Τετάρτη 8 Ιουλίου 2009

Προβληματισμός για τη σχέση ΔΕΗ-Τοπικής κοινωνίας...

Η συζήτηση για τη λειτουργία του Συμφώνου Συνεργασίας μεταξύ της ΔΕΗ και της Τοπικής Κοινωνίας βρέθηκε στο επίκεντρο της προχθεσινής συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου Κοζάνης, στο οποίο συζητήθηκαν επίσης ζητήματα που έχουν να κάνουν με τους πυλώνες υψηλής τάσης στη Χαραυγή, αλλά και τις κεραίες εταιριών κινητής τηλεφωνίας. Αφορμή για το θέμα της ΔΕΗ στάθηκε η πρόσφατη, πρωτόδικη, καταδικαστική απόφαση σε βάρος των έξι κατοίκων Αγίου Δημητρίου και Ρυακίου του Δήμου Ελλησπόντου και αξίζει να σημειωθεί πως όλες οι πλευρές του Δημοτικού Συμβουλίου εξέφρασαν τη συμπαράστασή τους στους κατοίκους και στο Σύλλογο Ανέργων της περιοχής. Μάλιστα, φαίνεται πως υπάρχει και η πιθανότητα αποχώρησης του Δήμου Κοζάνης από το Σύμφωνο Συνεργασίας, κάτι που θα εξαρτηθεί από συγκεκριμένες παραμέτρους και θα συζητηθεί σε επόμενη συνεδρίαση.
Σε δηλώσεις του προς τους δημοσιογράφους για το εν λόγω ζήτημα, πριν από την έναρξη της συνεδρίασης, ο δήμαρχος Κοζάνης Πάρις Κουκουλόπουλος ανέφερε, μεταξύ άλλων, πως «δεν είναι απλά μια καταδίκη και δεν είναι τόσο απλό για να το προσπεράσουμε. Είναι θέμα της κοινωνίας και έτσι πρέπει να το αντιμετωπίσουμε . Θα πάρουμε πρωτοβουλία στο ζήτημα του Συμφώνου, που δεν μπορεί να μένει αδρανές. Το Σύμφωνο θα έπρεπε να θέτει ζητήματα και όχι να στέλνει αλληλογραφία. Είχαμε ξεκινήσει να βάζουμε ζητήματα και σήμερα αυτή η κατάσταση έχει μείνει μετέωρη…».
Από την πλευρά της η επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης Άννα Νανοπούλου ανέφερε πως «ενώ δεν μπορούμε να κρίνουμε δικαστικές αποφάσεις, φαίνεται πως η ΔΕΗ σκληραίνει τη στάση μέσω των δικαστηρίων. Εμείς πιστεύουμε πως όποια μορφή κινητοποίησης και να επιλέξουν οι κάτοικοι θα είναι λίγη σε σχέση με αυτό που αντιμετωπίζουν. Για το Σύμφωνο, θεωρώ πως σαν ιδέα είναι καλή γιατί πρέπει να ενώνουμε τις φωνές αλλά και εμείς σαν εταίρος θα πρέπει να ζητήσουμε τη λειτουργία όπως την επιθυμούμε. Να παλέψουμε μέσα από αυτό».
Τέλος, ο επικεφαλής της ελάσσονος αντιπολίτευσης Νικόλαος Μάτσος σημείωσε ότι «πριν από τις εκλογές είχαμε τρεις αθωώσεις, ενώ μετά είχαμε καταδίκες και την κλήση άλλων 32 κατοίκων σε δίκη για τις 29 Σεπτεμβρίου. Όσο για το Σύμφωνο, είναι Σύμφωνο υποτέλειας στις διαθέσεις της ΔΕΗ και νομίζω πως ο Δήμος Κοζάνης θα πρέπει να αποχωρήσει.

Συζήτηση για κεραίες και πυλώνες της ΔΕΗ

Στη συνέχεια, με αφορμή την αίτηση γνωμοδότησης του Δημοτικού Συμβουλίου για τη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων κεραίας της COSMOTE επί κτιρίου στην οδό Δημοκρατίας τέθηκε και πάλι επί τάπητος το θέμα των κεραιών εταιριών κινητής τηλεφωνίας. Το Δημοτικό Συμβούλιο Κοζάνης γνωμοδότησε τελικά αρνητικά, καθώς θεωρήθηκε ότι δεν ικανοποιούνται σημαντικοί όροι όπως απόσταση από σχολεία, τεχνικά θέματα, κτίρια ευαίσθητων χρήσεων σε εγκεκριμένη απόσταση. Τέλος, ανακοινώθηκε πως μέχρι τον ερχόμενο Σεπτέμβριο θα έχει γίνει η μεταφορά των πυλώνων υψηλής τάσης της ΔΕΗ από την Χαραυγή. Το κόστος της μεταφοράς θα αγγίξει τα 700.000 ευρώ και θα καλυφθεί κατά 50% από πρόγραμμα του Τοπικού Πόρου, που αντιστοιχεί στο Δήμο Κοζάνης, και κατά 50% από τη ΔΕΗ.
Η εναλλακτική λύση ήταν η μεταφορά να γίνει σε απόσταση 60 μέτρων από το τελευταίο σπίτι και να διέρχεται μέσα από το Κουρί. Η λύση αυτή που επελέγη, τελικά, θα κόστιζε περίπου 400.000 ευρώ.

Πηγή: Εφημερίδα Πρωινός Λόγος

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Πάρη 20 χρόνια δήμαρχος, ακόμα με ανακοινώσεις και αλληλογραφίες παίζεις!!!
ΝΑ ΣΕ ΧΑΙΡΟΜΑΣΤΕ!!!

 
back to top