Τρίτη 28 Ιουλίου 2009

Λιγνιτωρυχεία ΔΕΗ «εκτόξευσαν» τους ρύπους...

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ. Για περιβαλλοντικές παραβάσεις της εθνικής και κοινοτικής νομοθεσίας καταγγέλλει πλέον ανοιχτά τη ΔΕΗ η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Κοζάνης μετά τις υψηλές συγκεντρώσεις αιωρούμενων σωματιδίων που καταγράφηκαν το Σαββατοκύριακο σχεδόν σε όλο το Λεκανοπέδιο και είχαν ως αποτέλεσμα να ανασταλεί η λειτουργία των λιγνιτωρυχείων της Επιχείρησης. Ηταν η πρώτη φορά στα χρονικά της Επιχείρησης που μια νομαρχιακή παρέμβαση ανέστειλε τη λειτουργία των λιγνιτωρυχείων «και η οποία θα επαναληφθεί εφόσον προκύψει ο ίδιος κίνδυνος από τα αιωρούμενα σωματίδια», ανέφερε μιλώντας χθες στην «Κ» ο νομάρχης κ. Γ. Δακής.
Οι καιρικές συνθήκες και κυρίως οι δυνατοί άνεμοι που έπνεαν την Κυριακή έδιωξαν νότια τα αιωρούμενα σωματίδια που είχαν σκεπάσει το λεκανοπέδιο Κοζάνης - Πτολεμαΐδας, επιτρέποντας την επαναλειτουργία τους, αλλά η περασμένη Παρασκευή και το Σάββατο σύμφωνα με τη Ν. Α. Κοζάνης, ήταν ημέρες εφιαλτικές καθώς και στους οκτώ σταθμούς μέτρησης οι συγκεντρώσεις των αιωρούμενων σωματιδίων (PM-10) ήταν εκτός των ορίων της μέσης ημερήσιας συγκέντρωσης των 50 μg/κm3 που έχει θέσει η Ε. Ε. Στους σταθμούς, μάλιστα, της Μαυροπηγής και της Ποντοκώμης, που γειτονεύουν με τα λιγνιτωρυχεία, καταγράφηκαν συγκεντρώσεις 311 μg και 241 mg/κm3 αντίστοιχα.
Η Ν. Α. Κοζάνης καταγγέλλει «τη ΔΕΗ για έλλειψη βούλησης να χρηματοδοτήσει περιβαλλοντικές δράσεις τα τελευταία δύο χρόνια και να ανταποκριθεί στα αιτήματα των φορέων της περιοχής». Η Ν. Α. έχει ζητήσει από την Επιχείρηση τη χρήση οργανικών γαλακτωμάτων, κάλυψη των ανοιχτών ταινιοδρόμων, σκέπαστρα στα φορτηγά που μεταφέρουν λιγνίτη, βρέξιμο δρόμων κ. ά. Πριν από δύο εβδομάδες, μετά τα πρόστιμα της Νομαρχίας και τις διαπιστώσεις των επιθεωρητών της Ειδικής Υπηρεσίας Ελεγκτών Περιβάλλοντος, το ΥΠΕΧΩΔΕ επέβαλε στη ΔΕΗ (νέα) πρόστιμα 450.000 ευρώ (300.000 για τα λιγνιτωρυχεία Πτολεμαΐδας και 150.000 Μαυροπηγής). Στις αρχές του μήνα, εκπρόσωποι φορέων από τον Δήμο Ελλησπόντου έθεσαν και πάλι το ζήτημα των αιωρούμενων σωματιδίων ενώ η Πανελλαδική Ομοσπονδία Συνδικάτων Επαγγελματιών Μεταφοράς (στον Εισαγγελέα Κοζάνης) και το Σωματείο «Σπάρτακος» κατήγγειλαν σειρά παραβιάσεων για ζητήματα που σχετίζονται με την υγιεινή και την ασφάλεια των εργαζομένων στα λιγνιτωρυχεία.
Απαντώντας –με ανακοίνωσή της– η ΔΕΗ υποστήριξε ότι στις συμβάσεις που συνάπτει με εργολάβους προβλέπεται ρητά η τήρηση των διατάξεων του ΚΟΚ και της εργατικής νομοθεσίας κι αν διαπιστωθεί παρέκκλιση και μη συμμόρφωση από την πλευρά τους, η ΔΕΗ προχωρεί στην προσωρινή ή οριστική λύση της συνεργασίας.

Πηγή:Εφημερίδα Καθημερινή-Θανασης Tσιγγανας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

 
back to top