Τετάρτη 10 Ιουνίου 2009

Επιστολή πολιτών προς το Δήμο και το Δημοτικό Συμβούλιο Κοζάνης...

Προς: κ. Πρόεδρο Δημοτικού Συμβουλίου Κοζάνης
κ. Δήμαρχο Κοζάνης
κους Επικεφαλής Δημοτικών Παρατάξεων Κοζάνης
κ. Δημοτικούς Συμβούλους Κοζάνης

Θέμα : Τιμολόγηση τηλεθέρμανσης

Κα Πρόεδρε του Δημοτικού Συμβουλίου Κοζάνης,

κε Δήμαρχε,

κοι Επικεφαλής Δημοτικών Παρατάξεων Κοζάνης

κοι Δημοτικοί Σύμβουλοι Κοζάνης,



Με επιστολή μας στις 20 Ιανουαρίου 2009 είχαμε θέσει το θέμα της τιμολόγησης της τηλεθέρμανσης, η οποία είναι πλέον ακριβή για τους πολίτες. Γίνεται μάλιστα πολύ περισσότερο δυσβάστακτη, όταν οι Κοζανίτες βιώνουν μια ιδιαίτερα παρατεταμένη χειμερινή περίοδο όπως αυτή που μόλις διανύσαμε, αφού τα σπίτια της περιοχής χρειάζονταν θέρμανση για σχεδόν οκτώ μήνες, (από τα μέσα Σεπτεμβρίου μέχρι και το 1ο 10ήμερο του Μαΐου). Η ανάγκη για παρατεταμένη περίοδο θέρμανσης αποτελεί ανταγωνιστικό μειονέκτημα για την περιοχή μας, αφού απορροφά σημαντικό μέρος από το εισόδημα των πολιτών.
Από δελτίο τύπου της ΔΕΥΑΚ πληροφορηθήκαμε ότι το Δημοτικό Συμβούλιο στις 25 Μαΐου 2009 αποφάσισε κατά πλειοψηφία τη μείωση της τιμής της τηλεθέρμανσης σε 51,765 €/ΜWh (0,0435 €/ΚWh+ΦΠΑ). Όπως αναφέρει το Δελτίο Τύπου, η τιμή αυτή είναι φθηνότερη κατά 26% σε σχέση με τη μέση σταθμική τιμή πετρελαίου θέρμανσης, η οποία την ίδια περίοδο διαμορφώθηκε στα 0,505€/lit.
Η ΔΕΥΑΚ υπολογίζει την τιμή της τηλεθέρμανσης με βάση ένα μαθηματικό τύπο του ΤΕΕ, ο οποίος καθορίστηκε το 1994 από μια Επιτροπή τεχνικών που αποτελούσαν εκπρόσωποι της ΔΕΥΑΚ , του ΤΕΕ και του Συλλόγου Μηχανολόγων - Ηλεκτρολόγων Μηχανικών. Χρησιμοποιώντας τον τύπο αυτό η Επιτροπή είχε καταλήξει ότι για τιμή πετρελαίου 100 δρχ/λίτρο η θέρμανση με πετρέλαιο κοστίζει 12.951 δρχ/MWh και ότι η τηλεθέρμανση δεν θα πρέπει να υπερβαίνει τις 9.713 δρχ/ ΜWh. (τιμή που αντιστοιχούσε στο 75 % της θέρμανσης με πετρέλαιο). Με βάση αυτό το αποτέλεσμα, ο Δήμος Κοζάνης καθόρισε την αρχική τιμή της τηλεθέρμανσης για τις δυο πρώτες περιόδους λειτουργίας της τηλεθέρμανσης, από 1.12.1993 μέχρι 30.4.1994 και από 1.11.1994 μέχρι 30.4.1995 σε 8.590 δρχ/MWh, που αντιστοιχούσε σε τιμή 33,7% φθηνότερη από την τιμή πετρελαίου για ίδιες συνθήκες θέρμανσης.
Αν εφαρμόσουμε το μαθηματικό τύπο για την φετινή περίοδο, λαμβάνοντας ως τιμή πετρελαίου θέρμανσης 0,505€/lit, που σύμφωνα με το δελτίο τύπου της ΔΕΥΑΚ ήταν η μέση τιμή όλης της περιόδου, προκύπτει ότι η τιμή θέρμανσης με πετρέλαιο είναι 65,4066 €/ΜWh και το 75% αυτής της τιμής είναι 49,055€/ΜWh (41,22€/ΜWh+ΦΠΑ). Η τιμή λοιπόν που αποφάσισε το Δημοτικό Συμβούλιο στις 25 Μαΐου δεν προκύπτει 26% φθηνότερη από την τιμή του πετρελαίου θέρμανσης, αλλά μόνο 20,86% και είναι προφανές ότι παραβιάζεται ο όρος της σύμβασης με τους καταναλωτές, ότι δηλαδή η τηλεθέρμανση θα είναι φθηνότερη κατά 25% τουλάχιστον από τη θέρμανση με πετρέλαιο. Δεν πρέπει λοιπόν να σταλούν χρεωστικοί λογαριασμοί στα νοικοκυριά με την τιμή που καθορίστηκε στις 25 Μαΐου, αλλά το θέμα πρέπει να έλθει ξανά για συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο, για διόρθωση της απόφασης και μείωση της τιμής τουλάχιστον στα 41,22 €/ΜWh+ΦΠΑ.
Ξανατονίζουμε ότι είναι ανάγκη η τηλεθέρμανση να γίνει πιο φθηνή για τους καταναλωτές. Σύμφωνα με στοιχεία της ΔΕΥΑΚ, το σύστημα της τηλεθέρμανσης είναι σχεδιασμένο ώστε το 90% της ετήσιας παραγωγής θερμότητας να γίνεται στη μονάδα βάσης, δηλαδή τον ΑΗΣ Αγίου Δημητρίου, και μόνο το 10% να παράγεται στη μονάδα αιχμής, δηλαδή το λεβητοστάσιο. Μάλιστα, απ’ όσο γνωρίζουμε, τα τελευταία χρόνια το λεβητοστάσιο παράγει λιγότερο από 10% της ετήσιας θερμότητας. Η ΔΕΥΑΚ δεν κάνει εμπορία πετρελαίου, έτσι ώστε να δικαιολογείται η μεταφορά των αυξήσεων της τιμής του πετρελαίου στους πολίτες. Γνωρίζουμε ότι ο συντελεστής 75 % της τιμής θέρμανσης με πετρέλαιο μπήκε ως προστατευτική δικλείδα για τους καταναλωτές, αλλά πλέον τα πράγματα έχουν αλλάξει και ως προς τις τιμές του πετρελαίου και ως προς το μίγμα θερμικής ενέργειας.
Για να λυθεί σε μόνιμη βάση το πρόβλημα της ακριβής τηλεθέρμανσης, είναι απολύτως απαραίτητο ο Δήμος να πάρει την πρωτοβουλία και να συγκροτήσει μια νέα Επιτροπή που θα ασχοληθεί με την τιμολόγηση και θα τροποποιήσει το μαθηματικό τύπο του 1994, λαμβάνοντας υπόψη το πραγματικό μίγμα και κόστος καυσίμου που χρησιμοποιεί η ΔΕΥΑΚ και όχι μόνο το πετρέλαιο. Γιατί η θέρμανση με πετρέλαιο κόστιζε φέτος 65,4 €/ΜWh με το μαθηματικό τύπο του 1994, ενώ η ΔΕΥΑΚ αγοράζει τη θερμότητα από τη ΔΕΗ μόλις στο 10% αυτής της τιμής και συνεπώς υπάρχουν αρκετά περιθώρια μείωσης της τιμής που πληρώνουν οι Κοζανίτες.
Για όλους αυτούς τους λόγους, οι πολίτες της Κοζάνης που υπογράφουμε αυτή την επιστολή, καλούμε το Δήμαρχο και τους Δημοτικούς Συμβούλους Κοζάνης να δείξουν ότι επίκεντρο της πολιτικής τους πρέπει να είναι ο πολίτης προς τον οποίο η τηλεθέρμανση πρέπει να παρέχεται με την ελάχιστη δυνατή τιμή.

Με τιμή

Χρήστος Κολοβός, Μεταλλειολόγος Μηχανικός ΕΜΠ, Μέλος της Επιστ. Επιτροπής Εκμ/σης & Αξιοποίησης Ενεργειακών Πρώτων Υλών Τεχνικού Επιμελητήριου Ελλάδας, xkolovos@hotmail.com

Λάζαρος Τσικριτζής, Χημικός Μηχανικός,
Πρόεδρος της Οικολογικής Κίνησης Κοζάνης, elsa@kozani.teikoz.gr

Χρήστος Μελεμενής, Πολιτικός μηχανικός,
Πρόεδρος μηχανικών (ελευθέρων επαγγελματιών) Κοζάνης, melemenisxristos@yahoo.gr

Κοινοποίηση : Έντυπα & ηλεκτρονικά τοπικά ΜΜΕ

Σημείωση: Η επιστολή έχει σταλεί στο ΤΕΕ Δυτικής Μακεδονίας και στο Κέντρο Προστασίας Καταναλωτών Κοζάνης (ΚΕΠΚΑ), φορείς από τους οποίους αναμένουμε να πάρουν θέση. Επίσης θα κοινοποιηθεί και στους υπόλοιπους παραγωγικούς, επιστημονικούς και συνδικαλιστικούς φορείς της πόλης (ΕΒΕ, ΟΕ, ΓΕΩΤΕ, Εμπορικό Σύλλογο, Εργ. Κέντρο κλπ)

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

"ΚΑΛΛΙΟ ΑΡΓΑ, ΠΑΡΑ ΠΟΤΕ"

Να δούμε την απάντηση του δήμου και του δημοτικού συμβουλίου.

Μόνο ρύπανση και αρρώστιες να έχουμε!!!

Κανένα όφελος για το λαό!!!

Το έργο της τηλεθέρμανσης σταμάτησε το 1994 και ήταν φαίνεται ΜΟΝΟ για τους κατοίκους ΚΟΖΑΝΗΣ και ΠΤΟΛΕΜΑΪΔΑΣ.

 
back to top