Πέμπτη 23 Ιουλίου 2009

Νόμιμο από το ΣΤΕ το Π.Δ που κατοχυρώνει περιβαλλοντική ευθύνη...

Περιβαλλοντική ευθύνη κατοχυρώνεται και στην Ελλάδα με Προεδρικό Διάταγμα (Π.Δ) του ΥΠΕΧΩΔΕ που κρίθηκε νόμιμο από το Συμβούλιο της Επικρατείας. Με το Π.Δ επικυρώνεται κοινοτική οδηγία του 2004 (2004/35/ΕΚ), που αφορά την περιβαλλοντική ευθύνη για την πρόληψη και την αποκατάσταση των ζημιών στο περιβάλλον. Μάλιστα για την μη επικύρωση της οδηγίας αυτής η χώρα μας στις 19 Μαΐου 2009 καταδικάστηκε από το Δικαστήριο των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων.
Σκοπός του Π.Δ είναι η «θέσπιση περιβαλλοντικής ευθύνης βάσει της αρχής «ο ρυπαίνων πληρώνει», με τον καθορισμό μέτρων, όρων και διαδικασιών, ώστε κάθε φορέας εκμετάλλευσης, η δραστηριότητα του οποίου προκάλεσε περιβαλλοντική ζημία ή άμεσο κίνδυνο περιβαλλοντικής ζημίας, να είναι κατ’ αρχήν οικονομικά υπεύθυνος για τη λήψη των απαραίτητων μέτρων πρόληψης ή και αποκατάστασης της περιβαλλοντικής ζημίας».
Το Π.Δ στο σύνολό του κρίθηκε νόμιμο από το ΣτΕ, πλην κάποιων διατάξεων που αναφέρεται στον κύκλο των προσώπων που έχουν περιβαλλοντική ευθύνη, και δίνουν τη δυνατότητα στον ΥΠΕΧΩΔΕ με απόφασή του να εντάσσει στο πεδίο εφαρμογής του διατάγματος και νέες επαγγελματικές δραστηριότητες.

Πηγή: Εφημερίδα Πρώτο Θέμα-Βασιλική Κόκκαλη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

 
back to top