάσει στην Πτολεμαΐδα, σε μια κίνηση εντυπωσιασμού ότι δήθεν ενδιαφέρονται για τον τόπο μας. Ήρθαν και γενικοί γραμματείς, εξαγγέλλοντας διάφορα, ήρθαν υπουργοί, μετά έγιναν εκλογές και ξαναήρθαν υπουργοί και άλλοι πρόεδροι της ΔΕΗ και πάει λέγοντας. Και τέλος, ήρθαν τα πρόσφατα γεγονότα που επιβεβαιώνουν ξεκάθαρα ότι η κοροϊδία των πολιτών του Νομού μας και ιδιαίτερα της Εορδαίας έχει αναχθεί από αυτήν την κυβέρνηση σε επιστήμη.
Ενώ, λοιπόν, σήμερα οι νέες μονάδες σύγχρονης αντιρρυπαντικής τεχνολογίας θα μπορούσαν και θα έπρεπε ήδη να λειτουργούν, είχαμε για χρόνια όλα αυτά τα σούρτα-φέρτα και την αλληλουχία δηλώσεων, υποσχέσεων, εξαγγελιών και δεσμεύσεων και παράλληλα μηδενικού έργου. Πριν δυο – τρεις μέρες είχαμε, τον τελευταίο κρίκο στην αλυσίδα της κοροϊδίας, την επιστολή του προέδρου της ΔΕΗ που λέει και δεσμεύεται και πάλι για διάφορα.
Όμως ποιός τους πιστεύει πλέον; Ποιός δίνει βάση σε αυτά που ανακοινώνουν κάθε τρεις και λίγο με διάφορες αφορμές; Πώς μπορεί να χαρακτηριστεί μια κυβέρνηση που επί πεντέμισι χρόνια κοροϊδεύει τους πολίτες και δεν κάνει αυτό που πρέπει άμεσα να κάνει; Πώς μπορεί να χαρακτηριστούν αυτοί που πανηγυρίζουν επειδή η κυβέρνηση έδειξε προεκλογικά μια θολή πρόθεση να κάνει κάτι κάποτε στο ασαφές μέλλον; Ποιός πλέον δεν βλέπει ότι αυτή η κυβέρνηση ποτέ δεν είχε την πρόθεση να προχωρήσει αυτό το έργο, γιατί υπηρετούσε άλλα συμφέροντα; Πού είναι τώρα όλοι αυτοί που πανηγύριζαν; Ποιός μπορεί να δώσει βάση σε όσα θα πουν από εδώ και πέρα, που και πάλι βρισκόμαστε σε προεκλογική περίοδο; Ποιός μπορεί να δώσει βάση σε όσα θα πουν αυτοί που σε λίγους μήνες θα αποτελούν ένα κακό παρελθόν και το ξέρουν πια και οι ίδιοι πάρα πολύ καλά;

Λαζαρος Λωτίδης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

 
back to top