Παρασκευή 12 Ιουνίου 2009

Οι πόλεις κόβουν την ανάσα στα παιδιά...


Η σωματιδιακή ρύπανση στο περιβάλλον προκαλεί πτώση της λειτουργίας των πνευμόνων
Mειωμένη αναπνευστική λειτουργία λόγω υψηλής ρύπανσης διαπιστώνει βρετανική μελέτη σε μαθητές δημοτικού που κατοικούν σε μεγάλες πόλεις.
Ανατρέποντας τα αρχικά δεδομένα, που έδειχναν πτώση της λειτουργίας των πνευμόνων σε 8χρονα και 9χρονα παιδιά μόνο κατά 5%, νεότερα στοιχεία από την ίδια έρευνα απέδειξαν ότι η μείωση αυτή έφτασε σε κάποιες περιπτώσεις και το 80%.
Αιτία, σύμφωνα με τους επιστήμονες της Ιατρικής και Οδοντιατρικής Σχολής του Λονδίνου, αποτελούν τα μικροσωματίδια ΡΜ10, που προέρχονται από ανθρωπογενείς δραστηριότητες και κυρίως από τα οχήματα, επιβαρύνοντας με σωματιδιακή ρύπανση το περιβάλλον των μεγάλων πόλεων.
«Η ρύπανση εμποδίζει την ανάπτυξη των πνευμόνων στα παιδιά και επηρεάζει την αναπνευστική τους λειτουργία, με αποτέλεσμα να παρουσιάζουν πολύ χαμηλές τιμές στην εξέταση της σπιρομέτρησης - που δείχνει πόσο καλά λειτουργούν οι πνεύμονες», τονίζει ο πνευμονολόγος, αναπληρωτής Καθηγητής Φυσιολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Παναγιώτης Μπεχράκης.
«Οποιαδήποτε πνευμονική πάθηση κι αν εμφανίσουν στο μέλλον αυτά τα παιδιά θα είναι πιο δύσκολο να αντιμετωπιστεί», προσθέτει ο ίδιος και σημειώνει: «Σε σχέση με τα μικροσωματίδια αυτό που πρέπει να λάβουμε υπόψη είναι ότι τα παιδιά, λόγω του μικρού τους ύψους, εισπνέουν περισσότερα, καθώς όσο αυξάνεται το ύψος από το έδαφος, η συγκέντρωσή τους μειώνεται».
Αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο επιστήμονες του Πανεπιστημίου του Λάνκαστερ υποστηρίζουν ότι οι αυτόματοι σταθμοί μέτρησης των μικροσωματιδίων, τοποθετημένοι σε ύψος τριών μέτρων από το έδαφος (προς αποφυγή και των βανδαλισμών), δεν δίνουν αντιπροσωπευτικά στοιχεία, αλλά μάλλον μια υποεκτιμημένη εικόνα για τα πραγματικά επίπεδα της ρύπανσης.
Οπως σημειώνουν Ελληνες ειδικοί, ανάλογη είναι η εικόνα και στην Αθήνα, καθώς μετρητικοί σταθμοί του ΥΠΕΧΩΔΕ βρίσκονται σε ύψος έως και έξι μέτρων από το έδαφος (π.χ., στην οδό Αριστοτέλους), τη στιγμή που ένας ενήλικας αναπνέει το πολύ στα δύο μέτρα, ενώ τα μικρά παιδιά ακόμη πιο χαμηλά.
Κι όλα αυτά, τη στιγμή που οι μέσες τιμές σωματιδιακής ρύπανσης που καταγράφονται στην Αθήνα, είναι συχνά πάνω από το τρέχον όριο της Ε.Ε. (50 μg./m3), φτάνοντας στη διάρκεια των λεγόμενων «ατμοσφαιρικών επεισοδίων» (22 τέτοια επεισόδια καταγράφηκαν στην Αθήνα από τις αρχές Σεπτεμβρίου 2008 έως τα τέλη Μαρτίου 2009) ακόμη και τα 220 μg, δηλαδή τιμές τουλάχιστον τετραπλάσιες των ορίων ασφαλείας! Νέα έρευνα των Πανεπιστημίων Πατρών, Αθηνών και Πειραιώς (Γ. Φερεντίνος, Π. Νάστος, Β. Τσελέντης) που ασχολείται κυρίως με τα μικρότερα των 10 μm. σωματίδια -τα οποία είναι και τα πιο επικίνδυνα- δείχνει χαρακτηριστικά ότι οι συγκεντρώσεις τους σε ύψος 20 μέτρων από το έδαφος παρουσιάζονται μειωμένες κατά 60-70%.
Η ίδια ομάδα δημοσιεύει καθημερινά στη διεύθυνση www.health2003pm.gr/results.htm ενημέρωση του κοινού για την παρουσία αιωρούμενων σωματιδίων στο κέντρο της Αθήνας.

Τι είναι τα μικροσωματίδια

Τα ΡΜ10 και τα ΡΜ2,5 είναι τα στερεά σωματίδια που έχουν διάμετρο μέχρι 10 μm. ή 2,5 μm. αντίστοιχα (1 μm. ισούται με το ένα εκατομμυριοστό του μέτρου). Ανάλογα με την πηγή από την οποία προέρχονται, τα μικροσωματίδια μπορούν να περιέχουν τοξικά μέταλλα ή και καρκινογόνους ενώσεις, όπως, π.χ., πολυαρωματικούς υδρογονάνθρακες, ενώ λόγω των πολύ μικρών διαστάσεών τους μπορούν πολύ εύκολα να εισέλθουν στον ανθρώπινο οργανισμό. Τα μεγαλύτερα απ’ αυτά τα σωματίδια αποτίθενται στη ρινική κοιλότητα, ενώ όσο μικραίνει η διάμετρός τους αυξάνει η ικανότητα διείσδυσής τους βαθύτερα στον ανθρώπινο οργανισμό, στους αεραγωγούς και τις κυψελίδες, κάτι που τα καθιστά ιδιαίτερα επικίνδυνα, καθώς μπορούν μέσω της κυκλοφορίας του αίματος να καταλήξουν σε διάφορα όργανα του ανθρώπου.

Πιο ευάλωτα τα ασθματικά παιδιά

Ακόμη πιο άσχημα είναι τα νέα, σύμφωνα με τους ειδικούς, για τα παιδιά με άσθμα, καθώς έχει αποδειχτεί πως όταν εισπνέουν αέρα με υψηλή συγκέντρωση ρύπων, παρουσιάζουν συχνότερες και βαρύτερες κρίσεις. Αρκεί μια άνοδος 10 μg./m3 των ΡΜ10 σωματιδίων στην ατμόσφαιρα ώστε να αυξηθούν κατά 1,2-1,3% οι εισαγωγές των ασθματικών παιδιών στα νοσοκομεία με κρίση, σύμφωνα με στοιχεία του ευρωπαϊκού προγράμματος APHEA (Air Pollution and Health: A European Approach) που συντονίζει το Εργαστήριο Υγιεινής, Επιδημιολογίας και Ιατρικής Στατιστικής του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Πηγή:Ελεύθερος Τύπος-ΚΑΡΑΚΩΣΤΑ ΝΕΚΤΑΡΙΑ

Στη περιοχή μας η (Δ)ΕΗ Α.Ε κόβει την ανάσα των παιδιών μας...Kαθημερινά μετακινείται ένα εκατομμύριο κυβικά μέτρα χώματος, με αποτέλεσμα ετησίως η ποσότητα αυτή να ισοδυναμεί με 2,5 φορές τον όγκο του Λυκαβηττού από το επίπεδο της θάλασσας. Για την μεταφορά όλου αυτού του όγκου χρησιμοποίειται ένας τεράστιος στόλος από φορτηγά με ότι αυτό συνεπάγεται στο κλειστό λόγω ορεινών όγκων ενεργειακό λεκανοπέδιο της Δυτικής Μακεδονίας...Σε όλο αυτό το σκηνικό έρχονται να προστεθούν και οι υπερβάσεις στις εκπομπές αιωρουμένων σωματιδίων στη λειτουργία των ατμοηλεκτρικών σταθμών στο νομό Kοζάνης, που παρατηρούνται σε καθημερινή βάση, σύμφωνα με μετρήσεις που πραγματοποιούνται από την ίδια τη (Δ)EH Α.Ε . (Oι ενεργειακές μονάδες του Nομού Kοζάνης είναι: Πτολεμαΐδας (4 μονάδες) 620, MW, Kαρδιάς (4 μονάδες) 1250 MW, Aγ. Δημητρίου (5 μονάδες) 1595 MW, ΛIΠTOΛ (2 μονάδες) 43 MW). Όμως το κράτος αδιαφορεί παρότι υπάρχουν καταδικαστικές αποφάσεις από την Ευρωπαϊκή Ένωση...Παρατηρούμε πως όταν είναι να ενσωματώσει το ελληνικό κράτος οικονομικά μέτρα που μας "πλασάρονται" από τις Βρυξέλλες αυτό γίνεται ταχύτατα...Ότι όμως αφορά την υγεία και το περιβάλλον ενσωματώνεται μόνο με την "καλή θέληση" (συνήθως με το φόβο των προστίμων) και αυτό ύστερα από πολλά χρόνια...Δεν συγκινεί κανένα υπεύθυνο το γεγονός ότι μελέτες έχουν δείξει πως οι ρύποι της ατμόσφαιρας προκαλούν σε παιδιά που ζουν σε βιομηχανικές περιοχές παρόμοια συμπτώματα με αυτά που προκαλεί το τσιγάρο στους ενήλικους καπνιστές και ότι ιδίως στα παιδιά της περιοχής οι τιμές της ενδοφιλίνη (μια ουσία που παίζει ρόλο στο σχηματισμό της αθηροσκλήρωσης) ήταν μεγαλύτερες και αντιστοιχούν μάλιστα σε αυτές των καπνιστών που καπνίζουν σχεδόν ένα πακέτο τσιγάρα ημερησίως!!!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

 
back to top