Παρασκευή 19 Ιουνίου 2009

Η ρύπανση των αιωρούμενων σωματιδίων βλάπτει τα παιδιά...


Τα παιδιά διατρέχουν τον μεγαλύτερο κίνδυνο από τη ρύπανση των μικροσκοπικών αιωρούμενων σωματιδίων που προέρχονται από τα μέσα μεταφοράς.
Πρόσφατα ευρήματα από μελέτη που διεξήχθη στο Λονδίνο δείχνουν ότι η λειτουργία των πνευμόνων των παιδιών ηλικίας 8 και 9 χρονών είναι 5% χαμηλότερη από τον εθνικό μέσο όρο.
Και το 7% των παιδιών που εξετάζονται σε περιοχές έξω από τη πόλη, έχουν μειωμένη την ικανότητα των πνευμόνων σε επίπεδο που θεωρείται διεθνώς επικίνδυνο.
Η μελέτη στο Λονδίνο έγινε από το καθηγητή Jonathan Grigg, που εργάζεται στην Ιατρική και Οδοντιατρική Σχολή του Λονδίνου και στο Κέντρο Παιδιατρικής στο Barts.
Τα αιωρούμενα σωματίδια παράγονται από τις εξατμίσεις των αυτοκινήτων και είναι πολύ μικρότερα από το μέγεθος μια ανθρώπινης τρίχας.
Τα αποτελέσματα δημοσιεύτηκαν την ώρα που οι ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Lancaster προειδοποιούν ότι τα επίπεδα των αιωρούμενων σωματιδίων είναι συχνά πιο υψηλά από ότι δείχνουν οι επίσημες συσκευές ελέγχου.
Αναλύοντας τα αιωρούμενα σωματίδια που βρέθηκαν στα φύλλα των δέντρων κατά το μήκος των δρόμων, η έρευνα έδειξε ότι η ρύπανση επιδρά εντονότερα στα παιδιά.
Η Μεγάλη Βρετανία ήδη αντιμετωπίζει ποινικές ρήτρες από την Ευρωπαϊκή Ένωση για τις πολλαπλές παραβιάσεις των προτύπων για τη ρύπανση των αιωρούμενων σωματιδίων.
Συνολικά 203 παιδιά σε 10 διαφορετικά σχολεία συμμετείχαν σε δοκιμές κατά τη διάρκεια αρκετών ετών.
Τα πρώτα συμπεράσματα από 149 παιδιά δείχνουν ότι 11 έχουν μειωμένη λειτουργία των πνευμόνων κατά 80%, ποσοστό χαμηλότερο από το εθνικό μέσο όρο.
Για τις ανάγκες της έρευνας τα παιδιά βήχουν προκειμένου να αναλυθεί η περιεκτικότητα του σάλιου τους σε άνθρακα.
Με την ανάλυση του μικροσκοπίου μπορούμε να δούμε πόσο βαθιά στους πνεύμονες φτάνει η ρύπανση από τα αιωρούμενα σωματίδια.
Η απαίτηση της ΕΕ είναι για τις μέσες συγκεντρώσεις των αιωρούμενων σωματιδίων να είναι κάτω από 40 μικρογραμμάρια ανά κυβικό μέτρο αέρα, αλλά οι περισσότερες χώρες ξεπερνούν κατά πολύ τα εν ελ λόγω επίπεδα.

Πηγή: Econews

Δεν υπάρχουν σχόλια:

 
back to top