Δευτέρα 27 Ιουλίου 2009

"Εσβησαν" τα λιγνιτωρυχεία λόγω του νέφους...


Διακόπηκε για πρώτη φορά στα χρονικά κάθε δραστηριότητα στις μονάδες, καθώς χτύπησαν «κόκκινο» οι τιμές των ρύπων, που έφτασαν έως και 7 φορές πάνω από τα επιτρεπτά
Φουγάρα εργοστασίων ηλεκτροπαραγωγής, ορυχεία λιγνίτη, καύσωνας και πλήρης άπνοια δημιούργησαν ένα εφιαλτικό κοκτέιλ το Σάββατο για τους κατοίκους του ενεργειακού λεκανοπεδίου Δυτικής Μακεδονίας.
Δραστηριότητες της ΔΕΗ και καιρικές συνθήκες δημιούργησαν συνθήκες ασφυξίας στο λεκανοπέδιο της Κοζάνης, με αποτέλεσμα να αποφασιστεί για πρώτη φορά στα χρονικά η παύση λειτουργίας των ορυχείων.
Ρύποι και αιωρούμενα σωματίδια «χτύπησαν» κόκκινο σε τιμές έως και επταπλάσιες των ανώτατων επιτρεπτών ορίων, ενώ ένα σύννεφο σκόνης είχε εγκατασταθεί πάνω από την περιοχή, με τους κατοίκους να ασφυκτιούν.

«Εσβησαν» τα λιγνιτωρυχεία λόγω του νέφους

Αυτή η κατάσταση οδήγησε τη Διεύθυνση του Λιγνιτικού Κέντρου Δυτικής Μακεδονίας, έπειτα και από παρέμβαση του νομάρχη Κοζάνης, στην απόφαση να διακόψει για πρώτη φορά στα χρονικά κάθε δραστηριότητα στα λιγνιτωρυχεία του Νομού Κοζάνης.
Τα περίπου 1.500 φορτηγά που κινούνται στα ορυχεία τράβηξαν χειρόφρενο, οι ταινιόδρομοι μεταφοράς τέφρας και λιγνίτη σταμάτησαν, όπως και οι εκσκαφείς και τα βαριά μηχανήματα. Το πλήρες «πάγωμα» των δραστηριοτήτων κράτησε αρκετές ώρες, από το μεσημέρι έως το βράδυ του Σαββάτου, ενώ χθες επαναλειτούργησαν ορισμένες εγκαταστάσεις, σε ελεγχόμενους ρυθμούς.
«Ηταν ένα σοβαρό περιβαλλοντικό επεισόδιο, με αυξημένη μικροσωματιδιακή ρύπανση, η οποία φαινόταν τόσο από τις μετρήσεις της ΔΕΗ και του Κέντρου Περιβάλλοντος της νομαρχίας όσο και διά γυμνού οφθαλμού», είπε στο «Εθνος» ο νομάρχης Κοζάνης Γ. Δακής.
Είναι χαρακτηριστικό ότι σε ορισμένες περιοχές του νομού, όπως στη Μαυροπηγή, στις 12 το μεσημέρι του Σαββάτου καταγράφηκε συγκέντρωση μικροσωματιδίων (ΑΣ10) 311 μικρογραμμαρίων ανά κυβικό μέτρο αέρα, ενώ το όριο που θέτει η Ευρωπαϊκή Ενωση προβλέπει ετήσια συγκέντρωση 40 mg/m3 και ημερήσια συγκέντρωση 50 mg/m3.
«Ηταν μία από τις πιο δύσκολες μέρες, αλλά δεν είναι κάτι πρωτοφανές για την περιοχή μας.
Εδώ ζούμε 24 ώρες το 24ωρο σε συνθήκες ορυχείου και οι κάτοικοι είναι συνηθισμένοι να κλείνονται στα σπίτια τους», είπε στο «Εθνος» ο πρόεδρος του Συλλόγου Πληττομένων της Μαυροπηγής Α. Εμμανουήλ, χειροκροτώντας ωστόσο την απόφαση.

Αποθέματα
Σύμφωνα με τον κ. Δακή, δεν τίθεται θέμα να τεθεί σε κίνδυνο η λειτουργία των μονάδων από την παύση λειτουργίας των ορυχείων, καθώς έχουν στις αυλές τους αρκετά αποθέματα λιγνίτη, ενώ χθες η κατάσταση ήταν καλύτερη και από σήμερα αναμένεται η αποκατάσταση της λειτουργίας.
Την ικανοποίησή του για την απόφαση εξέφρασε και το μεγαλύτερο σωματείο εργαζομένων της ΔΕΗ στην περιοχή, ο «Σπάρτακος».
«Πρόκειται για υλοποίηση συμφωνιών που έχουν γίνει και είναι προς τη θετική κατεύθυνση. Ελπίζουμε να δείξουν την ίδια ευαισθησία και κάθε φορά που η ρύπανση ξεφεύγει από τα όρια», είπε στο «Εθνος» ο πρόεδρός του Γ. Αδαμίδης.

Πηγή:Εφημερίδα Έθνος-ΒΑΣΙΛΗΣ ΙΓΝΑΤΙΑΔΗΣ

Αναφορά στο παραπάνω γεγονός υπήρχε επίσης και στις εξής εφημερίδες

Ελευθεροτυπία: Στοπ στη ΔΕΗ για τη ρύπανση

Ημερησία: Ασφυξία στην Κοζάνη λόγω ρύπων

Η Ναυτεμπορική: Τα αιωρούμενα σωματίδια «πνίγουν» το νομό Κοζάνης

1 σχόλιο:

nikos είπε...

Και έβανε ο Γιωργάκης το κλάμα …



Γιώργος Αδαμίδης
Πρόεδρος Σωματείου ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ Ημερομηνία: 29-7-2009
Εκπρόσωπος ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ
Στο Σύμφωνο Συνεργασίας ΔΕΗ – Τοπικής Κοινωνίας

Προς: Πρόεδρο του Συντονιστικού οργάνου
Συμφώνου συνεργασίας ΔΕΗ – Τοπικής κοινωνίας
Νομάρχη Κοζάνης κ. Δακή Γεώργιο

ΕΠΙΣΤΟΛΗ
Θέμα: Επενδυτικό πρόγραμμα της ΔΕΗ Α.Ε. στην περιοχή. Άμεση σύγκλιση του συντονιστικού
Κύριε Νομάρχη
Με την παρούσα επιθυμώ να εκφράσω τους έντονους προβληματισμούς και την βαθειά ανησυχία μου για την πορεία υλοποίησης του Επιχειρησιακού σχεδίου της ΔΕΗ ΑΕ ειδικά στο μέρος που αφορά την κατασκευή και λειτουργία της μονάδας Πτολεμαΐδα V.
Μετά την απόφαση του Δ.Σ της ΔΕΗ ΑΕ στις 19/05/2009, για την μονάδα, όπου στην ουσία αποφασίστηκε η δυναμικότητα και η τεχνολογία της ήδη εξαγγελθείσας μονάδας από το Νοέμβριο του 2007 και τις προϋποθέσεις που θέτει η απόφαση για την διακήρυξη («…..εφόσον έχουν εξασφαλισθεί οι προϋποθέσεις για την ακώλυτη εκτέλεση του έργου, ιδίως της συντέλεσης της αναγκαστικής απαλλοτρίωσης των οικισμών Ποντοκώμης – Μαυροπηγής) φαίνεται καθαρά ότι ο κύριος Αθανασόπουλος θέλει να καταστήσει τις τοπικές κοινωνίες συμμέτοχες και συνυπεύθυνες με την ΔΕΗ και την πολιτεία για την υλοποίηση ή όχι του διαγωνισμού για την κατασκευή της μονάδας.
Κύριε νομάρχη
Στις 26/06/2009 στη γενική συνέλευση των μετόχων της ΔΕΗ ΑΕ ο κύριος Αθανασόπουλος παρουσιάζοντας για άλλη μια φορά το “μεγαλόπνοο” επενδυτικό πρόγραμμα της ΔΕΗ, βάζει οριστικά “ταφόπλακα” στην εξέλιξη της ΔΕΗ ΑΕ στην περιοχή μας, γεγονός που αποδεικνύεται μέρα με τη μέρα.
Σας θυμίζω ότι η πρώτη του εξαγγελία για την ένταξη της μονάδας Πτολεμαΐδας V στο ηλεκτρικό σύστημα της χώρας ήταν για το έτος 2012. Αυτό δήλωσε παρουσία σας και παρουσία όλων των φορέων του Νομού το Νοέμβριο του 2007 στην αίθουσα του Νομαρχιακού Συμβουλίου.
Η δεύτερη ανακοίνωση για το ίδιο θέμα έγινε ένα χρόνο μετά (τον Νοέμβριο του 2008) κατά την διάρκεια παρουσίασης του BUISNES PLAN της εταιρίας στους Έλληνες και ξένους αναλυτές. Τότε η ένταξη της μονάδα Πτολεμαΐδα V μετατέθηκε κατά 2 χρόνια, δηλαδή το 2014!!
Η τρίτη αναβολή έτσι όπως αναφέρεται στο νέο αναθεωρημένο πρόγραμμα του κυρίου Αθανασόπουλου εμφανίζει την ένταξη της μονάδας Πτολεμαΐδας V στο σύστημα, το 2016!!!
Μετά και την χθεσινή (28-7-2009) αναβολή για την κατοχύρωση του Διαγωνισμού για την μονάδα της Μεγαλόπολης από το Δ.Σ. της ΔΕΗ Α.Ε., η ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ προχώρησε σε κατάληψη της συνεδρίασης του Δ.Σ. μαζί με τους Δημάρχους της Αρκαδίας, γιατί στην ουσία θα έχουμε ακύρωση και εγκατάλειψη του εν λόγω Διαγωνισμού.
Κύριε Νομάρχη
Επειδή ήδη έχει μετατεθεί η υλοποίηση της μονάδας Πτολεμαΐδα V κατά 4 χρόνια!!!
Επειδή στα επόμενα 3 χρόνια, δηλαδή έως το 2011 θα ενταχθούν στο ηλεκτρικό σύστημα της χώρας 2.500 νέα MW από ιδιώτες
Επειδή τα τεύχη δημοπράτησης του έργου Πτολεμαΐδα V είναι έτοιμα και δεν βγαίνει στον αέρα ο Διαγωνισμός και κινδυνεύει η κατασκευή της μονάδος
Επειδή ελέγχεται η αξιοπιστία του κ. Αθανασόπουλου και της πολιτείας (Υπουργείο Ανάπτυξης)
Επειδή ο χρόνος αναμονής δεν είναι ουδέτερος
Σας καλώ να συγκαλέσετε άμεσα, με την μορφή του κατεπείγοντος, το Συντονιστικό για τη λήψη συγκεκριμένων αποφάσεων.

Με τιμή
Γιώργος Αδαμίδης


ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ: Μέλη του Συμφώνου:
κ. Πλακεντά Παναγιώτη, Πρόεδρο Ν.Α. Κοζάνης
κ. Ζαμανίδη Σάββα, Πρόεδρο ΤΕΔΚ – Δήμαρχο Αγ. Παρασκευής
κ. Κουκουλόπουλο Πάρι, Δήμαρχο Κοζάνης
κ. Τσιούμαρη Γρηγόριο, Δήμαρχο Πτολεμαΐδας
κ. Σανίδη Κων/νος, Δήμαρχο Ελλησπόντου
κ. Μιχαηλίδη Κυριάκο, Δήμαρχο Δημ. Υψηλάντη και
Πρόεδρο και Δ/ντα Σύμβουλο ΔΕΗ κ. Αθανασόπουλο Π.
Προεδρείο ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ
xaxaxax

 
back to top