Πέμπτη 16 Ιουλίου 2009

«Χάθηκαν» 1.000 τόνοι λιπαντικών στα λιγνιτορυχεία Πτολεμαΐδας...

«Ηθική δικαίωση» της νομαρχιακής αυτοδιοίκησης Κοζάνης χαρακτήρισε ο νομάρχης Κοζάνης την επιβολή προστίμων από το ΥΠΕΧΩΔΕ σε λιγνιτορυχεία της ΔΕΗ στο λεκανοπέδιο, και συγκεκριμένα στα λιγντορυχεία Πτολεμαΐδας και Μαυροπηγής «γιατί δεν λαμβάνονται όλα τα απαραίτητα μέτρα για τον περιορισμό της σκόνης και δεν γίνεται η κατάλληλη διαχείριση των υγρών και στερών αποβλήτων», καθώς επιβεβαιώθηκαν όπως επισήμανε οι διαπιστώσεις της Ν.Α. για την παραβίαση των περιβαλλοντικών όρων.
Τα παραπάνω δήλωσε την Τετάρτη ο νομάρχης Γιώργος Δακής, λέγοντας ότι η σωρεία παραβάσεων που διαπιστώθηκε από τον έλεγχο της υπηρεσίας επιθεωρητών περιβάλλοντος, οι οποίοι ήρθαν στην περιοχή μας πριν ένα χρόνο κατόπιν πρωτοβουλίας του νομάρχη και διενήργησαν ελέγχους, επιβεβαίωσαν τις παραβάσεις που διαπίστωνε η Ν.Α. Κοζάνης και τόνισε ότι «και ακόμη μια φορά επισημοποιείται με τον πλέον σοβαρό και υπεύθυνο τρόπο ότι υπάρχει σοβαρό ζήτημα και σοβαρό έλλειμμα της ΔΕΗ συμμόρφωσής της με την κείμενη νομοθεσία, εφαρμογής των εγκεκριμένων περιβαλλοντικών όρων και λήψης των δράσεων που είχε υποχρέωση να κάνει».
Ο νομάρχης ανέφερε ότι για το λιγνιτορυχείο Μαυροπηγής εντοπίστηκαν έξι παραβάσεις και επιβλήθηκε πρόστιμο 150.000, ενώ για το λιγνιτορυχείο Πτολεμαΐδας εντοπίστηκαν 7 παραβάσεις και επιβλήθηκε πρόστιμο συνολικού ύψους 300.000? και αποκάλυψε ότι από τους ελέγχους που διενεργήθηκαν στο συγκεκριμένο ορυχείο (Πτολεμαΐδας) διαπιστώθηκε ότι από τους 1500 τόνους λιπαντικών για τους οποίους η ΔΕΗ, σύμφωνα με το ISO και τους εγκεκριμένους όρους, έχει υποχρέωση να συλλέγει και να δίνει για αναζωογόνηση και επαναχρησιμοποίηση εμφανίζει, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του ΥΠΕΧΩΔΕ απώλεια 1.000 τόνων!
Ο κ. Δακής χαρακτήρισε επισήμανε ότι παρά το γεγονός ότι από τα στοιχεία που παρατέθηκαν υπήρχε μία βελτίωση στο θέμα ανάκτησης των λιπαντικών «εξακολουθεί να υπάρχει σοβαρό πρόβλημα απώλειας και μεγάλη απόκλιση από αυτά που προβλέπονται με το ISO και τους εγκεκριμένους περιβαλλοντικούς όρους». Τόνισε μάλιστα ότι «η επιβάρυνση του εδάφους και η ενδεχόμενη επιβάρυνση της ζωής μας από αυτές τις ουσίες σε βάθος χρόνου είναι απροσδιόριστη και για τα παιδιά που δεν γεννήθηκαν ακόμη. Μιλάμε για ένα περιβαλλοντικό έγκλημα και εκατομμύρια ευρώ πρόστιμο να έμπαινε δεν μπορεί να αναταχθεί».
Υπογράμμισε ότι η Ν.Α. δεν διαπραγματεύεται τα θέματα περιβάλλοντος και την απαίτηση για περιβαλλοντικές δράσεις και ουσιαστική αποκατάσταση και εξέφρασε την άποψη ότι είναι ιδιαίτερα σημαντικό το γεγονός ότι και σε ανώτατο πολιτικό και ελεγκτικό επίπεδο επιβλήθηκαν τα πρόστιμα, καθώς διαπιστώθηκαν οι παραβάσεις και οι εξηγήσεις που δόθηκαν από τη ΔΕΗ και κρίθηκαν ανεπαρκείς. Σημείωσε μάλιστα ότι εάν η ΔΕΗ δεν μπορεί να εφαρμόσει τους περιβαλλοντικούς όρους να βγει να το δηλώσει και να πάρει νέους όρους.
Ανέφερε ακόμη ότι πριν λίγες μέρες εκδικάστηκε η προσφυγή της ΔΕΗ στην Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας για το χρηματικό πρόστιμο ύψους 50.000? που επέβαλε ως νομάρχης για τις υπερβάσεις εκπομπής μικροσωματιδίων στον ΑΗΣ Πτολεμαΐδας το πρώτο δίμηνο του 2009 και απορρίφθηκε η προσφυγή της ΔΕΗ. Συμπλήρωσε μάλιστα ότι η ΔΕΗ δεν έχει κάνει τίποτε αναφορικά με αυτά που είχε ζητήσει πέρσι η Ν.Α. αναφορικά με την κάλυψη των ταινιοδρόμων μεταφοράς τέφρας, καθώς και για την εφαρμογή πιλοτικών δράσεων χρησιμοποίησης οργανικών γαλακτωμάτων για την μείωση της ρύπανσης.
Ο νομάρχης εξέφρασε τέλος τον προβληματισμό του αναφορικά με το εάν η επιβολή προστίμων λύνει πράγματι τα προβλήματα περιβαλλοντικών παραβάσεων εκ μέρους της ΔΕΗ και επισήμανε ότι δεν ασκήθηκε δυστυχώς εδώ και χρόνια η πίεση που έπρεπε και πρέπει να υπάρχει κάθε μέρα.

Πηγή: Εφημερίδα Πτολεμέος-Ρόη ΒΑΣΒΑΤΕΚΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

 
back to top